Mustafa Sönmez: Yoksullaşma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte hızlandı
Enflasyon artışını değerlendiren Ekonomist Mustafa Sönmez, "Bölge'nin daha da yoksullaşması pandemi süreciyle değil Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte hızlanmıştır" dedi.
Fotoğraf: MA
Fırat TOPAL
Diyarbakır
TÜİK, enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon ağustos ayında yüzde 0,86 artarken yıllık bazda ise yüzde11,77. Enflasyon artışının illere göre dağılımında yıllık bazda en yüksek artış ise yüzde 13,39 ile Diyarbakır ve Urfa’da. TÜİK’e göre enflasyon artışında ilk sıralarda bulunan Bölge illerindeki ekonomik duruma dair Ekonomist Mustafa Sönmez, değerlendirmede bulundu. Yoksullaşmanın pandemi döneminde daha da katmerlendiğini belirten Sönmez, “Bölge’nin daha da yoksullaşması pandemi süreciyle değil Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte hızlanmıştır” dedi.
"PANDEMİ DÖNEMİNDE DAHA DA KATMERLENDİ"
Sönmez, Bölge illerinde enflasyonun daima Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek Bölge'de yoksulluğun ve işsizliğin daha derinden hissedildiğini ifade etti.
Sönmez, “Güneydoğu’da enflasyonun birkaç puan daha yüksek çıkması yeni bir şey değil. Genellikle Bölge'deki enflasyon, Türkiye ortalamasının üstünde seyrediyor. Ama burada önemli olan enflasyonun karşısında, Bölge insanının yaşadığı yoğun işsizlik, yoksullaşma bu pandemi döneminde daha da katmerlendi. Pandemi döneminde işsizliğin ve yoksulluğun geniş anlamda yüzde 50’ye ulaştığını görüyoruz. Bu 17 milyon işsiz demek. Bu zaten yatırımsızlık ve iş imkanlarının darlığı gibi yapısal bir sorunu olan Güneydoğu’da daha derin yaşanıyor. Özellikle genç işsizliği çok yoğun yaşanıyor. Dolayısıyla zaten evine ekmek götüremiyor insanlar, yıllık gıdada yüzde13,39’luk enflasyonla baş etmek zorunda kalıyorlar. Kuşkusuz burada bölgenin özel haline mercek tutmak gerekir” dedi.
"TEK ADAM REJİMİNDEN DÖNMEK GEREK"
Sönmez, Bölge'de sadece ekonomik sorunun sadece pandemi döneminden kaynaklı olmadığını, Bölge'de yaşanan siyasi atmosfer ve iktidarın tek adam rejimi uygulamalarının da bir sonucu olduğunu ifade etti.
Sönmez, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin başladığı 2018’den itibaren yeni bir yoksullaşma sürecine itilmiştir. Burada halkın iradesiyle yerel seçimlerde, yerel iktidara gelen yöneticiler. Çok kısa sürede kayyum atamalarıyla uzaklaştırılmışlardır, bazıları tutuklanmışlardır. Bu Bölge insanının iradesine karşı yapılan önemli bir darbedir. Bu da insanların iş, aş motivasyonunda ağır yaralara yol açmıştır. Dolayısıyla burada yaşanan yoksulluk, işsizlik ve Bölge'nin daha da yoksullaşması pandemi süreciyle değil Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte hızlanmıştır. Buradan çıkışın yolu da demokrasidir. Öncelikle Bölge seçmeninin iradesine saygı gerekir. Seçtikleri yöneticilerin, görevlerine iadesi ön koşuldur. Bu Bölge insanına belki iş, aş getirmenin kapısını da açacak motivasyona yol olacaktır. Ama Türkiye genelinde enflasyonu dizginlemek için öncelikle bu tek adam rejiminden dönmek gerek. Daha güçlendirilmiş bir parlamento, bağımsız ve tarafsız yargı, Meclisin yasama görevini yaptığı, medya üzerindeki baskıların kalktığı, insanların anayasal haklarını kullandıkları bir döneme geçiş gerekiyor. Bununla birlikte bölge özelinde yeni bir yoksullaşma ile mücadele programı, işsizlikle mücadele programı ve kamu yatırımlarının artırılması yoluyla bir ekonomik ivme ihtiyacı ön plana çıkmıştır. Acillik teşkil etmektedir” dedi.