Bolivya'da eski Devlet Başkanı Morales'in senato adaylığı başvurusu reddedildi
Bolivye'da darbeyle istifa eden Evo Morales’in seçimlerde aday olmasını engelleyen yasal düzenlemeye karşın yaptığı senato adaylığı başvurusu kabul edilmedi.
Evo Morales | Fotoğraf: EneasMx/Wikimedia Commons(CC BY-SA 4.0)
Bolivya'da eski Devlet Başkanı Evo Morales'in, daha önce Çokuluslu Yasama Meclisince (ALP) onaylanan ve seçimlerde aday olmasını engelleyen yasal düzenlemeye karşın bir başka mahkemeye yaptığı senato adaylığı başvurusu kabul edilmedi.
Bolivya basınında çıkan habere göre Morales'in, ordunun ve muhalefetin baskısıyla istifa etmesinin ardından siyasi sığınmacı olarak kaldığı Arjantin'de avukatı aracığıya anayasa üzerine uzmanlaşmış bir mahkemeye yaptığı senato adaylığı başvurusu reddedildi.
Moralesin avukatı Jorge Tamayo, basına yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Mahkemesinin (TSE) daha önce Morales'in senato adaylığını iptal eden kararına karşın La Paz'daki İkinci Anayasa Dairesine yaptıkları başvurunun 1’e karşı 2 aleyhte oyla onaylanmadığını söyledi.
Bolivya'da geçici devlet başkanı Jeanine Anez, Twitter'dan konuya ilişkin açıklamasında, mahkemenin Morales hakkındaki kararını kutlayarak, "Devlet elindeki kanunla şiddet ve çatışma olmaksızın bir kez daha Morales'i durdurdu" değerlendirmesinde bulundu.
Twitter hesabından karara tepki gösteren Morales, yargıçların baskı ve tehdit altında anayasaya aykırı şekilde siyasi karar verdiklerini söyleyerek "Tarih gösteriyor ki Evo'yo diskalifiye edebilirler ancak yasa dışı ilan edemeyecekler. Mahkemenin kararına uyacağız, provakasyona gelmeyeceğiz çünkü önceliğimiz halkımızın bu krizden bir an önce çıkmasıdır" ifadelerini kullandı.
Bolivya'da 20 Ekim'deki seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve siyasi sığınma sağlayan Meksika'ya gitmişti. Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtları, günler süren protestolar düzenlemişti.
Güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesi sırasında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Morales, siyasi sığınma amacıyla 12 Aralık 2019'da Meksika'dan Arjantin'e geçmişti. (Ankara/AA)