03 Eylül 2020 13:07

Patronlar işçilerin sendika hakkını tanımıyor

Patronlar işçilerin anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkını tanımıyor. İşçilerin sendika hakkı için direnişleri ise sürüyor. 

Cargill işçilerini Eskihisar feribot iskelesinde direnişteki Flormar işçileri karşıladı. | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Patronlar işçilerin anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkını tanımıyor. Hükümet pandemi döneminde işten atmanın yasaklandığını ileri sürse de, patronlar kendilerine tanınan istisnalara dayanarak işçileri tazminatsız işten atıyor. İşçilerin sendika hakkı için direnişleri ise sürüyor. 

Kocaeli’de bulunan Dilovası İMES Sanayi Sitesinde bulunan Özer Elektrik’te işçiler angarya, hak gaspları, ağır çalışma ve düşük ücrete karşı DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldular. Bunu duyan patron 27 Temmuz’da 10 işçiyi jandarma eşliğinde işten attı. Pandemi nedeniyle iyi niyet kurallarına uymadıkları iddiasıyla işten atılan işçilere tazminatları ve ücret alacakları da ödenmedi. Fabrika önünde direnişe geçen işçiler, sendikalı olarak işe geri dönene kadar direnişi sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyor.

DÜZCE’DE GREV SÜRÜYOR

Düzce’de bulunan MT Reklam’da Birleşik Metal-İş üyesi iki işçinin sendika hakkı için başlattığı grev devam ediyor. İşçilerin sendikalaşma hakkına dikkat çekmek için başlattığı greve destek ziyaretleri de sürüyor. MT Reklam’da sendikalaşma çalışması 7 yıl önce başlamıştı, patron onlarca işçiyi işten atmış, dava süreci yıllarca sürmüştü. Yetkinin alınmasının ardından fabrikaya grev pankartı asılmıştı.

CARGILL İŞÇİLERİ İKİ YILI AŞKIN SÜREDİR DİRENİYOR

Bursa Orhangazi’de bulunan Cargill fabrikasında ise Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan işçilerin mücadelesi 900 güne yaklaştı. Pandemi nedeniyle bir süre eylemlere ara veren işçiler, son haftalarda Cargill’in iş yaptığı firmaların önünde eylem yapıyor. Amerikan tekelinin sendika düşmanı ve hukuk tanımaz tutumunu protesto eden işçiler, atılan işçilerin geri alınmasını, sendikal örgütlülüğün kabul edilmesini ve iş garantisi verilmesini istiyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisinden "fındık rekoru" açıklaması: Üretici kaybediyor, ihracatçı kazanıyor

SONRAKİ HABER

Mültecilere ilişkin ayrımcı ifadeler kullanan Gökhan Özoğuz hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa