2 Eylül 2020 13:22

31. Ankara Uluslararası Film Festivali yarın başlıyor

31. Ankara Uluslararası Film Festivali yarın başlıyor. 3-11 Eylül tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sinemasında sinemaseverlerle buluşacak festivalde 13 ülke ve 59 yönetmenden toplamda 56 film gösterilecek.

Festival, pandemi koşullarına özel önlemlerin alınacağı salonlarda ve izleyicilerin kendilerini güvende hissedecekleri koşullar gözetilerek gerçekleşecek.

Aziz Nesin Emek Ödülü Şerif Sezer’e, Sanat Çınarı Ödülü Yönetmen Tamer Levent’e ve Kitle İletişim Ödülü Başka Sinema’ya verilecek. Onur Ödülleri festivalin açılış töreninde sahiplerini bulacak.

JÜRİ BAŞKANI YEŞİM USTAOĞLU

Festivalin ulusal yarışmaları; uzun, belgesel ve kısa film dalında gerçekleşecek ve yarışacak tüm filmler, Ankara’da ilk kez ve sinema salonlarında seyirciyle buluşacak.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl; Cihan Sağlam’ın “Uzun Zaman Önce”, Erkan Yazıcı’nın “Uzak Ülke”, Eylem Kaftan’ın “Kovan”, Faysal Soysal’ın “Ceviz Ağacı”, Leyla Yılmaz’ın “Bilmemek”, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in “Omar ve Biz”, Mehmet Emin Yıldırım’ın “Şair”, Onur Ünlü’nün “Topal Şükran’ın Maceraları” ve Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü vs.” adlı filmleri yarışacak.

Başkanlığını Yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun yapacağı ve Kurgucu Aylin Zoi Tinel, Oyuncu Berkay Ateş, Oyuncu Tuğçe Altuğ ve Sinema Yazarı Uğur Vardan’dan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması jürisi, 12 kategoride ödül dağıtacak.

FELLİNİ’NİN VE ROHMER’İN ANISINA FİLMLER

Dünya sineması bölümünün “Anısına” seçkisinde, doğumunun 100. yılında İtalyan Yönetmen Federico Fellini ve Fransız Yönetmen Éric Rohmer’i filmleriyle anılacak.

Federico Fellini’nin senaryosunu Ennio Flaiano ve Tullio Pinelli ile birlikte yazdığı 1953 yapımı komedisi “I Vitelloni / Aylaklar”, en iyi özgün senaryo dalında Oscar’a aday olmuş, Venedik Film Festivali’nde de Gümüş Aslan Ödülü’nü kazanmıştı. Film, 50’li yılların İtalya’sındaki kasvetli sahil kasabalarında yazın gelişini bekleyen ve çalışmayı adeta tabu sayarak günlerini aylaklık ederek geçiren Fausto, Leopoldo, Alberto, Riccardo ve Moraldo adlı beş gencin öyküsünü anlatıyor.

Éric Rohmer’in ahlak hikayeleri serisinin beşinci filmi olan “Claire’s Knee / Claire’in Dizi” ise, 30’larındaki Jerome’un evlilik hazırlıkları öncesi bir göl kenarında geçirdiği tatil sırasında tanıştığı Claire adlı genç kadına duyduğu tutkudan yola çıkıyor. Jerome’un bastırılmış arzusunu felsefi alt metinlerle yoruma açan film, gösterime girdiği 1970 yılında “Jane Austen’ın sinemadaki karşılığı” sözleriyle karşılanmıştı. Film; Yabancı Dilde En İyi Film dalında Altın Küre’yi ve San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye Ödülü’nü kazanmıştı.

İNSAN HAKLARI KISA FİLM YARIŞMASININ FİNALİSTLERİ GÖSTERİLECEK

Festivalin bu yılki yeni seçkilerinden biri de, 9. İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nın finalist filmleri olacak.

Yarışmanın finaline kalan 10 film, Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında sinemaseverlerle buluşuyor.

Seçkide, Mustafa Koç’un yarışmanın birincisi seçilen ve doğuştan kolları olmadan dünyaya gelmiş Milli Yüzücü Sümeyye Boyacı’nın 2018 Paralimpik Avrupa Şampiyonası’na uzanan ilham verici hikayesini anlatan “Yes I Can” adlı filmin yanı sıra; Ozan Takış’ın yarışmada ikincilik ödülü alan “Fotoğraf”, Özkan Bal’ın yarışmanın üçüncüsü seçilen “Kıyı”, Abdullah Şahin’in “Artı Bir”, Kurtuluş Özgen’in “Göçün 8 Şiiri”, Fırat Erez’in “Hasankeyf’e Ağıt”, Ozan Sihay ve Tufan Şimşekcan’ın “Leke”, Rüzgar Asya Hızarcı’nın “Mavi”, Kader Eman’ın “Navber”, Mehmet İsmail Çeçen ve Ramazan Akkuş’un “Terazi” adlı filmleri de gösterilecek.

7 Eylül Pazartesi günü Kızılay Büyülü Fener Sinemasında gerçekleşecek gösterimin ardından ayrıca, “İnsan Hakları ve Belgesel Sinema” adlı bir panel de düzenlenecek. Belgesel yönetmenlerinin katılacağı panelde, Mustafa Ünlü, Nihan Gider Işıkman, Rena Lusin Bitmez konuşmacı olacak. Panel, insan hakları temelli belgesel film çekme pratiklerini ve hikaye anlatma yöntemlerini tartışmaya açacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et