Mektup: İkinci öğretim öğrencilerinden zamlı harç alınmasını kabul etmiyoruz
"Durum bu iken birinci öğretim öğrencilerinden herhangi bir harç alınmazken ikinci öğretim öğrencilerinden hem de zamlı olarak harç alınmasını biz öğrenciler olarak kabul etmiyoruz."
Fotoğraf:pixabay
Hasret BAGİÇ
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi
Öncelikle herkese merhabalar. Ben Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim. Son günlerde, öncülüğünü fakültemizin yaptığı ancak ülkenin birçok üniversitesinden öğrencilerin yoğun olarak destek verdiği bir talebimizden bahsetmek istiyorum. Bilindiği üzere üniversiteler mart ayında ilk vakaların açıklanmaya başlamasından itibaren eğitimlerine uzaktan (online) eğitimle devam etmektedir. Son günlerde artan vaka sayıları dolayısıyla Sağlık Bakanlığı, YÖK'e üniversitelerdeki eğitimlerin mecbur olmadıkça yüz yüze olmaması yönünde bir tavsiyede bulundu. Bu tavsiye kararıyla birlikte içlerinde Marmara Üniversitesinin de bulunduğu birçok üniversite güz dönemi için uzaktan eğitim kararı aldı.
Ülkemizdeki bölgesel ve sınıfsal farklılıklar göz önüne alındığında uzaktan eğitimin öğrenciler arasında zaten var olan eşitsizlikleri derinleştirdiği görülecektir. Henüz internet altyapısı olmayan (hatta bazı yerlerde GSM operatörlerinin bile çekmediği) yerlerde yaşayan öğrenciler akranlarıyla birlikte girdiği vize-final sınavları için ekstradan masraflar yapmaktadırlar. Bu süreçte var olan kitap-not-kırtasiye masrafına teknolojik aletler, internet vb. ek masraflar eklenmiştir. Öğrenci evlerinde kalan birçok arkadaşımız sürecin belirsizliği nedeniyle döndüklerinde evsiz kalmamak adına evlerinden çıkmamış aylardır oturmadıkları evlere kira ödemeye devam etmişlerdir. Yani süreç öğrenciler açısından zaten yeterince zor koşullarda geçmektedir. Süreç öğrenciler için hem maddi hem de moral-motivasyon açısından zaten çok zor geçmekteyken "2020-2021 Eğitim- Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar" ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Alınan bu kararla 3 yıldır zam yapılmayan harç ücretlerine %8,6 zam yapıldı.
AYM 1998/59 esas sayılı kararına göre İkinci Öğretim harcı, İkinci Öğretim için üniversitenin yaptığı ek planlamalar sebebiyle alınır. Ek bir hizmet yoksa harcın varlık sebebi ortadan kalkacaktır. Uzaktan eğitim döneminde üniversitelerin birinci öğretim- ikinci öğretim öğrencileri açısından herhangi bir farklı uygulamaya gitmediği açıktır. Birinci öğretim öğrencileri uzaktan eğitim sisteminden hangi oranda yararlanıyorsa ikinci öğretim öğrencileri de o oranda yararlanmaktadır. Üniversitenin ikinci öğretim öğrencileri için ekstradan yaptığı hiçbir ek masraf bulunmamaktadır. Hocalarımız ders videolarını hem birinci öğretim hem de ikinci öğretim öğrencileri için ortak kaydedip sisteme yüklemektedirler. Durum bu iken birinci öğretim öğrencilerinden herhangi bir harç alınmazken ikinci öğretim öğrencilerinden hem de zamlı olarak harç alınmasını biz öğrenciler olarak kabul etmiyoruz.
Tamamen ücretsiz olması gereken eğitim hakkının, özel bir durum olan pandemi koşullarında öğrenciler için kolaylaştırılması gerekirken zamlı bir şekilde alınan harç ücretlerinin sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır. Bizler öğrenciler olarak hem 2019-2020 Eğitim Yılı Bahar Dönemi için ödediğimiz harç ücretlerinin iadesini hem de 2020-2021 yılında ödememiz istenen harç ücretlerinin tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz.