10 Eylül 2020 00:52

Baca yok, hortum plastik, ölen işçi sigortasız

Denizli'deki Nur Al isimli kuru yemiş fabrikasında, 2 işçinin yaşamını yitirdiği yangının ardından hazırlanan ön bilir kişi raporuna göre iş cinayeti göz göre göre geldi.

Fotoğraf: Mustafa Değirmencioğlu / AA

Paylaş

Denizli’de kuru yemiş fabrikasında yaşanan ve 2 işçinin feci şekilde can verdiği iş cinayetiyle ilgili hazırlanan bilirkişi ön raporu “Bu kadar da olmaz” dedirtti. Rapora göre fabrikanın ne itfaiye raporu var ne iş güvenliği uzmanı. Ölen işçinin sigortasız olduğu ortaya çıkarken, işçilere ise hiçbir koruyucu malzeme verilmedi. Fabrikanın LPG bağlantı hortumunun bakır yerine plastik olması, çatının PVC’den yapılmasına kadar hayati eksiklerin bulunduğu fabrikanın hiçbir idari cezayla karşılaşmamış olması denetlenmediğini de gösterdi.

FABRİKA DENETİM GÖRMEDİ

Hüseyin Aktaş ve Salih Yılmaz isimli 2 işçinin can verdiği ve 3 işçinin yaralandığı yangın Pamukkale ilçesinde kurulu Bakkur Gıda Kuruyemişin patronunun yakın akrabalarına kiraladığı alanda kurulu Nur Al Kuruyemiş’te 3 Eylül’de çıkmıştı. Yangın sonrası savcılığın talebiyle bilirkişi ön raporu hazırlandı. Buna göre tehlikeli sınıfta yer alan Nur Al Gıda’nın 9 aydır faaliyette olmasına rağmen şimdiye kadar hiç iş güvenliği uzmanı bulundurmadığı ve bu süreçte hiçbir denetimden geçmediği, idari bir yaptırımla karşılaşmadığı anlaşıldı. Rapora göre ölen işçilerden Hüseyin Aktaş’ın sigortasız çalıştırıldığı ortaya çıktı.

GAZI KESECEK PARÇA YOK

Bilirkişi raporuna göre fabrikada yangının meydana geldiği ağda kazanının bacası çatıdan dışarı çıkartılmadı, ocak üzerinde davlumbazı yok, LPG tüpü ile bağlantı için bakır boru yerine plastik hortum kullanıldı, ocak tüp bağlantısında ventil (Tüpten çıkan gaz miktarı artığında otomatik olarak akışı kesecek parça) yok, LPG tüpünün işletme dışında olması gerekirken içeride bırakıldı.

PVC ÇATI YANGINI HIZLANDIRDI

Tüp bağlantısının bakır boru yerine plastik boru ile yapılmasından dolayı plastik boru ocak kısmından eridi. Yanmaya devam eden plastik hortum tüpün verdiği basınçla gezdi. Bu durum yangının yayılmasına neden oldu. Ocak yakınında ve tüp yakınında gaz kaçağını süratle kesecek küresel vanalar olmadığı için gaz kaçağını kimse kesemedi. Ağda kazanından başlayan yangın ocağın bacası işletme içinde olduğu için alevler çatı kaplamasına hemen ulaştı. PVC malzemeden yapılan sandviç panel hemen tutuştu ve yangın tüm tavana yayıldı. PVC malzeme petrol ürünü olduğu için bir yandan hızla yanarken bir yandan eriyerek yerlere düştü ve yerdeki malzemenin yanmasına neden oldu. Çatı kaplamasının PVC oluşu yangının hızla yayılmasına neden olurken işçilerin de kaçamayıp yoğun dumana maruz kalarak hayatlarını kaybetmelerine neden oldu.

Ağır yaralanan işçilerden biri daha önce hiç yangın acil durum tatbikatı yapılmadığını söylerken, panikle kaçarken merdivenlerden düştüğünü söyledi. Fabrikada işçinin düştüğü merdivende korkuluk dahi yoktu.

İTFAİYE RAPORU DA YOK

Tehlikeli sınıfta yer alan Nur Al Gıda’nın iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen çalıştırmadığı ortaya çıktı. Bilirkişi raporuna göre işçilerin sağlık muayeneleri yapılmadı, eğitim ve kişisel koruyucu donanım verilmedi, işe başlamadan önce alınması gereken itfaiye raporu alınmadı, iş güvenliği analizi yapılmadı, yangına karşı önlem olan elektrik arklı çakmak da patron tarafından alınmadı. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES: Heybeliada Sanatoryumu bir sağlık kuruluşudur, öyle kalmalı

SONRAKİ HABER

Volt Elektrik’te vaka sayısı 60’a ulaştı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa