02 Eylül 2020 20:33

Odatv'nin Fatih Nurullah'ın tutuklanmasına dair haberine erişim engeli getirildi

Odatv'nin Uşşaki Tarikatı lideri Fatih Nurullah hakkındaki "Türkiye'nin günlerce konuştuğu tarikatın lideri çocuk istismarından tutuklandı" başlıklı haberine erişim engeli getirildi.

Fatih Nurullah takma adını kullanan Eyüp Fatih Şağban | Ekran görüntüsü, "Nurani Tv" YouTube kanalının videosundan alınmıştır.

Paylaş

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde jandarma tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alınan ve çocuğa cinsel istismar suçundan tutuklanan Uşşaki tarikatı lideri Fatih Nurullah (58) hakkında Odatv'de yayımlanan "Türkiye'nin günlerce konuştuğu tarikatın lideri çocuk istismarından tutuklandı" başlıklı habere erişim engeli getirildi. Odatv'den yapılan açıklamada, "Türk yargısı, bir tarikat şeyhinin sapıklığının ortaya çıkarıldığı haberi yasakladı!" denildi. Öte yandan Odatv, gerçek adı Eyüp Fatih Şağban olan tarikat liderinin, istismara maruz bıraktığı çocuğun babası ile yaptığı ve şuçunu itiraf ettiği telefon görüşmelerinin kaydını da yayımladı. Ses kayıtlarının paylaşılması sonrası tarikatın Çorum'daki müritleri dernek üyeliklerinden ayrıldı.

Sakarya'nın Akyazı ilçesinin Kuzuluk Mahallesi'nde geçtiğimiz perşembe günü Uşşaki Tarikatının dergahına operasyon düzenlenmiş ve tarikatın lideri Fatih Nurullah takma isimli Eyüp Fatih Şağban gözaltına alınmıştı. Gözaltı gerekçesi olarak, dergaha götürülen 12 yaşındaki bir kız çocuğunun ailesinin, çocuklarının istismara maruz bırakıldığı ihbarı gösterilmişti. Gözaltı sırasında tarikat müritleri, çocuğun babasına da saldırmış ve darp suçunu işlemişlerdi. Pazartesi günü mahkemeye çıkarılan Fatih Nurullah, cinsel istismar suçundan tutuklanmıştı. Dava dosyasında istismara maruz bırakılan kız çocuğunun ifadesinin yanı sıra Nurullah’ın çocuğun babasıyla yaptığı ve suçunu itiraf ettiği telefon görüşmesinin ses kaydı da yer almıştı.

"HABERİ YAYINDAN KALDIRMAK ZORUNDA KALDIK"

Tarikat liderinin tutuklanmasına ilişkin Odatv'nin yayımladığı "Türkiye'nin günlerce konuştuğu tarikatın lideri çocuk istismarından tutuklandı" başlıklı habere "gizliliği ihlal" gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

Odatv, erişim engeline ilişkin açıklamasında, erişim engeline dair mahkeme kararında hata olduğunu ve var olmayan bir linkin yer aldığını, ancak tüm siteye erişimin engellenmemesi için ilgili haberin yayından kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada "Haberin kaldırılmaması durumunda, zaten kapatılmış olan Odatv’nin yayınını sürdürdüğü alan adına yeniden tümden yasak kararı alınabilirdi. Daha önce yaşadığımız süreçten yaşanabilecekleri tahmin ediyorduk. Yargı içinde Odatv'nin açığa çıkardığı istismarı örtmek isteyenlerin tuzağına düşmemek için, aldıkları kararda yazdıkları link hatalı olduğu halde mahkemenin ne yapmaya çalıştığını görerek haberi yayından kaldırmak zorunda kaldık. Sonuç olarak Türk yargısı, bir tarikat şeyhinin sapıklığının ortaya çıkarıldığı haberi yasakladı!" ifadeleri yer aldı.

Odatv'nin haberinde dergahta 10 yaşındaki bir çocuğun daha cinsel istismara maruz bırakıldığı bilgisi yer alıyordu.

YAYIMLANMAYAN HABERLERE DE ENGELLEME

Odatv ayrıca Akyazı Sulh Ceza Hakiminin kararında “İleride aynı konu ile ilgili yayınlanacak tüm adreslere yayın yasağının getirilmesi hakkında...” ifadesinin de yer aldığını belirtti.

FATİH NURULLAH'IN SUÇUNU İTİRAF ETTİĞİ GÖRÜŞMELERİN SES KAYITLARI YAYIMLANDI

Tutuklamaya ilişkin haberi engellenen Odatv, Fatih Nurullah'ın istismara maruz bıraktığı çocuğun babası ile yaptığı ve şuçunu itiraf ettiği telefon görüşmelerinin ses kayıtlarını da yayımladı.

Yayımlanan ilk ses kaydında, Fatih Nurullah, baba F.A.’ya yaptıklarının bir kısmını anlatıyor ve olayın üstünün örtülmesi için F.A.’yı ikna etmeye çalışıyor. Yurt dışına kaçmayı düşündüğünü ancak pandemi nedeniyle uçak sefer iptal ettiği için bunu başaramadığını da söyleyen Nurullah, "Ben burada bir hata yapmış olabilirim ama ileri giden bir mevzu da yok. Yani bu işi örtelim dedik, anlatabildim mi” ifadelerini kullanıyor. Cezaevine girmesi durumunda tarikatın da biteceğini söyleyen Nurullah, "Ben kaçıp gideyim, bu iş ifşa olursa ben daha duramam buralarda. Millete rezil oluruz. Ben insan içine çıkamam. Ya intihar edeceğim ya gideceğim" diyor.

Baba ise bu sözler üzerine “Elim, ayağım, dilim tutuldu şu anda. Bir şey diyemiyorum” yanıtını veriyor.

Fatih Nurullah devamında ise şu sözlerle çocuğu "nihakına almayı" teklif ediyor: “Bu senin, sana işaretli diyorsan başımın üstüne, üstünü örtelim diyorsan o da senin alicenaplığın.  Al diyorsan alayım ama çocuğun yaşı ufak, ilerde olur mu olur, muratlar var mı var ama şu anda böyle bir durum yok.”

"ALLAH BELANI VERSİN, PEŞİNDE 40 BİN TANE ADAM VAR"

Yayımlanan ikinci ses kaydında ise baba F.A. Nurullah’a “Sen ne yaptın benim çocuğuma” diye bağırıyor. Suçunu itiraf eden ve yaptıklarının bir bölümünü anlatan Nurullah ise F.A.'ya, kendisini öldürmesini ve intihar süsü vermesini öneriyor. F.A. ise yaptıklarını anlatan Fatih Nurullah'a "Tüh senin Allah belanı versin. Ulan bir de peşinde 40 bin tane adam var. Sana yakışır mı" diyerek tepki gösteriyor.

Bu kez istismara maruz bıraktığı çocuğun kendisine "nikah olarak verildiğini" öne süren Fatih Nurullah "Kim nikah olarak sana verdi çocuğu. 11 yaşındaki çocuğu. Sen bizim şeyhimizsin yetiştir diye dedi onu" yanıtını alıyor.

MÜRİTLERİN BİR KISMI TARİKATTAN AYRILDI

Fatih Nurullah'ın tutuklanması ve ses kayıtlarının paylaşılmasının ardından Nurani Der Çorum, sosyal medya hesabından “Bugün kamuoyu gündemine düşen ses kayıtları ve haberlerden dolayı Dernek üyelerimizin ortak kararı doğrultusunda Gülzari Mualla Vakfı ve Fatih Efendi ile ilgili görevlerimizden ve dernek faaliyetlerimizden ayrılma kararı aldık" açıklamasında bulundu.

DİYANETTEN AÇIKLAMA

Yaşananlara ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı da Nurullah tutuklandıktan 1 gün sonra açıklama yayımladı. Açıklamada "Çocuk istismarıyla, masum yavrularımıza uzanan şeref yoksunu, hain ve zalim ellerle mücadele etmek hepimizin vazgeçilmez görevidir. İlim ve irfan ile alakası olmadığı halde, kendilerine menfaat devşiren din istismarcılarına karşı da aziz milletimizi bir defa daha uyarıyoruz. Hem dini duygu ve değerlerimizin hem de gözbebeğimiz olan çocuklarımızın istismara karşı korunması için herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz" denildi.

UŞŞAKİ TARİKATI

20 Eylül 1934'te Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Yerli köyünde doğan İbrahim İpek Çorumi'nin liderlik ettiği Uşşaki Tarikatı, 2000'de şeyhin ölümünden sonra Fatih Nurullah'ın kontrolüne geçti.

Çorumi’nin ölümüne kadar tarikatın merkezi Çorum’du. Nurullah ise tarikatın merkezini Sakarya’ya taşıdı. Ancak tarikatın Çorum’daki etkisi güçlü bir şekilde devam etti.

Çorum Hitit Üniversitesi öğrencisi Hüsnü Gülzari’nin, Çorumi’nin hayatını anlattığı yüksek lisans tezi, Çorum Belediyesi tarafından kitap olarak basıldı.

Çorumi’nin oğlu Nurullah İpek de bir önceki dönem AKP kadrolarından belediye meclis üyeliği yaptı.

"İpek Yolu" olarak da bilinen Uşşaki Tarikatı, Halveti Tarikatının bir kolu. Merkezleri İstanbul Kasımpaşa’da yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluktan ve çatışmadan dolayı geldiler: TOKİ toplama kampına welcome

SONRAKİ HABER

Çorlu Grup Tekstil işçileri alacaklarının peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa