Şaban Vatan'ın adalet arayışını anlatan "Yokluk", 14 Eylül'de Berlin'de gösterilecek

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan'ın adalet arayışını anlatan Kutlu Esendemir'in "Yokluk" belgeseli, Sınır Tanımayan Gazetecilerin organizasyonuyla 14 Eylül'de Berlin'de gösterilecek.

09 Eylül 2020 08:11
Paylaş

Gazeteci Kutlu Esendemir'in "Yokluk" belgeseli, Sınır Tanımayan Gazetecilerin (RSF) organizasyonuyla 14 Eylül'de Berlin'de gösterilecek.

Belgesel, Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan'ın adalet arayışını anlatıyor.

Gösterimi Kutlu Esendemir, Twitter hesabından "14 Eylül‘de Berlin‘de. Dünyanın en prestijli gazeteci örgütü, 'Sınır Tanımayan Gazeteciler'in organizasyonuyla" paylaşımı ile duyurdu.

Baba Şaban Vatan da Kutlu Esendemir’e minnet duygularını ifade ederek “Çok zor zamanlar yaşadığımız pandemi sürecinde sevgili Kutlu Bey değerli çalışma arkadaşları Rabia Nazimizin adaletini unutmadılar. Rabia Nazın ailesi olarak minnettarız. Yavrumuzun ardındaki yokluk” açıklamasında bulundu.

Rabia Naz’ın şüpheli ölümünü gündeme taşıyan gazeteci Metin Cihan da belgeselle ilgili “Gazeteci Kutlu Esendemir’in belgeseli. Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan ile adalet arayışımız.. Zor koşullarda yoğun bir çabayla hazırlandığını biliyorum ama içerik hakkında başka bilgi veremiyorum çünkü ben de izlemedim. Az önce fragmanı gönderdi. Paylaşmak istedim” ifadelerini paylaştı.

NE OLMUŞTU?

Giresun’da yaşayan 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 12 Nisan 2018'de evlerinin önünde ağır yaralı olarak bulunmuş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Rabia Naz’ın ölümü kayıtlara intihar olarak geçmişti.

Rabia Naz'ın intihar etmiş olmasının mümkün olmadığını belirten Baba Şaban Vatan, kızının Eynesil Belediye Başkanı AKP’li Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeninin kullandığını aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini söylüyor. Baba Vatan'a göre kızı başka yerde öldürüldü ve evlerinin önüne bırakıldı.

Kızının ölümüne dair gerçeklerin üzerinin örtülmeye çalışıldığını vurgulayan baba Vatan'ın buna ilişkin güçlü kanıtları var.

Rabia Naz'ın sol ayağının kopar derecesine gelmiş olması ve atardamar kesiği bulunmasına karşın yerde hiç kan olmaması, kızının 5. kattaki evinden atlayarak intihar ettiği öne sürülmesine rağmen mahallelinin atlama ya da düşmeye benzer bir ses duymaması, kızının ağır yaralı olarak bulunduğu dakikalarda Fiat Doblo marka bir aracın hızla civardan geçtiği bilgisi bunlardan yalnızca birkaçı.

Yine Rabia Naz’ın kıyafetlerindeki talaş, saman ve toz bulunması ancak kızın düştüğü öne sürülen yerde bunların bulunmaması; bu tozların bulaştığı yer olduğu düşünülen metruk bina için alelacele yıkım kararı verilmesi de şüpheleri güçlendiriyor.

Baba Vatan, kızının beşinci kattan atlamış olsa dahi aşağıdaki iş yerinin 4,36 metrelik çatısına düşmesi gerektiğini söylüyor. 155 cm boyunda, 70 kilo ağırlığındaki Rabia Naz’ın, dört buçuk metreyi aşmaşı için profesyonel bir sporcu gibi atlamış olması gerekiyor.

Hacettepe Tıp Fakültesi Adli Tıp da yaptığı otopside Rabia Naz'ın araba çarpması sonucu hayatını kaybettiğini raporluyor.

Siyah aracın ise AKP’li Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeni tarafından kullanıldığını tespit ediyor ve savcılığa bildiriyor.

Baba Şaban Vatan, soruşturmanın siyasi baskı ile durdurulduğunu ve delillerin karartıldığını düşünüyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve AKP Milletvekili Cemal Öztürk'ün bunda etkisi olduğunu savunuyor.

Baba Şaban Vatan'ın adalet arayışı hâlâ sürüyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Söz veriyorum ilk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız

SONRAKİ HABER

EYT Gebze derneği, "Susma, hakkına sahip çık" diyerek basın açıklaması yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa