CHP'li Gürer: Engelli öğretmen adaylarının bir yılı heba oldu
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli öğretmen adaylarının yaşadığı mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.
Ömer Fethi Gürer | Fotoğraf: TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler BaşkanlığıTBMM Basın Birimi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, final sınavları başvuru tarihinden sonraya ertelendiği için başvuru yapamayan son sınıf öğrencisi öğretmen adaylarının mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı, önergeyi yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yönetmeliği işaret etti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl Açıköğretim Fakültesinin son sınıfında öğrenim gören engelli bir öğretmen adayının, pandemiden dolayı final sınavının ertelenmesi sonucu yaşadığı mağduriyeti TBMM gündemine getirdi. Gürer, Açıköğretim Fakültesi son sınıf öğrencilerinin 13-14 Haziran'da yapılması gereken final sınavının, pandemi nedeniyle 24 Haziran-8 Temmuz tarihlerine ertelendiğini hatırlattı.
FİNAL SINAVINA GİREMEDİKERİ İÇİN ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU YAPAMADILAR
Engelli Öğretmen Ataması başvurularının ise 15-19 Haziran tarihlerinde yapılarak, atamaların 23 Haziran’da gerçekleştirildiğini belirten Gürer, “Final sınavının pandemi dolayısıyla engelli öğretmen atamaları başvuru tarihinden sonraya ertelenmesi sonucu, çok sayıda engelli öğretmen adayı, henüz mezun olmadıkları gerekçesiyle başvuru yapamadılar ve bir mağduriyet oluştu” dedi.
SINAV ERTELENMESEYDİ BAŞVURU YAPABİLECEKLERDİ
Sınavların ertelenmemesi halinde Açıköğretim Fakültesi son sınıflarda öğenim gören engelli öğretmen adaylarının final sınavlına girerek, mezuniyet belgesi alacaklarını ve engelli öğretmen ataması başvurularına müracaat edebilecek durumda olacaklarını kaydeden Gürer, “Ancak ne yazık ki çok sayıda öğrenci, mezuniyet belgesi olmadığı için başvuru da yapamadı” diye konuştu.
"DÜZENLEME YAPILAMAZ MI?"
Engelli öğretmen adaylarının yaşadığı mağduriyeti, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine de taşıyan Gürer, önergesinde, “Mağdur olan engelli adaylar için başvuru kılavuzlarına ‘mezun olabilir belgesi’ mahiyetinde bir belgenin kabul edilebileceği gibi bir madde eklenemez mi? Bakanlık olarak bu talebe yaklaşımınız nedir?” sorusuna yanıt istedi.
"YÖNETMELİK MAĞDURU OLDULAR"
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’in 5 inci maddesinin birinci fıkrasında “EKPSS, ortaöğretim, ön lisans veya lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun veya sınavın geçerlik süresi içerisinde mezun olabilecek durumda olan engelli adayların eğitim durumları ve engel gruplarının yarattığı dezavantajlar gözönünde bulundurularak Başkanlık tarafından yapılır veya yaptırılır. Adayların atanabilmesi için yerleştirme tercih işlemlerine son başvuru tarihi itibarıyla mezun olması gerekir." şeklinde bir maddenin bulunduğuna dikkat çekti.
Bakan Ziya Selçuk, Bununla birlikte “Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 10'uncu maddesinin birinci fıkrasında “Bu madde kapsamında öğretmenliğe atanacakların; öğrenim durumu yönünden mezuniyetinin atanacağı alan öğretmenliğine uygun olması ve eğitim fakülteleri dışındaki yükseköğretim kuramlarından mezun olanların Bakanlıkça uygun görülen pedagojik formasyon Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’in 5 inci maddesinin birinci fıkrasında “EKPSS, ortaöğretim, ön lisans veya lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun veya sınavın geçerlik süresi içerisinde mezun olabilecek durumda olan engelli adayların, eğitim durumları ve engel gruplarının yarattığı dezavantajlar gözönünde bulundurularak Başkanlık tarafından yapılır veya yaptırılır. Adayların atanabilmesi için yerleştirme tercih işlemlerine son başvuru tarihi itibarıyla mezun olması gerekir.” denildiğini ifade ederek, “Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında “Bu madde kapsamında öğretmenliğe atanacakların öğrenim durumu yönünden mezuniyetinin atanacağı alan öğretmenliğine uygun olması ve eğitim fakülteleri dışındaki yükseköğretim kuramlarından mezun olanların Bakanlıkça uygun görülen pedagojik formasyon eğitimi programını başarıyla tamamlanmış olması, yurt dışındaki yükseköğretim kuramlarından mezun olanların ise yükseköğrenimlerinin ve pedagojik formasyon belgelerinin yurt içindeki yükseköğretim kuramlarına veya programlarına denkliğinin yapılmış olması gerekir" denildiğini kaydetti.
BAKAN SELÇUK: YAPILACAK BİR ŞEY YOK
Bakan Selçuk, “İlgililerin engelli öğretmen olarak atanabilmeleri için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Kurul Kararma uygun bir lisans mezuniyetinin bulunması gerekmektedir. Bu itibarla 19 Haziran 2020 tarihi itibarıyla mezun durumda olanların başvuruları alınmış ve 23 Haziran 2020 tarihinde de atamalar sonuçlandırılmıştır” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)