09 Eylül 2020 08:33

EYT Gebze derneği, "Susma, hakkına sahip çık" diyerek basın açıklaması yaptı

EYT Gebze Derneği, "EYT yasasının mağduriyetinin 21. yılında susma, davana sahip" çık diyerek Gebze kent meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

EYT Gebze Derneği, "EYT yasasının mağduriyetinin 21. yılında susma, sen de davana sahip" çık çağrısıyla kent meydanında basın açıklaması yaptı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Gebze adına konuşma yapan Mücahit Yıldız,  "Çalışma hayatı, yaşantımızın en önemli alanlarının başında gelir. İnsanların hem gündelik ihtiyaç ve gelirlerinin kazanması, hem de geleceğe yönelik beklenti ve planlamalarında önemli yer tutar" dedi.

"Biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce, bir Sosyal Güvenlik Çatısı altında, çalışma hayatına atıldığımız için, beklenti ve planlarımızı, doğal olarak o zamanki koşullar ve yasalar içinde gerçekleşmesini bekledik" diyen Mücahit Yıldız, "Ancak 4447 Sayılı Yasa çıkartılıp bir de geriye doğru işletilerek, mevcut şartlara bir de 'Yaş Şartı' eklediğinde, hayatımızın en büyük şoku ile karşılaştık. Hükümetler elbette bulundukları şartlar itibariyle, devleti koruyucu yasalar çıkartabilirler. Böyle bir duruma, kesinlikle diyeceğimiz bir cümle veya tavır olamaz. Biz Emeklilikte Yaşa Takılan kesimin karşı çıktığı nokta; bu yasanın geriye doğru aleyhte işletilmesidir. Böyle yapılarak, mağduriyet zincirimize yeni bir halka eklenmiştir" dedi.

"2008'de çıkartılan 5510 Sayılı Yasayla da, 2008 yılı öncesi %78 olan Aylık Bağlanma Oranları, yeni bir düzenlemeyle %28'lere düşürüldü" diyen Yıldız, "İnsanların alım gücünün düştüğü gerçeği ile birlikte, emekli olduktan sonra gelirlerinin de düşürülmesi, insanların madden ve manen dibe vurmalarına neden olmuştur. Bunlarla birlikte, gerek staj sigortalığının hizmet başlangıcı olarak sayılmaması, çalışmayan ve geliri düşük olan kişilerden Genel Sağlık Sigortası adı altında bir kesinti yapılması ve son günlerde çalışanların ileriye dönük bir birikimi olarak gördükleri kıdem tazminatlarının bir fona devredilerek sigorta sahibine öyle verilmesi düşüncesi, bu ülke çalışanlarını birikimlerini tam olarak alamama durumu ile birlikte, psikolojik olarak çıkmazlara sokmaktadır" dedi.

Hükümetten beklentileri olduğunu ifade eden Yıldız, "Yukarıda saydığımız mağduriyet ve kayıplarımızı göz önünde tutarak, haklarımızı bize iade etmesidir" dedi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şaban Vatan'ın adalet arayışını anlatan "Yokluk", 14 Eylül'de Berlin'de gösterilecek

SONRAKİ HABER

İstanbul'da otobüslerde ayakta yolcu kapasitesinin 1/3'üne kadar yolcu alınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa