03 Eylül 2020 12:53

Basın Konseyi: Tele 1 yayınının durdurulması iletişim özgürlüğü ihlalidir

Basın Konseyi, TELE 1'in yayınının durdurulmasına tepki gösterdi: Karatılan ekran, halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü açısından ülkenin geldiği son durumu gösteren utanç tablosudur.

Basın Konseyi logosu

Paylaş

Basın Konseyi, TELE 1 Televizyonu ekranlarının RTÜK kararıyla 5 gün süreyle karartılmasına tepki gösterdi. Kararın ‘iletişim özgürlüğü ihlali’ olduğu belirten Basın Konseyi açıklamasında “Karatılan ekran, halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü açısından ülkenin geldiği son durumu gösteren utanç tablosudur” denildi.

“ÜLKENİN GELDİĞİ SON DURUMU GÖSTEREN UTANÇ TABLOSUDUR”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) aldığı ve bugüne kadar hiçbir örneği olmayan kararla, TELE 1 Televizyonu’nun ekranlarını 5 gün süreyle kararttığının altı çizilen açıklamada; “RTÜK, iktidar yanlısı olmayan televizyon kanallarını susturmak için fırsat kollayan iktidar partisi temsilcilerinin Üst Kurul’daki oy çokluğuna dayanarak, TELE 1 ve Halk TV’ye 5’er gün yayın durdurma kararı almış, Basın Konseyi’nin ve bu kanalların başvurusu üzerine İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

RTÜK, yaptığı itirazla mahkemenin aldığı yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması üzerine, jet hızıyla gece yarısı TELE 1 ekranlarını 5 gün süreyle karattı. Karartılan ekran, halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü açısından ülkenin geldiği son durumu gösteren utanç tablosudur” denildi.

“BU UYGULAMAYA KARŞI ÇIKIP ‘DUR’ DENİLMELİ”

Yürütmenin durdurulması kararına yapılan itiraz sonucu kararın kaldırılmasının, aynı zamanda iletişim özgürlüğüne yargı aygıtıyla vurulan yeni bir darbe olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “TELE 1 kanalı bugüne kadar hiçbir iddiasını sözlü olarak ve mahkeme huzurunda dile getirememiştir. Bu durum tek başına ifade özgürlüğünün usul güvencelerinden yoksun olarak kanalın kapatıldığının ve iletişim özgürlüğünün ihlal edildiğinin kanıtıdır.

Bununla birlikte 6112 Sayı Kanunda herhangi bir yetki verilmemiş olmasına rağmen, telefon ve Twitter aracılığı ile ‘tebligat’ yapıldığı belirtilerek yayının durdurulmasının yine aynı vasıtalar ile bildirilmesi, idarenin keyfi davrandığını ve hukuk devleti ilkesinin keyfiliği önleyen tüm güvencelerinin de muhaliflere karşı ortadan kaldırıldığını göstermektedir.

Basın Konseyi olarak demokrasiye, halkın haber alma hakkına ve ifade özgürlüğüne inanan herkesin TELE 1 Televizyonu’na reva görülen bu uygulamaya karşı çıkıp ‘dur’ demesi gerektiğine inanıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Barolar Birliği’nden İstanbul Barosu’na “Şeffaflık” uyarısı

SONRAKİ HABER

Emek Partisinden "fındık rekoru" açıklaması: Üretici kaybediyor, ihracatçı kazanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa