6 Eylül 2020 23:30

Okuyan da "Burger King'i kazandı", okumayan da

"Ben bu yıl Burger King’i kazandım” esprisine konu olan fast food zincirlerinde kasiyer ve kurye olarak çalışan gençler arasında iki üniversite mezunu olanlar bile var.

Okuyan da "Burger King'i kazandı", okumayan da

Görsel: Pixabay

Ceylan GEÇKİN
Ankara

Üniversite yerleştirme sonuçlarının belli olmasının ardından öğrencilerin iş başvuruları da artmaya başladı. Üniversiteliler arasında, "Ben bu yıl Burger King’i kazandım” esprisine konu olan fast food zincirlerinde kasiyer ve kurye olarak çalışan ve iki üniversite mezunu olanlar bile var. Hayallerindeki mesleği yapma imkanı bulamayan gençler, “Okuyan da burada okumayan da burada” diyor

27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleşen üniversite sınavında yerleştirme sonuçları açıklandı. Öğrencilerin bir kısmı üniversitelere yerleşirken, üniversiteye yerleşmeyen gençler ya bir kez daha üniversite sınavına hazırlanmaya ya da iş başvuruları yapmaya başladı. Sosyal medyada espri konusu olarak “Burger King’te kasiyerlik kazandım” paylaşımları yapanların çoğalması, fast food zincirlerinde kimler hangi koşullarda çalışıyor sorusunu gündeme getirdi.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan bir Burger King şubesinde çalışan gençlerle çalışma ve yaşam koşullarını konuştuk. Burada çalışan emekçilerin profili liseyi terk etmiş bir gençten, iki üniversite diploması sahibine kadar uzanıyor. Hacettepe Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden bir öğrenci, okurken bir yandan da çalışarak para kazanmak durumunda kaldığını söylüyor.

Burada 3 yıldır çalıştığını anlatan 28 yaşında bir kurye ise evli ve bir çocuk babası. Ailesini geçindirmek için başka bir alternatifi olmadığını belirterek, memlekette zengin olmanın hayal bile edilemeyeceğini söylüyor.

"OKUYAN DA BURADA OKUMAYAN DA"

Kuryelerle sohbet ederken teslimatlarını yapıp gelen iki genç ile sohbet etmeye başlıyoruz. Yaşlarından lise öğrencisi olduklarını tahmin ettiğimiz gençlerden biri lise 2. sınıfta okulu terk ederek burada çalışmaya başlamış. Yaklaşık 1 buçuk senedir çalışıyor.

Diğer emekçi ise meslek lisesinde ses sistemleri bölümünü bitirmiş. Bu dönem alanında iş bulmak kolay olmadığı için daha önce de çalıştığı Burger King’de çalışmaya devam ediyor.  Lisede okulu terk eden genç “Neden okuyayım ki, üniversite okuyan da okumayan da burada çalışıyor” diyor.

DİPLOMA FARKLI OLSA DA SORUNLAR AYNI

O sırada işletme müdürünün de iki üniversite mezunu olduğunu öğreniyoruz. Bu sırada ilk konuştuğumuz 28 yaşında olan kurye de iki üniversiteden mezun olduğunu bizimle paylaşıyor.

Koronavirüs döneminde hijyeni sorduğumuzda taktıkları maskelerden ve kurye teslimatından döndükten sonra ellerini yıkadıklarını, bunun yeterli olduğunu söylüyorlar. Koronavirüs döneminden önce de geçerli olan koşullar, işçiler için artık daha az tahammül edilir hale gelmiş. Örneğin; gece vardiyasından sonra eve giden işçilerin normalde bir sonraki gün öğleden sonra işe gelmesi gerekirken sabah saatlerinde çağırıldıklarını, yemek saati bittikten sonra yeniden işe başlamak üzere kart okutmayı unuttuklarında ücretlerinin mesai saatlerinden kesildiğini öğreniyoruz. Burger King işçileri farklı eğitim geçmişlerine karşı çalışma koşullarında ortak sorunları paylaşıyor.

Evrensel'i Takip Et