SES: Böyle giderse koronavirüs kaynaklı ölümler yıl sonunda 20 bini bulacak
SES Ankara Şubesi, koronavirüs salgınına ilişkin alınmayan önlemlere dikkat çekerek “böyle giderse yıl sonu itibariyle koronavirüs kaynaklı ölümlerin 20 bini bulabileceğini” ifade etti.
Pandemi hastanesi | Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, son yıllarda solunum yolu hastalıklarına bağlı ölümler ve bakanlığın açıklamasına dikkat çekerek, böyle giderse yıl sonu itibariyle koronavirüs ve kaynaklı ölümlerin 20 bin dolaylarında olacağına işaret edildi.
Türkiye’de son yıllarda solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümlere dikkat çekilen açıklamada, “2017 yılında 425 bin 781 ölüm gerçekleşmiş bu ölümlerin 10 bin 145’ü enfeksiyon hastalıkları kaynaklı olup 49 bin 855’i solunum sistemi hastalıklarıdır. 2018 yılında 426 bin 449 ölüm gerçekleşmiş bu ölümlerin 10 bin 853’ü enfeksiyon hastalıkları kaynaklı olup 52 bin 223’ü solunum sistemi hastalıklarıdır. 2019 yılında 435 bin 541 ölüm gerçekleşmiş bu ölümlerin 12 bin 95’ü enfeksiyon hastalıkları kaynaklı olup 56 bin 391’i solunum sistemi hastalıklarıdır. Sağlık Bakanımızı son TÜİK verilerine göre 2009 yılından itibaren sürekli artış gösteren enfeksiyon hastalıkları kaynaklı (son yıl 2000’e yakın artış göstermiştir, 2020 yılı ilk sekiz ayı enfeksiyon hastalıkları kaynaklı ölüm 7bin 491) ölümleri azaltma konusunda göstermiş olduğu başarıdan dolayı da tebrik etmek gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada ölüm sayısını 2020 ilk 8 ayı için 309 bin 632 olarak açıklamıştır. Bu açıklamadan yıl sonu yaklaşık ölüm sayısının 465 bin civarında olacağı görülmektedir” denildi.
Bakanın açıklamalarına göre 2020 yılında muhtemel ölümlerdeki artışın 2019 yılı verilere göre 444 bin olması beklendiği belirtilen açıklamada, yıl sonu itibariyle koronavirüs ve bağlı ölümlerin 20 bin dolaylarında olacağına işaret edildi. Sonbaharda artan yaygın solunum yolları rahatsızlıklarının toplam ölümler içerisindeki payı yüzde 12 olduğu kaydedilen açıklamada, “Bugün hastaneye başvuran ve belirti gösteren hastalara bile yaygın test ve nitelikli bir filyasyon yapılmaması Sağlık Bakanlığının sorumluluğundadır. Salgının başından beri ülkemizdeki sağlık emekçilerine yapılan test yüzde 30 civarındadır. Sağlık Bakanlığı başta sağlık emekçileri olmak üzere tarama testlerini yaygınlaştırmalıdır. Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada pandeminin başından itibaren 29 bin 865 sağlık emekçisinin hastalığa yakalandığını ifade etmiştir. Bu verileri doğru kabul etsek dahi riskimiz ortaya çıkmaktadır” denildi.
YATAK BAŞINA 20 EMEKÇİ DÜŞÜYOR
Türkiye’de 7 bin civarı birinci basamak sağlık tesisi ve binlerce sağlık çalışanı hesaplama dışında tutulduğunda 1525 yataklı tedavi kurumunda 1 milyona yakın sağlık emekçisinin görev yaptığı ifade edilen açıklamada, bakanın açıkladığı veriler değerlendirildiğinde yataklı tedavi kurumu başına düşen Kovid-19 pozitif sağlık emekçisi sayısının sadece 20 olduğuna dikakt çekildi.
Test sonucu pozitif olan sağlık emekçilerinin çalışma yerlerine göre 5. ya da 14. günün sonunda kontrol testi yapılmadan göreve başlatıldığı aktarılan açıklamada, “Bazı hastanelerde sağlık emekçileri 5. günde bulguları hafiflediyse göreve çağrılmaktadır. Belirtisi olmayan ama Kovid-19 test sonucu pozitif olan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri çalışmaya devam etmektedir. Halkı bir girdap gibi içine çeken pandemide en büyük yükü omuzlayan sağlık emekçilerinin var olan sayılarıyla hızla artan koronavirüs hastalarını tedavi etmesine imkan yoktur” denildi.
KRONİK HASTALAR GÖREVLENDİRMEDE GÖZ ARDI EDİLİYOR
Ankara merkezde ve çevre ilçelerde görev yapan sağlık emekçilerinin şehir hastanesi, Ankara EAH, Hacettepe Üniversitesi gibi Kovid-19 servis ve yoğun bakım yatak sayılarının hızla arttığı hastanelerde görevlendirildiği belirtilen açıklamada, filyasyon da eklendiğinde son bir ay içerisinde başkentte 2 bine yakın sağlık emekçisinin bu şekilde görevlendirildiği ifade edildi. Görevlendirmelerde ağır kronik hastalığı olanlar, hizmet yılı itibariyle 25 yılın üzerinde hizmeti olanlar ve her ikisi de sağlıkçı olan eşlerin çocukları ya da bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin göz ardı edildiği aktarılan açıklamada, filyasyon ekiplerindeki sağlık emekçilerinin çalışma saatlerinin 16-18 saati bulduğu ifade edildi. Açıklamada, görevlendirmelerde servis, yemek, harcırah, nöbet ücretleri gibi tüm haklarının gasp edildiği kaydedildi.
Açıklamada, “Sağlık emekçilerinin rutin tarama ve ekipman isteklerinde topu Bilim Kuruluna, ekonomik taleplerinin de topu Maliye Bakanlığına atan Sağlık Bakanı pandemi sözcülüğü ile yetinmektedir. Derhal sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşamsal ve süreç içinde artarak devam eden sorunları çözülmelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)