09 Eylül 2020 04:48
Son Güncellenme Tarihi: 09 Eylül 2020 18:48

Midilli'deki Moria mülteci kampında yangın: 13 bin mülteci ortada kaldı

Midilli Adası'nda bulunan Moria mülteci kampında dün gece çıkan yangının ardından tekrar yangın çıktı. 408 refakatsiz çocuğun ana karaya gönderilmesi kararlaştırıldı.

Fotoğraf: Atina Haber Ajansı/AA

Paylaş

Midilli Adası’nda bulunan ve mültecilere dayatılan insanlık dışı koşullar nedeniyle sık sık gündeme gelen Yunanistan’ın en büyük mülteci kampında dün gece yarısı çıkan yangının ardından yine yangın çıktı. Binlerce mülteci ortada kaldı. Yunanistan hükümeti OHAL ilan etti, mültecilerin şehir merkezine kaçmasını engellemek için adaya polis gücü gönderdi. İkinci yangının ardından 408 refakatsiz çocuğun ana karaya gönderilmesi kararlaştırıldı.

İnsan hakları savunucuları ve mültecilerle dayanışma örgütleri uzun zamandır Yunanistan hükümetine kampı kapatarak mültecileri sağlıklı barınma hakkı tanınması çağrıları yapıyordu.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, ülkenin en büyük sığınmacı kampı olan Moria'daki iki noktadan tekrar alevler yükseldi.

Kampta kalan sığınmacıların yangın nedeniyle çadırlarını terk ettiği belirtilirken, çok sayıda sığınmacının kent merkezine doğru yürümeye başladığı aktarıldı.

Bu arada yaklaşık 2 bin sığınmacının geceyi bir yolcu gemisi ve iki askeri gemide geçireceği kaydedildi.

Adadaki yangından etkilenen 408 refakatsız sığınmacı çocuğun, gece ve yarın sabah üç ayrı uçakla Atina'ya ve ülkenin kuzeyindeki kamplara nakledileceği aktarıldı.

Yaklaşık 12 bin 500 sığınmacıya ev sahipliği yapan Moria kampı, geçen haftadan bu yana tespit edilen 35 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası nedeniyle karantinaya alınmıştı.

‘İDDİALAR ARAŞTIRILIYOR’

Moira Kampında çarşamba günü 02.00 sularında çıktığı belirtilen ilk yangında ilk belirlemelere göre hayatını kaybeden ya da yaralanan olmadığı açıklandı. Binlerce mülteci ise geceyi sokaklarda geçirdi.

Midilli Adası Vali Yardımcısı Aris Hatzikomninos, kampın “Tamamen harap olduğunu” söyledi. BBC’ye konuşan ada sakinlerinden Thanasis Voulgarakis de, “Havanın ağarmasıyla birlikte birkaç çadırın ayakta kaldığını görebiliyorum ancak kampın geri kalanı uzaktan görebildiğim kadarıyla tamamen yanmış” dedi.

Bir hükümet sözcüsü devlet televizyonu ERT’ye, kundakçılık iddialarının araştırıldığını açıkladı.

OHAL İLAN EDİLDİ

Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Moria’daki yangının ardından bakanları ve kurumların temsilcilerini acil toplantıya çağırdı.

Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, Sağlık Bakanı Vassilis Kikilias, Göç Politikaları Bakanı Notis Mitaraki, Yunan İstihbarat Servisi (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleontas’ın katıldığı toplantı sonrası Midilli’de bugünden itibaren 4 ay süreyle OHAL ilan edildiği duyuruldu.

MÜLTECİLERE SALDIRI

Yunan medyasındaki haberlerde, kamptaki 13 bine yakın mülteciden bir bölümünün çevredeki ormana ve tepeye kaçtığı, diğerlerinin ise adanın merkezine gitmek üzere yola çıktığı belirtildi. Ancak yolun bazı bölümlerinde ada sakinlerinin göçmenlerin yolunu kestiği kaydedildi. ‘Stand by Me Lesvos’ isimli mültecilerle dayanışma örgütü de, bazı ada yerlilerinin göçmenlere saldırdığı ve yakınlardaki köye doğru ilerlemelerini durdurmaya çalıştıklarına dair haberler aldıklarını açıkladı.

AA’nın haberine göre ise yangından kaçıp kent merkezine gitmeye çalışan mültecileri engellemek için bölgeye ek polis güçleri sevk edildi. Ayrıca özel kuvvet polislerinin de kampın çevresine barikatlar kurduğu aktarıldı.

MÜLTECİLERE NE OLACAK?

Kamp, geçen hafta bir mültecinin Kovid-19 hastalığına yakalanmasının ardından karantinaya alınmıştı. Son bilgilere göre kampta 35 koronavirüs vakası vardı. Hasta mültecilerin farklı bir bölgeye yerleştirildikleri ve çıkan yangında buranın etkilenmediği belirtiliyor.

Öte yandan Midilli Belediye Başkanı Stratos Kytelis Yunan devlet televizyonu ERT’ye yaptığı açıklamada, kamp nedeniyle sıklıkla gerilim yaşandığını, fakat koronavirüs salgını nedeniyle gerilimin tırmandığını belirtti.

Binlerce kişinin evsiz kaldığını kaydeden Kytelis, bu kadar insanın nereye yerleştirileceğinin bilinmediğini söyledi.

‘YARDIMA İZİN VERİLMİYOR’

Bir süredir Midilli Adası’nda bulunan ve mülteci hakları alanında çalışmalar yapan Humboldt Üniversitesinden Akademisyen Dr. Begüm Başdaş da Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Moria kampının yüzde 70’i yandı. 13 bin sığınmacı yollarda, yerlerde; su, gıda hiçbir şeye erişim olmadan kalakaldı. Yollar kapalı yardım götüremiyoruz. Yollar mülteciler şehre inmesin diye kapalı! Her yer polis ve askeri araç. Ama yetmemiş, insani yardım yerine Atina’dan daha polis gelecek” dedi.

YUNANİSTAN VE AVRUPA UYARILARI DİNLEMEDİ

Moria Kampı, kapasitesinin dört katı göçmen barındırıyordu. InfoMigrants’a göre, kampta kalanların yüzde 70’ini Afgan göçmenler oluşturuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) sivil toplum örgütü, koronavirüsün Avrupa’da yayılmaya başladığı mart ayında Yunan hükümetini uyararak kampların boşaltılması çağrısında bulunmuştu.

Avrupa ülkelerinde de Moria’daki mültecilerle dayanışma eylemleri düzenlenmiş, kamptaki mültecilerin Avrupa ülkelerine alınması çağrıları yapılmıştı. Son olarak pazar günü Almanya’dın başkenti Berlin’deki federal parlamento binasının önüne Moria’da kalan mültecileri temsilen 13 bin boş sandalye bırakılmış ve mültecilere yardım edilmesi talep edilmişti.

MÜLTECİLER İÇİN ‘CEHENNEM’Dİ

Midilli’de yaşayan Akademisyen Begüm Başdaş, 20 Ağustos’ta Evrensel'de yayınlanan söyleşisinde Moria kampındaki durum hakkında şu bilgileri vermişti:  

“Barınma, temiz su, gıda, elektrik gibi temel ihtiyaçlardan sağlık hizmetlerine kadar her şey yetersiz. Moria’yı anlatmak için en sık kullanılan kelime ‘cehennem’.

Kanalizasyon gibi temel altyapı sistemleri yok. İnsanlar saatlerce düzenli temizlik imkanı olmayan portatif tuvaletlerin önünde sıra bekliyor. Buna alternatif olarak sığınmacılar, çadırların aralarında sopalar ve plastiklerle kapadıkları yerlere çukur açarak kendi tuvaletlerini yapmışlar. Plastik şişelere su ve sabun koyarak, el yıkamak için de iptidai bir sistem kurmuşlar. Ufak çocuklar nasıl el yıkadıklarını uygulamalı olarak gösteriyor gururla. Yokluk içinde hayatta kalmak için ne mümkünse yapıyorlar.” (DIŞ HABERLER)

Moria mülteci kampında çıkan yangın

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da büfeci kadına sözlü tacizde bulunup darbeden erkek tutuklandı

SONRAKİ HABER

Hatay'daki orman yangını 5'inci gününde: Müdahale sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa