04 Eylül 2020 10:15

Termik santral için nesli tehlikedeki tosbağaların taşınması önerildi!

Kırklareli'nin verimli tarım toprakları üzerine, yapılmak istenen kömürlü termik santral için İDK süreci başladı. Trakya Platformu Dönem Sözcülerinden Göksal Çidem süreci anlattı.

Fotoğraf: Göksal Çidem

Paylaş

Özer AKDEMİR

Kırklareli'nin verimli tarım toprakları üzerine, tümülüslerin olduğu bir bölgeye yapılmak istenen kömürlü termik santral için İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) süreci başladı. Yüzde 83'ü tarım arazileri üzerinde bulunan projenin yöredeki tarımı, suyu, havayı kirleteceğini belirten Trakya Platformu Dönem Sözcülerinden Göksal Çidem santralin insanlar kadar bölgedeki diğer canlıları ve kültür varlıklarını da olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Tehdide yakın kategorisinde olan Trakya tosbağalarının yaşam alanı olan bölgeden taşınması önerisine tepki gösteren Çidem, "Taşınması gereken tosbağalar değil, onların yaşam alanlarını tehdit edenlerdir!" dedi.

İKİ YIL ÖNCE HALK KOVMUŞTU

2 Eylül günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde Kırklareli Merkez ilçesi sınırlarında Deba Madencilik A.Ş. tarafından yapılmak istenen Eren 1 termik santrali için İDK sürecinin başladığı duyuruldu. Konuya dair görüşlerini aldığımız Trakya Platformu Sözcülerinden Göksal Çiden, termikçi şirketin iki yıl önce de ÇED başvuru dosyasıyla geldiğini hatırlattı.

Halkı Bilgilendirme Toplantısının halkın tepkileri sonrası yapılamadığını aktaran Çidem, "Şimdi yine geliyorlar. Biz 2 yıl önceki kararlılıkla aynı yerdeyiz. Ne yatırım düşmanı, ne bölücü, ne de marjinal guruplarız. Bu topraklarda yaşayan, havasını soluyan, suyunu içen insanlarız. Bu topraklarda 8.500 yıldır yerleşik tarım yapılıyor" dedi.

"TARIM ALANLARI YOK EDİLEREK TERMİK SANTRAL KURULAMAZ"

Proje sahasının yeri belirlenirken, "tarım alanı" olarak Kırklareli Ovasının dikkat alınmadığını ileri süren Çidem, "Bölge halkının yaşam alanını, canlı sağlığını derinden etkileyecek kömürlü termik santral kurularak toptan yok oluşunun plansal zemini oluşturulmak istenmektedir. Tarım alanlarının yok edilerek, termik santral kurulmasında kamu yararı yoktur" dedi.

40 yıldır kirletilen ve sermayeye karşı siyasi irade gösterilemediği için hayata dönemeyen Ergene Nehri’nin kirliliğinin yanı sıra Organize Sanayi Bölgeleri ve Enerji Üretim Alanları ile Trakya'nın sanayi havzasına dönüştürüldüğünü ifade eden Çidem, "Oysa Trakya Bölgesi’nin ana fonksiyonu tarımsal faaliyetlerdir. Trakya'da yaşamımıza kasteden her tür projeye karşı çıkmak herşeyden önce insanlık görevidir. Trakya’da birden çok termik santral inşa edilebileceği de dikkate alındığında, bölgenin yer altı su rezervlerinin tükenmesi sürecini hızlandıracaktır. Yeraltı su kaynaklarını çok olumsuz etkileyebilecek miktarda su kullanacak termik santral yoğunlaşmasına yol açabilecek proje, sürdürebilirlik ve planlama ilkelerine uygun olmadığı açıktır" dedi. 

"DOMATES YERİNE KÖMÜR MÜ YİYECEĞİZ?"

Trakya topraklarında kömüre dayalı termik santral kurulamayacağına dair Danıştay kararları, bilirkişi raporları ve Çevre Düzeni Planları olduğunu belirten Çidem, "Ovayı tarımsal SİT ilan edeceksiniz, ardında bu ovanın tepesine Termik santral kuracaksınız, ovadaki toprakları yok edip kömür çıkaracaksınız. Tarhana yerine santralın proses suyunu mu içeceğiz..? Domates yerine kül yutup, kömür mü yiyeceğiz?" diye konuştu. 

"TOSBAĞA DEĞİL TERMİKÇİLER GİTSİN!"

ÇED Raporunda bölgede "Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği" (IUCN) kriterlerine göre NT” (Tehdide Yakın) kategorisinde olan Trakya tosbağasının yaşam alanı olduğunu aktaran Çidem, "Bu türün İğneada-Demirköy ve çevresine taşınabileceği yazılmış. Tosbağaları Demirköy’e taşıyın diyorlar. Taşınması gereken tosbağalar değil, onların yaşam alanlarını tehdit edenlerdir! Bu topraklar da, su da, orman da, tosbağa da bizim..." dedi.

PROJENİN YÜZDE 83'Ü TARIM ARAZİSİNDE

Yüzde 83'ü tarım arazileri üzerinde bulunan proje sahası Kırklareli İl merkezine 19,5 km, Ulukonak Mahalle merkezine 700 m uzaklıkta yer alıyor. Santral projesine en yakın yerleşim yeri ise 685 m meselesiyle Tekkeşeyhler Mahallesi. 

Yılda 3.500 GWh elektrik üretimi planlanan proje kapsamında; 1 adet termik santral, 1 adet düzenli atık depolama sahası,1 adet kömür stok sahası, 1 adet kırma-eleme tesisi, 1 adet beton santrali yer alacak. ÇED Raporuna göre 50 hektar olan proje sahasının 41,7 ha’lık kısmı tarım alanı, 8,3 ha’lık kısmı ise hazine arazisi. ÇED'de "Termik santral sahası ve kömür stok alanının tamamının tarım arazilerinde bulunduğu belirtiliyor. Projeye göre her bir ünitede 179 ton/saat kömür (linyit) yakılmak suretiyle, toplam 358 ton/saat yılda 2.506.000 ton kömür yakılacak. Santrale kömür alınacak ocak alanlarında I. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen Taşlık Tümülüsü ve Karahalil Tümülüsü'nün bulunduğu yine ÇED Raporunda yer alan bilgiler arasında. Şirket buralarda herhangi bir işlem yapılmayacağı taahhüdünde bulunmuş.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

NATO: Türkiye ve Yunanistan arasında teknik görüşmeler başladı

SONRAKİ HABER

İSİG: Ağustos ayında en az 208 işçi can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa