Gülistan Doku'nun gözaltına alınan annesi ve ablası serbest bırakıldı

Dersim'de kaybolan ve 247 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku, oturma eylemine başlamalarının ardından gözaltına alınmıştı.

07 Eylül 2020 08:33
Son Güncellenme Tarihi: 07 Eylül 2020 16:57
Paylaş

Munzur Üniversitesi öğrencisi kayıp Gülistan Doku’nun annesi ve ablası, Doku'nun bulunmaması ve şüphelilerin yargılanmamasına karşı Seyit Rıza Meydanı’nda oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine başlayan Gülistan Doku'nun annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku, valiliğin yasak kararı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Bedriye ve Aygül Doku akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Dersim’de 5 Ocak tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’yu bulmak için kentte başlatılan arama çalışmaları 18 Ağustos’ta sonlandırıldı. Olaya ilişkin yürütülen soruşturmada da bir gelişme sağlanmaması üzerine Doku ailesi, çocuklarının bulunması talebiyle Seyit Rıza Meydanı’nda oturma eylemi başlattı.

Doku’nun Annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku, başlattığı oturma eyleminde, Gülistan Doku’nun fotoğrafını taşıyarak, “Dersim uyuma Gülistan’a sahip çık” sloganı attı.

"KIZIM NEREDE?"

Eylemde konuşan ve kızının akıbetini soran Bedriye Doku, “Kızım nerede? Benim ciğerim yanıyor. Kendinizi bizim yerimize koyun” diye feryat etti. Abla Aygül Doku ise 247 gündür haber alamadıkları Gülistan için oturma eylemi başlattıklarını belirterek, kardeşi bulunana kadar burada eylemi sürdüreceklerini söyledi.

Gülistan Doku'nun annesi ve ablası, oturma eylemlerine devam ettikleri esnada Tunceli Valiliğinin yasak kararı gerekçe gösterilerek polis tarafından gözaltına alındı.

GÜLİSTAN DOKU'NUN AKIBETİNİ SORAN ANNESİ VE ABLASI GÖZALTINA ALINDI

Tunceli Valiliğinin pandemi yasaklarını gerekçe gösteren polis, Gülistan Doku'nun nerede olduğunu soran annesini ve ablasını gözaltına aldı.

Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, gözaltına alınmalarının ardından şu ifadeleri kullandı: Kız kardeşimiz için yaptığımız oturma eyleminde gözaltına alındık. 'Niye' dedik, polis kadın memuru sırtıma tekme attı iki üç kere daha sonra onu çekmeye çalıştım, diğer polis memuru gelip telefonumu alıp videoyu sildi. Annem bayıldı, şu an hastanede darp raporu alıyoruz. Zaynal'ın özel diye telefonuna el koymayanlar telefonumu alıp videomu sildi. Kızımız olmayan biz, tekmeye yiyen biz, telefonumuzdaki veriler silinen biz, gözaltına alınan biz. Ey neredesiniz vekiller... 247 gündür ceset arayan biz, köprüde kalan biz, polis kadından tekme yiyen biz, gözaltına alınan biz, bize vuranı çektim diye telefonumu polis memuru alıp videoyu sildi. Zaynal'ın telefonuna 'özel' diye 52 gün sonra el koyanlar benimkine saniyede el koydular... Şu an gözaltında olan biz. Hâlâ annemle gözaltında tutuluyoruz, niye ama? Zaynal'ı 24 saat gözaltına almayanların gücü bir Bedriye anneye mi yetiyor? Annem tekrar bayıldı ama hiç bir yetkili ortada yok... Sadece bekletiliyoruz neden ama?

Bedriye ve Aygül Doku akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

(HABER MERKEZİ)


DERSİM KADIN PLATFORMU'NDAN AÇIKLAMA: DOKU AİLESİNİN TALEPLERİ BÜTÜN KADINLARIN TALEPLERİDİR

Gülistan Doku'nun annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku'nun gözaltına alınmasını protesto etmek için Dersim Kadın Platformu, Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada platform adına konuşan Ela Deniz Albayrak ailenin taleplerinin tüm kadınların talepleri olduğunu belirterek "Aygül Doku ve Bedriye Doku derhal serbest bırakılsın!" dedi.

Gülistan Doku'nun güpegündüz bir şehirde kaybolmasını yetkililerin açıklayamadığını belirten Albayrak "Önce Gülistan’ın intihar ettiği iddiasıyla oyaladılar aileyi. Sistematik bir ablukayla ailenin üzerinde baskı kurarak Gülistan’ın akıbetinin sorulmasının önüne geçmeye çalıştılar. İŞKUR müdürüne kadar bir kentin bürokratlarının hiç bir mantığa uymayacak bir şekilde içine girdiği  Gülistan Doku davasında bugün artık Gülistan’ın suda olmadığı itirafıyla intihar iddiası çökertilmiş durumda." dedi.

"AİLE OYALANDI"

Aylarca ailenin Gülistan’ın intihar ettiği ve barajda olduğu iddiasıyla oyalayandığını belirten Albayrak, "Ellerindeki kozlar tükendi. Açıkça soruyoruz; itihar ettiğini iddia ettiğiniz Gülistan nerede?  Dosyadaki tek şüpeliler olan Zaynal ve babasını neden koruyorsunuz? Neden etkin bir soruşturma yürütmüyorsunuz?" dedi.

"ANNE BAYILDI, ABLAYA TEKME ATILDI"

Gülistan Doku’nun kardeşi Aygül  Doku'nun ve annesi Bedriye Doku'nun oturma eylemi yapma kararının  'sözün hükmünü yitirmiş ve ailenin yapacak başka bir şeyi kalmamış' olmasından kaynaklandığını belirten Albayrak " Ancak aylardır Zaynal’ı ve babasını korumakta büyük bir ustalık sergileyen yargı ve kolluk sadece kızlarının akıbetini sormak için en demokratik hakkını kullanarak oturma eylemi yapan Aygül’e ve annesi Bedriye’ye acımasızca saldırmaktan geri durmadı. Gülistan’ın annesi Bedriye bayıltıldı, Aygül’e ise tekme atıldı ve darp edilerek göz altına alındılar" dedi.

"BU TUTUM KADINLARIN ÖFKESİNİ KABARTIYOR"

"Aygül’ün ve annesi Bedriye’nin suçu neydi? Neden yakapaça gözaltına alındılar? Bir devlet yalnızca kaybedilen kızının akıbetini soran bir anne ve abladan neden bu kadar korkuyor ve acımasızca saldırıyor?"

Sayısız kadın cinayetinin işlendiği, kadınlara yönelik erkek şiddetinin sistematik bir şekilde arttığı bir zamanda kolluğun ve yargının bu tutumuaçıkça kadın katliamlarını ve kadınlara yönelik şiddeti teşvik edip erkekleri korumuyor mu?" sorularını soran Albayrak, bu tutumun kadınların öfkesini kabarttığını söyledi.  

"GÜLİSTAN'I SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Kadınların kadın mücadelesinden ve dayanışmasından başka bir yolunun olmadığını aktaran Albayrak "Dersim Kadın Platformu olarak Gülistan’ın ablası Aygül ve  annesi Bedriye’ye yapılan saldırıyı kınıyoruz ve buradan ilan ediyoruz ; Gülistan’ın akıbeti bulunana kadar onu sormaktan ve aramaktan vazgeçmeyeceğiz.

Aygül Doku ve Bedriye Doku derhal serbest bırakılsın! Aygül ve annesi Bedriye’nin talepleri kadınların talepleridir.

Zaynal Abarakov yargılansın! Zaynal’ın babası Engin şüpheli sıfatıyla dosyaya eklenerek ifadesi alınsın! Anne Bedriye Doku’nun Cumhurbaşkanıyla konuşarak etkin bir soruşturma yürütülmesi talebi yerine getirilsin!" dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES: Böyle giderse koronavirüs kaynaklı ölümler yıl sonunda 20 bini bulacak

SONRAKİ HABER

37 termik santralin kapatılması için dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa