Belirsizlik son bulsun: #Çüöğrencileriaçıklamabekliyor
Sosyal medyada #Çüöğrencileriaçıklamabekliyor etiketiyle de çalışmalar yapan öğrenciler önümüzdeki dönem eğitimin belirsizliğinin son bulması için rektörlüklerinden açıklama yapılmasını talep ediyor.
Fotoğraf: Freepikten creative art
Senay DENİZ
Can ÖRMEK
Aydın YİĞİT
2020-2021 öğretim yılında eğitimin şeklinin nasıl olacağı tartışmaları henüz son bulmuş değil. YÖK, eğitim nasıl devam edeceği kararını üniversitelerin kendilerine bırakırken Çukurova Üniversitesi ise henüz bir açıklama yapmadı. Geçtiğimi hafta sosyal medya üzerinden #Çüöğrencileriaçıklamabekliyor etiketiyle de çalışmalar yapan üniversite öğrencileri belirsizliğin son bulması için rektörlüklerinden bir an önce açıklama yapılmasını talep ediyor. Görüşlerine başvurduğumuz öğrenciler taleplerini sıralarken uzaktan eğitimin niteliksizliğine ve önlemlerin alınarak yüz yüze eğitime başlanmasını istediklerini dile getirirken bazı öğrenciler ise vakalardaki artışa dikkat çekerek uzaktan eğitime devam edilmesi gerektiğini söyledi.KUTU:
EĞİTİM KALİTESİ DÜŞTÜ ANCAK ÖNCEDEN NE KADAR KALİTELİYDİ?
Uğur DALGINLI
İnşaat Mühendisliği Bölümü
Akademik takvime göre bir ay sonra başlıyor ders kayıtları. Yönetimi suçlamak için erken. Biz de bekliyoruz açıklamayı. Yüz yüze eğitim olmasını isterim ama üniversitemizin yemekhanesinde oluşan sırayı, sınıflarda oluşan kalabalığı biliyoruz. Kaygım, sağlığımız açısından yanlış bir karar verilmesi. Üniversite yönetimi şimdilik en azından bir algoritma oluşturup öğrencileri bilgilendirebilir. Çok fazla öğrenci var üniversite içi kontrol sağlanabilse bile ki bu çok zor; bu öğrenciler toplu taşıma araçlarında, duraklarda kalabalık oluşturacaktır. Çoğunluk her zaman doğru kararı veremez.
Eğitim kalitesinde bir düşüş oldu ama önceden ne kadar kaliteliydi bu da tartışılır. Öğrendiğimiz teorik bilginin ne kadarını iş hayatında kullanıyoruzdur? Üniversitelerimizin eğitimi bir diploma alabilmek için boşa geçen yıllardan ibaret kalıyor. Bu yüzdendir ki kendi kendimizi eğitmek zorundayız.
NASREDDİN HOCA OLSA EĞİTİMDEKİ KAFA KARIŞIKLIĞINA NE DERDİ?
Barış Süreya BOZDAĞ
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
Nasreddin Hoca kadılık yaparken, İbrahim’in yanına gitmiş. Demiş ki; “Hocam, uzaktan eğitim sayesinde anlamadığım, kaçırdığım ders olmuyor. Daha önce ders saatinden 1 saat önce okula gidip yer tutmazsam en arka sıralara kalıyor ve ne not tutabiliyor ne de dersi anlayabiliyordum. Eski telefon kameramla tahtanın bulanık bir resmini çekiyor aynı zamanda alabilirsem ses kaydı almaya çalışıyordum. Şimdi ise istediğim dersi istediğim saatte istediğim kadar izleyebiliyorum. Anlamadığım yerleri her canım istediğinde tekrar edebiliyorum. Derslerden ve okuldan eskisine göre çok daha fazla verim alabiliyorum. Şimdi eğitim, uzaktan mı yoksa örgün mü olmalı tartışmaları sürerken söyle bana hoca haksız mıyım?”
Hoca ne yapsın?
“Haklısın İbrahim” demiş. İbrahim sakinleşerek hocanın yanından ayrılmış. İbrahim’in arkasından Ahmet koşa koşa hocanın yanına gelmiş, başlamış anlatmaya;
“Hocam Allah razı olsun bu pandemiden, yıllardır geçemediğim dersi geçtim hem de çok yüksek bir ortalamayla ne iyi oldu vallahi” diye heyecanlı heyecanlı anlatmış.
Hoca ise “Doğrudur Ahmet haklısın, nasıl diyorsan öyledir” demiş.
Bu konuşmaları uzaktan duyan Nasreddin Hoca’nın hanımı varmış:
“Ya hoca efendi nasıl oluyor bu iş? Bu adamlar bir şey öğrenemeden, sistemi suistimal ederek kopyayla mezun oldular. Yarın öbür gün iş başvurusu yaptıklarında bu diplomalar bir işlerine yaramayacak. Pandemi dönemi mezunları olup işverenler tarafından ciddiye alınmayacaklar. Sen nasıl her gelene haklısın haklısın deyip gönderdin?” diye sormuş.
Hoca hanımına dönüp:
“Vallahi hanım” demiş, “Sen de haklısın.”
EĞİTİM SÜRECİ CİDDİYE ALINARAK DEVAM ETMELİ
Doğukan
İnşaat Mühendisliği Bölümü
Üniversite yönetiminin bu süreç içerisinde çalışmalarda bulunduğunun bütün öğrenciler farkında ancak yönetimin çıkıp en azından öğrencilere bir çalışma üzerinde olduklarını duyurması lazım ve bu çalışmaların içeriğinden bahsetmesi lazım ki öğrenciler boş bir bekleyiş, belirsizlik içinde olmasın. Ben Adana’da yaşayan bir öğrenci olarak bu durumdan şehir dışından gelen öğrenciler kadar etkilenmeyebilirim. Ancak şehir dışında yaşayan öğrenciler için bu belirsizlik halinin çok daha ağır sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Sonuç olarak maddi ve manevi insanların aşırı yıprandığı bir dönem içerisindeyiz öğrencilerin atacağı her adım onlar için hem masraf hem de risk teşkil ediyor. Bu yüzden yapılacak açıklamalarla öğrencilerin en azından kafalarında bir plan oluşturması sağlanabilir. Okulun uzaktan mı yoksa yüz yüze mı olması gerektiği hakkında ise düşüncelerim eğer gerçekten öğrencilerin sağlık güvencesi sağlayabiliyorsa öğrencilerin salgından etkilenmemesi için doğru önlemler alınacaksa yüz yüze eğitimin daha verimli olacağı yönünde. Ancak bunca öğrencinin sağlığı %100 güvence altına alınamayacaksa ülkenin geleceğini sırtlanacak insanları risk altında tutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bahsettiğim önlemlerde ulaşımdan yemeğe, sınıf ortamından sosyal ortama, üniversiteye giriş çıkışların kontrol altına alınmasına kadar kapsamlı bir çalışma. Bu çalışmanın açıklamaları, önlemlerinin öğrencilere dağıtılması gerektiği düşünüyorum tüm öğrencilerin bu kurallara uyuması sağlanmalı. Açılacaksa öğrencilere özel ulaşım araçları sağlanmalı, sınıflarda her sırada bir kişi oturacak ve insanlar arasında mesafe olacak şekilde oturum düzeni kurulmalı. Bunun içinde gerekirse sınıflar 3’e veya 4’e bölünmeli üniversitenin sosyal ortamlarında denetimler yapılıp istihdam sağlanmalı, üniversite içerisine öğrenci ve personel dışı giriş çıkışlar yasaklanmalı.
VAKA SAYILARI BÖYLEYKEN NASIL ÖNLEM ALINACAK?
Onur
Makine Mühendisliği Bölümü
Bence okulların bu dönemde açılmaması gerekiyor. Sadece 1 vaka varken okullar kapatıldı. Vaka sayıları bu kadar fazlayken açılırsa nasıl önlem alınacak? Hibrit sistemden bahsediliyor, bence onun da hiçbir anlamı yok. Yurtlara dönecek öğrenciler var. Ben de yurtta kalıyorum ve yurda dönmek istemiyorum. Eve çıkmayı düşünüyorum açılırsa. Durumu olmayanlar ne yapacak ama? Okullar açılırsa sonuçları çok kötü olur diye düşünüyorum.
ÖĞRENCİLERİ DÜŞÜNEREK KARAR VERİLMELİ
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Okulların durumu hakkındaki belirsizlik streslendiriyor beni. 1-2 ay kimse evden çıkmasa salgın kontrol altına alınsa rahatça okula gidebiliriz diye düşünüyorum. Yurtta kalıyorum. Temizlik zaten hep sıkıntıydı. Salgın zamanı dönersem daha çok sıkıntı olacak. Önlemler nasıl alınacak? Alınsa da ne kadar etkili olacak? Öğrenciler uyacak mı? 2. Öğretim öğrencisiyim. Geçen dönem harç parasını yatırdık ama 1. öğretim öğrencilerinin sınıflarına dağıltıldık. Bu dönem uzaktan olursa yine aynı şey olabilir. Umarım okulların durumu için öğrencileri düşünerek bir karar verirler.
UZAKTAN EĞİTİM VERİMSİZ
İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğrencisi
Çukurova üniversitesi’nin açıklama yapmaması öğrencileri zor duruma sürüklüyor. Adana'da yaşamayan öğrenciler açıklama yapılamadığı için kalacak yer ayarlayamıyorlar kendilerine veya kalacak yerleri olsun diye kalmadıkları eve kira ödemek zorunda kalıyorlar. Covid-19 vakalarının çok olduğunu göze alırsak aslında mantıklı olan okulun uzaktan devam etmesi. Ancak uzaktan eğitim yetersiz kalıyor. Sözel derslerde sıkıntı olmasa bile sayısal derslerde anlaşılması güç oluyor. Uzaktan eğitimde vakit kısıtlı olduğu için bol bol soru çözemiyoruz, hocalarımıza her an soru sormak için ulaşamıyoruz. Üniversitemiz karar alırken bunları göz önünde bulundurmalı. Özellikle karar alırken öğrencilerin hem sağlığı hem de eğitim hayatı düşünülmeli. Uzaktan eğitime devam edilecek olursa uzaktan eğitim şartları iyileştirilmeli ve daha verimli hale gelmeli. Aynı zamanda bu sene yapılan stajlar da çok verimli olmadı malesef. Bunlara önem verilirse çok iyi olur. Öğrencilerin üniversitenin karar aşamasında bulunması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için üniversitemiz öğrencilerinin katılacağı bir anket oluşturabilir.