İşyerinde şiddete yasal düzenleme
SENDİKAL Güçbirliği Platformu Kadın Komisyonu, Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yaparak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde eylemde olacaklarını duyurdu.Yapılan açıklamada, “İşyeri şiddetinin mağdurları arasında kadınlar, özellikle de genç kadınlar birinci sırada yer alıyor
Yapılan açıklamada, “İşyeri şiddetinin mağdurları arasında kadınlar, özellikle de genç kadınlar birinci sırada yer alıyorlar” diyen kadınlar, şiddetin hukuksal takibini yaptırırken bile, bu konuda özel bir yasa olmadığı için, Anayasa, TCK ve İş Kanunu arasında çırpınıp durduklarını dile getirdiler. Açıklamada şiddetten arınmış işyerleri için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:
* Hükümet, işyerlerini kadına yönelik şiddetten arındırmak için gereken, her türlü yasal düzenlemeyi yapmalı.
* İşverenler dışarıdan ve içeriden gelen kadına yönelik şiddete karşı engelleyici önlemler almakla yükümlü kılınmalı.
* İşyerlerinde şiddeti takip edecek, ilk müdahaleyi gerçekleştirecek danışma merkezleri *kurulmalı.
* İşyerlerinde kadınları şiddete karşı güçlendirici farkındalık eğitimleri yapılmalı.
* İşyerlerinde şiddetle mücadele konusunda sendika temsilcileri bilinçlendirilmeli, onlara daha fazla yetki ve söz hakkı tanınmalı.
* Sendikalar işyerlerinde kadına yönelik şiddete karşı ortak kampanyalar düzenleyerek, kadın üyeleri güçlendirip, erkek üyelerde bu konuda farkındalık yaratmalı.
* Sendikalar işyeri ve grup sözleşmeleri toplumsal cinsiyet açısından gözden geçirerek, işyerinde kadına yönelik şiddete karşı maddeler eklemeli. (İSTANBUL)