09 Eylül 2020 07:11

Rusya’ya uluslararası çağrı: Navalnıy'ın zehirlenmesi soruşturulsun

Rusya’ya, muhalif lider Alexei Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği iddialarına ilişkin soruşturma başlatması yönünde çağrılar yapıldı.

Aleksey Navalnıy | Fotoğraf: Evgeny Feldman/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Birleşmiş Milletler, G7 ülkeleri ve ABD Kongresi, Rusya’ya muhalif lider Alexei Navalnıy'ın zehirlenmesine ilişkin soruşturma başlatma çağrısı yaptı.

BM: SORUMLULARI TESPİT ETMEK RUS YETKİLİLERE DÜŞÜYOR

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesine ilişkin bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatılması için Rus makamlarına çağrıda bulundu. OHCHR Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in yazılı açıklamasını okudu.

Bachelet'in, Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavisi süren Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın komadan uyanmasını memnuniyetle karşıladığını aktaran Colville, "Bu suçtan kimin sorumlu olduğunu tam olarak soruşturmak Rus yetkililere düşüyor. Rus topraklarında işlenen çok ciddi bir suç var ve (Rusya) Navalnıy dahil vatandaşlarının insan haklarının korunmasını sağlamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Colville, Navalnıy dahil Rus vatandaşlarının son 20 yılda Rusya içinde veya başka bir ülkede zehirlenme vakalarının ve diğer suikast türlerinin sayısının son derece rahatsız edici olduğunu vurguladı.

Rusya'da daha önceki benzer vakalarda kurallara uygun soruşturma sürecinin yapılmadığını dile getiren Colville, suçluların neredeyse tamamının cezasız kaldığını savundu.

Colville, Yüksek Komiser Bachelet'in Rusya Federasyonu'na Navalnıy'ın zehirlenmesine ilişkin "kapsamlı, şeffaf, bağımsız ve tarafsız" bir soruşturma yürütmesi için çağrı yaptığını belirterek Navalnıy'ın zehirlenmesinin Rusya tarafından "basit bir şekilde" inkar edilmesinin yeterli olmadığını kaydetti.

Sözcü ayrıca Navalnıy gibi siyasi bir figürün devlet koruması altında olması gerektiğini sözlerine ekledi.

G7 ÜLKELERİ: ACİLEN ŞEFFAF BİR SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

G7 ülkeleri dışişleri bakanları, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesine ilişkin kınama mesajı yayımlayarak, Rusya yönetimine suikast girişiminin arkasındaki faillerin bulunması çağrısında bulundu. ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere Dışişleri Bakanları, Navalnıy’ın zehirlenmesine dair ortak bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, Almanya yönetiminin Alman tıp uzmanlarının ulaştığı klinik ve toksikolojik bulgular hakkında G7 ülkelerine bilgi verdiği ve buna göre Navalny'ın Rusya tarafından geliştirilen "Novichok" klasmanındaki kimyasal bir zehirle zehirlendiği kaydedilerek, "G7 bakanları olarak Navalnıy’a yönelik suikast girişimini en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

ABD KONGRESİNDEN TRUMP'A SORUŞTURULMA TALEBİ

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi de ABD Başkanı Donald Trump'a, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesiyle ilgili olarak Rusya'nın kimyasal silah kullanmış olma ihtimalinin soruşturulması için talepte bulundu. Komitenin parti liderleri Demokrat Eliot Engel ve Cumhuriyetçi Mike McCaul, Trump'a gönderdikleri mektupta, Nalvalnıy'ın zehirlenmesiyle ilgili soruşturma talebinde bulundu.

Bu tarz bir soruşturmanın ABD yasaları çerçevesinde zorunlu olduğunun anımsatıldığı mektupta, olayda Rusya'nın rolü olduğunun tespit edilmesi durumunda Moskova yönetimine yaptırım uygulanması ihtimalinin doğacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD-İran gerilimi | Nükleer çalışmalar ve yaptırımlar yeniden gündemde

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Söz veriyorum ilk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa