03 Eylül 2020 12:54

Emek Partisinden "fındık rekoru" açıklaması: Üretici kaybediyor, ihracatçı kazanıyor

Açıklanan fındık ihracatı rakamlarını değerlendiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Yapılan 343 bin 561 ton iç fındık ihracından üreticiye düşen pay yeterli değil” dedi. 

Fındık işçisi kadınlar

Fotoğraf: Nedim Kovan / DHA

Paylaş

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç’in 1 Eylül 2019-31 Ağustos 2020 arasında 343 bin 561 ton iç fındığın ihraç edildiğini ve bunun cumhuriyet tarihinin en yüksek seviye olduğunu açıklamasını değerlendiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Açıklanan rakam 687 bin ton kabuklu fındık demektir. Rekolte tartışmalarda rekolteyi yüksek gösterme gayretlerini algı operasyon olarak değerlendirmiştik. İç tüketim de hesaplandığında rekoltenin yüksekliğini nedeniyle fındık fiyatını düşük tutmanın anlamının da olmadığı ortaya çıkmaktadır. Haklılığımızı bu veriler de kanıtladı. Yani uygulanan fındık politikası nedeniyle üretici kaybediyor, ihracatçılar kazanıyor” dedi.

"ÜRETİCİNİN ALDIĞI PAY YETERSİZ"

Fındığın ihraç ürünü olduğunu belirten Poyraz, “Fındığımız ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyor. Açıklamaya göre 150 ülkeye ihraç yapılıyor. Demek ki, rekoltenin yüksek olması avantaj. Yurt dışı alıcısı var. Satışlardan elde edilen gelire göre üreticilere düşen pay yeterli değil. İhraç edilen fındıktan elde edilen gelirin bölüşümü adaletli değil. Üreticiden ucuza alıp, her yıl ihracatçılar kârlarını artırıyorlar. Üreticilerin girdileri olan ilaç, gübre, mazotlar dolara göre artarken nedense ürettiği ürün aynı ölçüde artmıyor” dedi.

"FINDIK FİYATINI İHRACATÇI BELİRLİYOR"

Fındık fiyatı konusunda hükümetlerin fiyat açıklamasının ihracatçıları memnun etiğini vurgulayan Poyraz, “Açıklanan fındık fiyatları ihracatçıların talepleri dikkate alınarak yapılıyor. Fındığın maliyetini belirlemeden yapılan açıklamalar her yıl üreticilerin zararına oluyor. Açıklanan fındık fiyatı 1 kilogram fındığın maliyeti. Yani üretici kaybediyor, alıcı olan ihracatçılar, tüccarlar kazanıyor” dedi.

"ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ BÜYÜMELİ"

Üretimden pazarlanmasına kadar süreç bir bütün diyen Poyraz, “Üretici üretiyor ama kazanan olamıyor. Artık üreticiler kendilerini temsil eden örgütlenmelere katılarak ürününe ve emeğine sahip çıkabilmelidir. Fiyatı kendisi belirlemelidir. İktidarın serbest piyasa koşullarına göre hareket etmesi de üreticiden değil, ihracatçıdan yana olduğunu göstermektedir” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

{{409450}}
    

ÖNCEKİ HABER

Basın Konseyi: Tele 1 yayınının durdurulması iletişim özgürlüğü ihlalidir

SONRAKİ HABER

Patronlar işçilerin sendika hakkını tanımıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa