09 Eylül 2020 11:29

TTB Başkanı Sinan Adıyaman: Kaç kişiye test yapıldığını Bakan Koca da söylemedi

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, "Bir vekile 8 test yapıldığını duyuyoruz. Yapılan testlerin kaç kişiye uygulandığını sorduk Sağlık Bakanı yanıt vermedi" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ankara'da vaka sayılarının uzun süredir 2 binin altına düşmediğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, vaka sayılarının HES haritalarına da doğru yansımadığını söyledi. Koronavirüs salgınının kontrolden çıktığını belirten TTB Başkanı Adıyaman, iktidara "Toplumsal hareketliliğin azaltılması" çağrısını yaptı. Testi pozitif çıkan hastaların evlerine gönderilmesinin de yanlış olduğunu belirten Adıyaman, “Bu kişiler kamu gözetiminde olmalı” uyarısında bulundu.

"KAMUDA NORMAL ÇALIŞMA VAKALARI ARTIRDI"

Fox TV yayınında konuşan TTB Sinan Başkanı Adıyaman, kendi çalıştığı klinikteki asistanların yüzde 30’unun Kovid-19'a yakalandığını belirtti. Tatilden, memleket ziyaretinden dönen devlet memurlarının resmi dairelerde iç içe mesaiye devam etmesinin salgının artışında çok belirleyici olduğunu belirten Adıyaman, “Sağlık Bakanının dediği gibi düğünler bütün Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da etkili olmuştur ama asıl olarak devlet dairelerinin normal düzende mesaiye devam etmesi salgını artırdı” dedi. Ankara’daki yoğun bakımlarda da kapasitenin zorlandığını belirten Adıyaman, “Çok yorulduk, bütün sağlık çalışanları feryat ediyor. 38’i hekim 80 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile uzun bir aradan sonra görüşebildiklerini ve görüşmede sağlık çalışanlarının sorunlarını aktardıklarını anlatan Adıyaman, asistan hekimlerin 36 saat çalıştırılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ve filyasyon gruplarına alınmalarının eğitimlerini aksattığını söylediklerini belirterek Bakandan ‘Salgının yoğunluğu nedeniyle buna mecbur kalındığı’ yanıtını aldıklarını ifade etti. Adıyaman, aile hekimlerinin sorunlarını da dile getirdiklerini ve görüşmenin ardından bu konuda bir düzeltme yapıldığını hatırlattı.

"BAKAN KAÇ KİŞİYE TEST YAPILDIĞINI SÖYLEMEDİ"

Açıklanan günlük test sayılarının yüksek olduğunu ancak bunların kaç kişiye yapıldığının önemli olduğunu belirten TTB Başkanı, “Duyuyoruz ki bir vekile sekiz tane yapılmış. Bu testlerin kaç kişiye yapıldığı açıklanmalı ama açıklanmıyor. Sağlık Bakanına sorduk, o da yanıt vermedi” dedi. Zatürre ve grip aşılarının da görüşmede gündeme geldiğini belirten TTB Başkanı Sinan Adıyaman, Bakan Koca’nın, “Gerekli temasları sağladık ancak dünyada sıkıntı var, biz de istediğimiz kadar alamayacağız” dediğini ve ne kadar aşı alınacağı ile ilgili sayı vermediğini belirtti.

"OKULLAR NEYE GÖRE AÇILIYOR?"

Okulların 21 Eylül’de açılması konusunda nasıl bir kriterin gözetildiğinin de açıklanmadığını söyleyen Adıyaman, psikologların, sosyal hizmetler uzmanlarının, doktorların ve hemşirelerin açılması durumunda okulları yakından izlemelerinin sağlanması gerektiğini söyledi. Adıyaman, okulların açılması ve açık tutulması için Sağlık Bakanlığının salgındaki durumla ilgili ayrıntılı bilgiler vermesi, kriterler belirlemesi ve bunları şeffaf şekilde açıklaması gerektiğini, vakaların yaşları, ölüm oranları gibi bilgiler olmadan çocukların okula gönderilip gönderilmemesi konusunda karar alınamayacağını belirtti. Finlandiya’yı örnek vererek, bu ülkede sınıfların yüksek tavanlı olduğunu ve 4-5 metrekarelik alana bir çocuk düştüğünü belirten Sinan Adıyaman, “İsrail ise bunu yapmadan okulları açtı, salgın patladı” dedi. Adıyaman, okulların açılması için Finlandiya’da “100 bin kişide 1 hastadan az” kriteri gözetildiğini ancak Türkiye’de özellikle Güneydoğu’daki bazı illerde 100 binde 30 hasta seviyesinde olunduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Semra Güzel: Tecavüz faillerinden neden DNA örneği alınmadı?

SONRAKİ HABER

Gürgen Deresi'nde HES'çi şirket ne mahkeme kararı dinliyor ne bilirkişi raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa