Karantinadaki Kovid-19 hastası: Evdekilere test yok, ikinci test parayla yapılıyor
Kovid-19'a yakalanan Mustafa Yılmaz, ailesine test yapılmadığını, hastalığı atlatıp atlatmadığını öğrenmek için test yaptırmak istediğinde ise "Kontrol testi yapılması yasak" dendiğini aktardı.
Fotoğraf: Evrensel
Orkun ÖZKAYA
Antalya
Kovid-19 testi pozitif çıktığı için evde tedavi olan ve 14 günlük karantina süreci yaşayan 25 yaşındaki Mustafa Yılmaz karantina sürecini ve yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.
Mustafa Yılmaz, Kovid testi pozitif çıktıktan sonra uygulanacak ilaç tedavisi için gittiği hastanede 8 saat bekletildiğini, ailesine test yaptırmak istediğinde ise "Ağır semptom yoksa test yapamayız" dendiğini söyledi. Karantina sonrası hastalığı atlatıp atlatmadığını öğrenmek için test yaptırmak istediğinde ise Sağlık Bakanlığı kararıyla "Kontrol testi yapılması yasak" dendiğini aktardı. Yılmaz, son çare olarak kontrol için testi özel bir hastanede 250 TL’ye yaptırdığını söyledi.
AĞIR SEMPTOM YOKSA TEST YOK
11 Ağustos’ta Kovid-19 testi yaptırmak için Antalya Eğitim Araştırma Hastanesine gittiğini belirten Yılmaz “Yaklaşık 4 saatin sonunda testi yaptırdım ve eve döndüm. Ertesi gün il sağlıktan arayanlar testimin pozitif olduğunu söyledi. Temas ettiğim kişilerin bilgilerini paylaştım ve bu süreçte yapmam gerekenlerle ilgili bilgilendirildim. Aynı evde yaşadığım kronik rahatsızlıkları olan annem ve babama bulaşma durumunu öğrenmek için test yaptırmak istediğimizi söylediğimde ise ‘Ağır semptom olmadığı sürece test yapamayız’ dediler. Evde kalmamız ve herhangi bir sıkıntıda 112’yi aramamız gerektiği bilgisi verildi” dedi.
"BİR SIKINTI OLURSA TAKSİYLE GELİN"
13 Ağustos’ta tekrar arandığını ve uygulanacak ilaç tedavisi için hastaneye gitmesi gerektiğinin söylendiğini ifade eden Yılmaz şunları dile getirdi:
“Nasıl gitmem gerektiğini sorduğumda ise ‘Kendi imkanlarınızla, tedbir alarak taksiyle gidebilirsiniz’ cevabı verildi. Ben de taksiyle hastaneye tekrar gittim. Test olmaya gelen kişileri ve kontrole gelen pozitif vakaları aynı kapıdan içeri alıyorlardı. İçeride 1 doktor pozitif vakaları, 1 doktor da test için gelenleri muayane ediyordu. İçeride 10-15’e yakın pozitif vaka ve test olmaya gelenler hepimiz iç içeydik. Fiziki mesafe ise neredeyse yoktu.”
"BİR ŞEY YOKSA BİLE HASTA OLMA RİSKİ YÜKSEK"
Bu koşullarda hastaneye giden hasta olamayan kişilerin dahi hastalık kapma ihtimalinin çok yüksek olduğuna vurgu yapan Yılmaz “İçeri girdikten sonra işlemler bitmeden dışarı çıkmak da yasak. Ancak bu bilgi bize verilmediği için o gün tam 8 saat içeride aç susuz muayene olmayı bekledim. 8 saatin sonunda muayene olabildim” dedi.
14 gün boyunca odasından çıkmadan ilaç tedavisini uyguladığını anlatan Yılmaz “14 günün sonunda kendimi iyi hissediyordum ama hastalığı atlatıp atlatmadığımdan da emin olamıyordum. Kalp hastası olan annemi, işyerindeki arkadaşlarımı riske atmamak adına kontrol testi için yeniden hastaneye gittim. Burada da 6 saat bekledim. Muayene eden doktor, ‘Kontrol testi yapılmasının yasak olduğunu, Sağlık Bakanlığının izin vermediğini’ söyleyerek testi parasını verip özelde yaptırmam gerektiğini de ekledi. Ben kimseyi riske atmak istemediğimi, maddi durumumun iyi olmadığını yineledim ama bir sonuç alamadım” diye konuştu.
"PARAYLA TEST YAPTIRMAK ZORUNDA KALDIM"
Hastaneden olumsuz cevap alınca evin yakınında bulunan özel hastanelerden birine gittiğini belirten Yılmaz; “İsteğe bağlı testin 500 TL, yurt dışı çıkışı için yapılan testin ise 260 TL olduğunu söylediler. Başka bir hastanede testin 250 TL olduğunu öğrendim. Başka seçeneğim olmadığı için testi yaptırmaya karar verdim. En az 1-2 hafta karnımı doyurabileğim parayı tek bir test için ödedim maalesef. Test olmadan önce bana bir kaç belge doldurttular. İsteğe bağlı test yasak olduğu için belgelerde beni yurt dışına çıkıyormuş gibi gösterdiler” diye konuştu.