02 Eylül 2020 07:50

Orman Genel Müdürlüğü, orman planlarını isteyen vatandaştan servet talep etti

Ormandaki ağaç kesimlerinin planlara uyulup uyulmadan yapıldığını denetlemek için amelajman planlarını isteyen Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Serdar Denktaş'tan 128 bin 925 lira istendi.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) kurumdan orman amelajman planlarını isteyen Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Serdar Denktaş'tan bilgi-belgeler karşılığı olarak 128 bin 925 lira istedi. Dernek olarak yok edilen ormanlarla ilgili yapılan amenajman planlarına ne kadar uyulduğunu görebilmek için bu bilgiyi istediklerini belirten Denktaş, "Öyle anlaşılıyor ki, bilgi edinme hakkını, yalnızca devlet uygun buluyorsa ya da çok paranız varsa kullanabilirsiniz" dedi. Denktaş, OGM'nin para talebine karşı Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna başvuruda bulunurken konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz ormancılık fakültesinden bilim insanları ise bu durumun ormandaki herşeyin sermayeye sunulduğunun bir göstergesi olduğunu ifade ettiler.  

HER PLAN KARŞILIĞI 1719 TL İSTENDİ

OGM bilgi edinme kanunu gereği kendilerinden orman amenajman planlarının kopyasını isteyen Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Serdar Denktaş'a istenen planların ancak 128 bin 925 tl ücret ödenmesi karşılığında gönderilebileceği yanıtını verdi. CİMER üzerinden yapılan başvuruya Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından verilen yanıtta, Muğla bölgesi için 75 plan ünitesi olduğu ve her ünite için 1719 TL fiyat belirlendiği belirtildi.  Muğla Bölgesinin amenajman planlarının tamamını elde etmek için 75 X 1719 TL= 128.925 TL ödemesinin istendiğini belirten Denktaş, "Öyle anlaşılıyor ki, bilgi edinme hakkını, yalnızca devlet uygun buluyorsa ya da çok paranız varsa kullanabilirsiniz" dedi.

"BELLİ Kİ YANLIŞ BİRŞEYLER OLUYOR"

Yurttaşların orman amenajman planlarını görebilmesinin önemli olduğunu belirten Denktaş, "Orman Genel Müdürlüğü (OGM) birkaç yıldır ülke genelinde endüstriyel plantasyon, gençleştirme, seyreltme, vb gerekçelerle ormanları yoğun bir şekilde kesmeye devam ediyor. Bu uygulamalarla ülkemizin doğal orman varlığı yok ediliyor. Bu uygulamaların  amenajman planlarına, belirlenmiş bilimsel  kıstaslara ne kadar uyduğunu görmek istediğinizde ise sizden bir servet talep edilerek bilgi edinmeniz adeta engelleniyor. Belli ki orada yanlış bir şeyler oluyor" dedi. OGM'den gelen bu yanıtın ardından Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna bir dilekçe ile başvuran Denktaş, belirlenen fiyat tarifesinin yasalara aykırı olduğunu belirterek, "Talep edilen ücret, zenginleşme ve gelir elde etme amacıyla hesaplanamaz" dedi.

ORMANLARDAKİ HERŞEY SERMAYENİN HİZMETİNE!

Konuya dair görüşlerine başvurduğumuz Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış bu konuda Orman Genel Müdürlüğü'nün para istiyor olmasının, ormanlardaki her şeyin sermayenin hizmetine sunulduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Bilimsel araştırma yapan akademisyenlerden de bilgi karşılığı para istendiğini belirten Atmış, "Oysa amenajman planları sadece teknik ve biyolojik konuları içermiyor, sosyal boyutları da var. Yöneticilerimizin dilinden düşürmediği, "millet" ya da "halkın katılımı" boyutunu yok sayıyorlar. O planları sadece teknik elemanlar değil, yerel halk ve akademisyenler de denetlemeli" dedi. OGM'nin son yıllarda amenajman planlarında yazan miktarı oldukça aşacak şekilde odun üretimi yapmaya başladığına dikkat çeken Atmış, "Bunun için olağan üstü kesimleri, maden, enerji, turizm vb. ormancılık dışı amaçlarla orman tahsisi yapılan alanları, endüstriyel plantasyon kuracakları alanları, hatta yangın alanlarını temizlemek için yapılan kesimleri bir araç olarak kullanıp adeta hülle yapıyor" dedi. Atmış, amanajman planlarının akademisyenlere ve demokratik kitle örgütlerine para ile satılmasının ardında, yapılan aşırı kesimlerin denetlenmesini önleme amacının yatabileceğini söyledi.

KAMUSAL DENETİM İÇİN VERİLER ÜCRETSİZ PAYLAŞILMALI

Kamu kurumlarının üretmiş olduğu rapor, harita, sistematik ölçüm gibi verilerin uzun yıllardan bugüne kadar belli ücretler karşılığında satıldığını belirten İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay şunları söyledi; "Öncelikle kamu kaynakları kullanılarak üretilen verilerin satılması doğru değildir. Verilerin kamuyla ücretsiz olarak paylaşılması bu verilerin doğruluğunun ve şeffaflığının kontrolü ile kamusal denetim için gereklidir. Verilerin neden satıldığı sorgulandığında ise ormanlar özelinde ormanlarda izin verilen maden ve enerji gibi sektörlerin izin aşamalarında ve ÇED süreçlerinde orman amenajman planlarını ya da orman kadastrosu verilerini kullandıklarını ve bunun için hiçbir ödeme yapmadığı gerekçe olarak gösterilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi son derece kolaydır. Ticari kullanım amaçlı veri taleplerinde ücret alınarak, bilgi edinme ya da bilimsel çalışmalar içinse üretilen veri, plan ya da raporların ticari olarak kullanılmayacağına dair bir sözleşme imzalanarak bu sorunun önüne geçilebilir. Bu ayrım yapılmadan herkesten ücret talep edilmesi kamu denetiminin yapılamaması ve genel müdürlüklerin özel şirket mantığıyla hareket eden bir ticarethaneye dönüşmesi anlamına gelir" dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da Charlie Hebdo davası başladı: Sanıklardan ikisi Türkiye kökenli

SONRAKİ HABER

2020 KPSS Ön Lisans Sınavı başvuruları bugün sona erecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa