Eğitim Sen "okulların tercihe göre açılmasına" tepki gösterdi
Erdoğan’ın “Ailelerin tercihine göre okullarımızı açıyoruz” sözlerine tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, iktidarın sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısı yaptı.
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan | Fotoğraf: Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ailelerin tercihine göre okullarımızı eğitim ve öğretime açıyoruz” sözlerini tepkilere neden oldu.
Konuya ilişkin konuştuğumuz Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, öğrencilerin okula başlamasının velilerin tercihine bırakılmasının yaşanılan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini vurguladı.
“Ebeveynlerin kaygıları, salgın yayılımının arttığı günlerde son derece haklı kaygılardır, kararları, tercihleri önemlidir, değerlidir” diyen Aydoğan, “Ancak kaygıları giderecek olan da kamusal eğitim sorumluluğu konusunda gereğini yapması gereken siyasi iktidardır. Yoksul ailelerin çocuklarının eğitimden kopuşunun hızlandığı bir gerçeklikte gerekli önlemleri almayarak ‘tercihe bırakılması’ durumu eğitimde yaşanılan kopuşu, eşitsizlikleri daha da artıracaktır. Sahip olunan olanaklar ile ‘tercihte bulunma, seçme şansı’ arasındaki bağlantıyı gözetmeden; çocuğun üstün yararını esas almadan alınan her karar yaşanılan sorunları daha da artıracaktır. Basın toplantıları, maske takın çağrılarıyla salgının ‘yönetilemediği’ ise çok açıktır. Tüm endişeleri giderecek önlemler acilen alınmalı, ek bütçe ayrılmalı, yoksul ailelerin çocukları, dezavantajlı tüm öğrenciler desteklenmeli, ihtiyacı olan tüm öğrencilere mali destek sağlanmalıdır” diye konuştu.
"ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM SÜRECİNDEN KOPUŞUNU HIZLANDI"
Okulların kapalı kaldığı dönemde öğrencilerin eğitim sürecinden kopuşunun hızlandığına dikkat çeken Aydoğan, “Okul öncesi ve 1. sınıf öğrencileri yüz yüze eğitimin başlamadığı, uzaktan eğitimde yaşanılan eksikliklerin ve eşitsizliklerin giderilmediği günlerde en olumsuz etkileri yaşayan öğrencilerimiz oldu. Ancak eğitim hakkı ile sağlık hakkının birbirinden ayrılamaz bir bağı olduğu somut bir gerçekliktir. Yüz yüze eğitimin başlaması küresel sağlık krizinin aynı zamanda eğitim krizine dönüştüğü bir durumda yaşamsal bir noktaya ulaşmış durumdadır. Ancak eğitim hakkı ile sağlık hakkının birbirinden ayrılamaz bir bağı olduğu da somut bir gerçekliktir. Gerekli önlemler alınmadan okulların açıldığı ülkelerde okulların açılışının salgın yayılımını arttırdığını, fiziki koşulların sağlandığı tedbirlerin yaşama geçirildiği ülkelerde ise yüz yüze eğitimin salgın yayılımına neden olmayacak bir şekilde devam edebildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.
"ACİLEN EĞİTİME YETERLİ BÜTÇE AYRILMALI"
Aydoğan son olarak şunları söyledi:
“Yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli bir şekilde başlayabilmesi ancak öğretmen, ek personel ataması, okulların gereksinimi olan temizlik, dezenfektan, koruyucu malzeme ihtiyacının sağlanması, öğretmenlere, öğrencilere, tüm eğitim emekçilerine düzenli ve ücretsiz test yapılması, dersliklerin, ortak kullanım alanlarının fiziksel mesafeye uygun hale getirilmesi, sınıf mevcutlarının azaltılması başta olmak üzere tüm kaygıları giderecek önlemlerin alınması koşulunda mümkündür. Tüm bu adımların gerçekleşmesi için de acilen eğitime yeterli bütçe ayrılmalıdır.”