04 Eylül 2020 00:29

Çorlu Grup Tekstil işçileri alacaklarının peşinde

Tekirdağ Çorlu'da Grup Tekstil işçileri, fabrikanın satılmasının ardından haklarnın ödenmemesi üzerine fabrika önünde eylem yaptı. İşçiler, sendikaları TEKSİF'i de yanlarında olmaya çağırdı.

Haklarını isteyen Grup Tekstil işçileri, fabrika önünde eylem yaptı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fabrika satıldıktan sonra ücret ve kıdem tazminatları ödenmeyen Grup Tekstil işçileri, fabrika önünde eylem yaptı. Patronun 7 milyon lira alacaklarına el koyduğunu söyleyen işçiler, alacaklarının ödenmesi için mücadele edeceklerini dile getirdi. Sendikaları TEKSİF’i yanlarında olmaya çağıran işçiler, devlet kurumlarını da göreve davet etti.

Fabrika önünde toplanan işçiler taleplerini içeren dövizler açıp, sloganlar attı. İşçiler adına açıklama yapan Lütfü Bıyık; “Fabrikada 20-25 yıldır çalışan arkadaşlarımız var. Bizi ihbar süremizi kullandırıp işten çıkardı. Patronlar fabrika satılınca bütün haklarınızı vereceğim dedi. Fabrika satılmasına rağmen hiçbir ödeme yapmadı. 150 işçinin toplam 7 milyon alacağına el koymuş durumda. Biz hakkımızı almak için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Gerekirse burada yatmaya devam edeceğiz. Patronları vicdana, başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere bütün yetkilileri de sesimizi duymaya ve mağduriyetimizin giderilmesi için göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

İşçilerden Arzu Özcan da tepkisini “Patronun avukatı işçileri tek tek arayıp teklif sunuyor. 150 bin lira alacağı olan işçiye 15 bin lira peşin, 15 bin lirada 84 ay taksitle ödeme teklifi yapıyor. Mahkemeye verenler için ise sürünsün diyor. Bu vicdansızlık” sözleriyle dile getirdi.

GEREKİRSE İSTANBUL’A YÜRÜYECEĞİZ

İşçiler bir taraftan hukuki süreci başlatmak için avukatlarla görüşürken diğer taraftan da nasıl mücadele edeceklerini tartışıyor. Fabrika önünde görüştüğümüz işçilerden Mustafa Erdem “Bu kadar hakkımızı kimseye yedirmeyiz. Hukuki başvurular yaptık ama mücadele ederek hakkımızı alabileceğimize inanıyorum. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Gerekirse İstanbul’a patronun evine yürüyeceğiz. Patron fabrikayı satıyor. İşini uyduruyor. Mağdur olan hep işçi oluyor. Böyle yağma olmaz. Hakkımızı kimseye yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

İŞÇİLER DEVLETİ GÖREVE ÇAĞIRIYOR

Fabrika satıldıktan sonra ortada kalan işçiler haklarını almak için her yere başvurmalarına rağmen hiçbir olumlu sonuç alamamış. “Fabrika satıldı ama biz paramızı alamadık. Fabrikadan herkes alacağını aldı. Bir tek biz kaldık. Oysa en çok biz hak ediyoruz. Devlet kendisinin ve herkesin alacağını almasını sağlıyor ama sıra işçiye gelince ortada bir şey yok” diyen Lütfü Bıyık devletin işçi alacaklarını garanti altına alacak düzenleme yapmasını istedi.

"TEKSİF YANIMIZDA OLMALI"

Grup Tekstil’de kurulduğu günden beri TEKSİF Sendikası örgütlü. İşçiler eylem kararı alınca sendikaya gidip yanlarında olmaları için görüştüler. Bu görüşmede olan işçilerden Lütfü Bıyık yaşadıklarını şöyle aktardı: “Yıllardır üyesi olduğumuz sendikaya gidip başkan ile görüştük. Başkana ne yapacağımızı anlattık. Bize su, erzak, gerekirse İstanbul’a gitmek için araç temini istedik. Başkan bize ‘7-8 aydır Grup Tekstil’den aidat almıyoruz. Merkeze iletirim ama zor görünüyor. Ancak ben kendi cebimden yapabildiğim kadar yaparım’ dedi. Biz sadece para değil yanımızda olmasını istiyoruz. Yıllardan beri bu sendikanın üyesiyiz. Aidatımız kesildi. Şimdi onlar bizim yanımızda olmalı.”

İŞ KAZASINDA ELİNİ KULLANAMAZ HALE GELDİ

İş kazası geçiren Grup Tekstil işçilerinin elleri.

Çorlu’nun en eski fabrikalarından olan Grup Tekstil sürekli iş kazalarının da olduğu fabrikalardan biri. 8 yıldır Grup Tekstil’de çalışan Enis Olcay bu işçilerden biri. 2014 yılında eli ütü makinesine girdiği için elini kullanamaz hale gelen Olcay başından geçenleri şöyle anlattı: “Çalışırken elim ütü makinesine girdi ve elimi kullanamaz hale geldim. Önce beni mağdur etmeyeceklerini söylediklerinden dolayı dava açmadım. Aynı makinede başka işçiler de kaza geçirdi ve elini kullanamaz hale geldi. Bana her türlü güvenceyi vermelerine rağmen şimdi beni ortada bıraktılar.” Elini kullanamadığı için başka yerde de iş bulamadığını söyleyen Olcay şunları söyledi: “Yedi aydır ücret almıyoruz. Şimdilik işsizlik parası alıyorum. Ama o da bitecek. Buraya güvenerek krediler çektik. Şimdi sadece eşim çalışıyor. Birçok ihtiyacımızı bile karşılayamıyoruz.”

PATRONDAN "84 AY TAKSİT" ÖNERİSİ

Grup Tekstil patronu fabrikayı satacağı için işçileri ocak ayında ihbar sürelerini kullandırarak işten çıkarmış, 150 işçinin ücret ve kıdem tazminatını da makineler ve fabrikayı satınca ödeyeceğini söylemişti. Ama makineler ve fabrika temmuz ayında satılmasına rağmen işçilere hiçbir ödeme yapılmadı. Patronun avukatı ise işçilere alacaklarının ancak yüzde 36’sının, onun da yarısı peşin kalan yarısının da 84 ay taksit ile ödeneceği teklifinde bulundu. Bu teklifi kabul etmeyen işçiler bütün haklarının ödenmesini istiyor. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Odatv'nin Fatih Nurullah'ın tutuklanmasına dair haberine erişim engeli getirildi

SONRAKİ HABER

Altın Koza'da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalistleri belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa