07 Eylül 2020 08:53

Üniversiteliler: Mezun olduktan sonra iş bulma umudumuz yok

Üniversite öğrencileri, koronavirüs salgını ve her geçen gün derinleşen ekonomik krizden dolayı gelecek kaygısı taşıyor.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Salgın ve ekonomik krizden etkilenen üniversite öğrencileri, bu şartlarda mezun olsalar dahi iş bulabilecekleri umudu taşımadıklarını anlattı.

Üniversite öğrencileri, koronavirüs (Kovid-19) salgını ve her geçen gün derinleşen ekonomik krizden dolayı gelecek kaygısı taşıyor. İzmir'deki üniversiteliler, pandemi sürecinde uzaktan eğitime erişimin ve verimliliğinin sıkıntılı olduğuna dikkat çekerek geleceğe dair iş bulma kaygılarının olduğunu söyledi. 

SOSYALLEŞMEDEN UZAK KALIYORLAR

Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Ali Çaldırcı, üniversitelerin aktif ve sosyal bir yer olması gerektiğini belirterek kendilerini ifade edebilecekleri mecraların okul yönetimi tarafından kapatıldığını söyledi. Üniversitelerde özellikle sosyalist ve sol görüşlü öğrencileri denetleyen çok sayıda sivil polisin olduğunu vurgulayan Çaldırcı, “Polislerin öğrencileri takibe aldığını görünce hayal ettiğim üniversiteden başka bir yerde olduğumu anladım. İşçi bir aileden geldim, benim gibi ekonomik olarak geçinemeyen birçok öğrenci sosyalleşme alanlarından mahrum kalıyor. Öğrenciler ağır iş koşullarında çalışıyor. Bazen part-time çalışıp derslere yetişmeye uğraşıyoruz. Ekonomik eşitlik olmadığı için hukuksal eşitlik de olmuyor. Ben de hem okuyup hem çalışıyorum, o yüzden yoruluyorum. 2 yıldır kaldığım KYK yurtlarında dinlenebileceğimiz bir ortam yok. Yurt odaları kalabalık. Pandemi ile birlikte koşullar daha da kötüleşti. Pandemi süresince birkaç arkadaşım ile bilgisayarı dönüşümlü kullanıyorduk. Ödevleri son ana kadar ancak yetiştirebiliyorduk. İnternet probleminden ötürü çoğu zaman derslere giremediğim oldu” dedi.  

SORGULAMAYA İZİN VERMEYEN EĞİTİM SİSTEMİ

Bakırçay Üniversitesi’nde Hemşirelik bölümü okuyan Zuhal Sert ise üniversitede hayallerinin karşılığını hiçbir şekilde bulamadığını söyledi. Sert, düşüncelerini özgürce ifade edebileceği ve kendini geliştirebileceği bir eğitim sistemi aradığını, fakat sorgulamalarına dahi izin verilmeyen bir eğitim sistemi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Kadın öğrencilerin üniversitelerde daha çok sorun yaşadığına dikkat çeken Sert, “Ben buraya gelirken üniversitede hiçbir şekilde şiddete, tacize uğrayacağımı düşünmemiştim. Bu şiddet ve taciz, hocalarından, arkadaşlarından veya hiç tanımadığın insanlardan geliyor. Biz buraya geldiğimiz zaman şiddete de cinsel tacize de psikolojik şiddete de uğruyoruz" dedi.

Pandemi sürecinde online eğitimden verim alamadığını belirten Sert, dersleri telefondan takip etmek zorunda kaldığını söyledi. Öğretmenlerinin pandemi nedeniyle nöbet tuttuğunu, bu yüzden birçok dersi göremediğini ifade eden Sert, "Şu an staja çıktığımda ne yapacağımı bilmiyorum. Yarım dönemim boşa gitti. Uygulamalı dersler alıyorduk, bunları alamadık, sadece bir video açıldı, onları izledik” diyerek, pandemi süresince eğitimde yaşadığı aksaklıkları sıraladı.

İŞ BULAMAMA UMUTSUZLUĞU

Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Güney Mengen, mezun olacağını ancak iş bulma ümidinin kalmadığını ifade etti. Mezun olan öğrencilerin diplomalarını alıp ailelerinin yanına döndüklerini ve iş bulamadıklarını kaydeden Mengen, genç işsizliğin her geçen gün arttığını söyledi. Genç işsizliğin bir yandan aile içi bir yandan da sosyal sorunlara yol açtığını dile getiren Mengen, “Sosyal kısmını geçen aylarda intiharların artışı ile gördük. İnsanlar psikolojik sorunlar yaşıyor. İntihar psikolojik bir sorun değil, sosyolojik ve sosyo-ekonomik bir sorun. Diplomamı aldığımda yıllardır verdiğim emeğin hakkını arayacağım ve eğitimini aldığım mesleği yapmak istiyorum” şeklinde konuştu.  

"ÜNİVERSİTELER AÇILIRSA VAKA ARTIŞLARI YAŞANACAK"

İktidarın pandemi sürecini yönetemediğini söyleyen Mengen, “Üniversiteler açılırsa bütün şehirlerden gelecek öğrenciler fakültelerde, kampüslerde yan yana olacak. O zaman pandemi süreci yürütülemeyecek ve vaka sayılarında çok daha fazla artış yaşanacak. Yurtlarda 4-5 kişi ile aynı odada kalınıyor ve bunun önlemi nasıl alınacak, bu riski nasıl alacaklar?​” diye sordu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

37 termik santralin kapatılması için dava açıldı

SONRAKİ HABER

Ordu Korgan’da halk bir kez daha HES'çi şirketin iş makinelerini durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa