02 Eylül 2020 13:01

SES Bursa Şubesi: Sistem çoktandır alarm veriyor, iktidar görmezden geliyor

Sağlık Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, sağlık çalışanlarının özlük hakları, çalışma koşulları ve ücretlerinin düzenlenmesi talebiyle basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi, KESK ortak salonunda düzenlediği basın açıklamasıyla sağlık çalışanlarının özlük hakları, çalışma koşulları ve ücretlerinin düzenlenmesini talep etti.

SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, salgının milyonlarca insanın hayatını alt üst ettiği olağanüstü bir dönemden geçildiğini belirterek, “Pandemi ile birlikte derinleşen kriz koşullarında normal olan, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi devam eden olağanüstü koşullardan en çok etkilenen kesimleri koruyucu sosyal devlet politikalarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesidir" dedi.

Bunun yolunun dar gelirli, yoksul, ücretli kesimlerin yurttaşlık haklarını koruyacak, gelirlerinin insanca bir yaşam seviyesine yükseltilmesini sağlayacak ek bir bütçeden geçtiğini ifade eden Açık, şöyle devam etti:

"Söz konusu ek bütçede kamu hizmetlerine, kamu yatırımlarına ayrılan pay mutlaka arttırılmalıdır. Temel tüketim maddelerine son bir yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, söz konusu maddelerden alınan KDV’nin sıfırlanmasını, yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su giderlerinin pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar hazineden karşılanmasını, maaşlarımızın-gelirimizin insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye yükseltilmesini, eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira, yemek, yakacak yardımı kalemleri eklenerek, AGİ hariç yoksulluk sınırının (Haziran 2020 İtibari ile 7 bin 950 TL) üzerine çıkarılmasını istiyoruz.”

"TOPLADIĞIMIZ İMZALARI TBMM’YE GÖNDERECEĞİZ"

Ek zam istediklerinin altını çizen Açık,"Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kadroya alınması ve güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılması; sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yetersiz olan emekçi sayısının kadrolu atamalarla artırılması için her iki alanda da en azından OECD ortalamasına ulaşacak şekilde güvenceli istihdam yapılması düzenlemelerinin karşılık bulmasının, taleplerimizin karşılanmasının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin mücadelesi ile gerçekleşebileceğinin farkındayız. Bu talepler salgın tehlikesinin sürdüğü koşullarda gün geçtikçe açlık sınırına daha fazla yaklaşan bir maaş ile korumasız bırakılan, güvencesizliğe, geleceksizliğe itilen tüm kamu emekçilerinin talepleridir. Ek zam istiyoruz! Hayat pahalılığına karşı insanca yaşamaya yetecek bir gelir talep ediyoruz. Şiarıyla ve 'Güvenceli İş Güvenli Gelecek' şiarıyla başlattığımız imza kampanyalarını TBMM Başkanlığına göndermek üzere topladık ve sizin aracılığınız ile göndereceğimizi duyuruyoruz" dedi.

"SAĞLIK EMEKÇİLERİ TÜKENİYOR"

Sağlık emekçilerinin süreçten çok etkilendiğini, birçok arkadaşlarının hayatını kaybettiğini, birçoğunun hastalanıp, iyileşip tekrar işinin başına dönüp hizmet vermeye devam ettiğini söyleyen Açık; “Sağlık emekçileri tükeniyor. Çok yorgunlar, moralsiz ve motivasyonsuzlar. Pandemi sürecinde gösterdikleri olağanüstü çalışmanın karşılığını alamamak, horlanmak, adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kalmak bu sürecin daha da yoğun yaşanmasına neden olmaktadır" bilgilerini verdi.

Pandemi sürecinde Kovi hastası olanların rapor aldığı için maaşlarının eksik ödendiğini belirten Açık, "Hastaneler zarar ediyor diye performans ödemeleri kesildi. Kovid servislerinde çalışan arkadaşlarımız ek ödemeden yararlandırılmadı. Çalışırken Kovid hastası olan meslektaşlarımız iş kazası meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istediklerinde reddedildi.  Bir taraftan balkonlardan alkışlanırken, hastanelerde günlük sözlü ve fiziki şiddet devam etti. Üniversite hastaneleri, personele ek ödeme yapılması için verilen paraların bir kısmına borcunu ödemek için el koydu” diye konuştu

“MAAŞLARIMIZ YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNE ÇIKARILSIN”

Sağlık emekçileri olarak ay sonunda tek kalemde maaşlarının yoksulluk sınırın üstüne çıkarılmasını istediklerini vurgulayan Açık şunları dile getirdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimlerde söz verdiği 3600 ek gösterge ve 5 yıla 1 yıl fiili hizmet süresinin eklenmesi için bir an önce yasa çıkarılmasını istiyoruz. Müteahhitlerin vergi borçları affedilirken biz kamu emekçilerin vergileri daha maaş ödenmeden kesiliyor, vergide adalet istiyoruz. Çalışma ortamlarımızın iyileştirilmesini, ekipman eksikliklerinin standartlara uygun olacak şekilde giderilmesini istiyoruz. Kovid-19 pozitif sağlık personeli arkadaşlarımızın iş kazası meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile sağlık çalışanlarına toplu taşıma ücretsiz olması gerekirken, Ankara, İzmir ve İstanbul’da toplu taşıma sağlık çalışanlarına ücretsiz hizmet verirken, maalesef ki kentimizde büyükşehir belediyesinin keyfi uygulamaları nedeniyle bizde ücretli olarak hizmet vermektedir. Büyükşehir Belediyesi bu tutum ve uygulamadan derhal vazgeçmelidir. Tüm sağlık emekçilerine ücretsiz toplu taşıma hizmeti vermeli, Türkiye’nin en pahalı suyunu tüketen Bursa halkı için su ücretlerinin düşürülmesini, sağlık emekçilerine ücretsiz verilmesini talep ediyoruz."(Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma Katliamı'nın sorumluları infaz düzenlemesi ile hapisten çıkıyor!

SONRAKİ HABER

Elazığ'da, çatıdan düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa