04 Eylül 2020 11:07

Meslek örgütleri TELE 1 kararına tepkili: Basın özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz

Basın meslek örgütleri, RTÜK'ün TELE 1’e verdiği 5 günlük yayın yasağını eleştirerek iktidarın eleştirel yayın yapan kanalları hedef almasına tepki gösterdi.

Logo

Paylaş

RTÜK’ün, Osmanlı Padişahı Abdülhamid’e yönelik eleştirileri nedeniyle TELE 1’e verdiği 5 günlük yayın yasağı tepki toplamaya devam ediyor. Canlı yayın sırasında TELE 1’in ekranı karartılırken RTÜK’ün bir ceza daha kesmesi halinde kanalın lisansı tamamen iptal edilecek. Bunun ifade özgürlüğüne bir darbe olduğunu belirten basın meslek örgütleri, iktidarın eleştirel yayın yapan kanalları hedef almasına tepki gösterdi.

"RTÜK TEK İDEOLOJİDEN BESLENİYOR"

Bianet’e konuşan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu “RTÜK, tek ideolojiden beslenen tek tip gazeteciliği makbul görürken ‘öz denetim’ ile iştigalmiş gibi yapıyor. Oysaki, tüm bu yıllarda belli başlı eleştirel medya kuruluşlarını güçsüzleştirmeye dönük siyasi projeyi yerine getirirken tamamen antidemokratik müdahaleciliğin savunucularından oldu” dedi ve günümüzde RTÜK’ün demokratik toplum kurumsallaşmasıyla bağını koparmış politik bir yapı olduğunu vurguladı. Önderoğlu “Meslektaşlarımıza dikkatli olun demekten başka çare kalmadı galiba” dedi.

"FARKLI FİKİRLERDEN KORKUYOR"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli, AKP iktidarının en ufak bir eleştiriden rahatsızlık duyduğunu ve bunu varlığına tehdit olarak gördüğünü vurgulayarak “Fikir zenginliğinin topluma yayılmasını, toplumda karşılık bulmasını engellemek istiyor. Toplumdaki farklı fikirlerin olmasından korkuyor” dedi.

TELE 1’e verilen kararın da bunun son örneği olduğuna dikkat çeken Kuleli şöyle devam etti: “TELE 1 televizyonu Erdoğan’ın kontrol edemediği medya organlarından birisi ki iktidar Türkiye medyasının yüzde 90’ından fazlasını kontrolünde bulunduruyor. Geriye kalan birkaç yayın organı, eleştirel habercilik yapan kanal ise kendilerini dehşete düşürüyor. Çünkü kendi kanallarının toplum üzerinde hiçbir etkisi olmadığının farkındalar, muhalif seslerin toplumda itibar gördüğünün farkındalar. Farklı görüşlerin, huzursuzlukların, eleştirilerin toplumda giderek arttığının farkındalar. Bu nedenle de baskıyla, zorla, yasal düzenlemelerle millete deli gömleği giydirmeye çalışıyorlar."

"KARŞISINDA ARTIK GERÇEK GAZETECİLER VAR"

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren “Basın özgürlüğünün kendisi demokrasi için çok önemli. Basın özgürlüğü yoksa demokrasi de yok” derken; TV kanalları ve gazetelerin OHAL döneminde kökten kapatıldığını hatırlattı. Eren “İktidar susmuş, kendisine biat etmiş bir medya istese de karşında artık gerçek gazetecilerin direnişi var. Topluma gerçekleri aktarmaya, halkı iktidarın yalanlarına inandırmamaya çalışan gerçek gazeteciler var” diye vurguladı. 

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ BURSA ŞUBESİ: GERÇEKLER SUSMAZ

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi yaptığı yazılı açıklamayla Tele1’in kapatılması ve Bursa’da yayın yapan EnBursa’ya Büyükşehir belediyesi tarafından gönderilen yıkım tebliğine tepki gösterdi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Korkuyorlar biliyoruz. Halka “hesap verme” paniği yaşıyorlar.Bu nedenle daha çok saldırıyorlar. Medyayı dönüştürdükleri tek sesli korodan aykırı nota verenlere nefes alabilecekleri küçücük bir aralık bırakmamak üzere saldırıyorlar” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazi Üniversitesi Başhekimi Mehmet Arhan: Yoğun bakımlarımız yüzde 100 dolu

SONRAKİ HABER

Aytaç Ünsal ölüm orucuna son verdi: Adil yargılama mücadelesi sürekli hale gelmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa