Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz: Eksiklikler hızlıca giderilmeli
Normal zamanda hasta yükünü kaldıramayan Devlet Hastanesinin tam kapasite çalışmasına rağmen yetmediğini söyleyen Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, pandemi döneminde yaşananları anlattı.
Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz | Fotoğraf: MA
İnanç YILDIZ
Diyarbakır
Tek devlet hastanesi olan Batman’a 2015 yılından bu yana yeni bir hastane sözü veriliyor. Normal zamanda bile hasta yükünü kaldıramayan hastanede pandemi döneminde yoğun bakım tam kapasite çalışıyor. 700 sağlık çalışanı enfekte olurken, artan iş yüküyle 10 kişi istifa etti. Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, ihtiyaç duyulan yoğun bakım ve yataklı servis kapasitelerine ilişkin eksikliğin hızlıca giderilmesini istedi.
Batman’ın tek devlet hastanesi olan Bölge Devlet Hastanesi koronavirüs (Kovid-19) salgınından önce de yetersizliği ile gündeme geliyordu. 354 yataklı hastane hasta yükünü kaldıramıyordu. Yetersiz personel sayısı ve yatak yüzünden ameliyatlar yapılamıyordu, acil servislerde de bu sorunlar yüzünden uzun kuyruklar oluşuyordu. Ancak kente 2015 yılında yapımı söz verilen 500 yataklı yeni hastanenin akıbeti bilinmezken, geçen hafta bölge illerini ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin’de yeni hastaneler yapacağız. 750 yataklı Mardin Şehir Hastanemizin de çalışmalarına en yakın zamanda başlayacağız. 6 ilimizden 3 ilimizin hastaneleri şehir hastanesi statüsünde yapılıyor olacak, diğer 3 ilimizde de 500 yataklı hastaneler yapılıyor olacak” açıklaması yapmıştı.
Pandemi döneminde kentte yaşananları Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, Evrensel’e anlattı.
TOPLUM SAĞLIĞI ÖNCELENMEDİ
1 Haziran sonrası ekonomik kaygılar ön planda tutularak, toplum sağlığı öncelenmeden normalleşmeye gidildiğini belirten Oğuz, “Hem tedbirlerin hızlıca ortadan kaldırılması hem de normalleşme kavramının toplumda yarattığı algı ve toplumsal hareketlilik ile birlikte ilimizde vaka sayıları artmaya başladı. Sürecin daha başından beri artan vaka sayılarına ilişkin ısrarla sürecin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dair de aslında dönem dönem uyarılarımızı kamuoyu ile paylaşmamıza rağmen normalleşme sürecine dair merkezi planlama doğrultusunda planlandığı gibi devam edildi” diye konuştu.
TEST YAPIMINDA CİDDİ SORUNLAR YAŞANDI
Batman’da test sayısı ve kapasitesi ile ilgili de dönem dönem ciddi sorunlar yaşandığını söyleyen Oğuz, “Bazen testlerin ilimizde çalışılmayıp il dışına gönderilmesinden kaynaklı hem az test yapılmasına hem de test sonuçlarında ciddi gecikmelerin yaşanmasına tanıklık ettik. Elbetteki pandemi ile mücadelede test sayısı ve kapasitesinin önemi bilinen bir gerçektir. Mevcut tüm pozitif vakaların tespit edilerek gerekli filyasyon çalışmalarının nitelikli yapılması ve elbetteki sonrasındaki izolasyon ve karantina süreçlerinin de etkin yapılabilmesi açısından da test sayısı önemlidir. Yine testlerin zamanında sonuçlanması da bu anlamda değerlidir. Yine dönem dönem test sayısında kısıtlamaya gidildiği de tarafımızca gözlemlenmiştir. Şöyle ki; hem semptomları olmayan temaslılara test yapılmaması gibi hem de bazen semptomları olmasına rağmen görüntüleme bulguları Kovid-19 ile uyumlu olmayanlara ya da kliniği ağır olmayanlara test yapılmaması gibi uygulamalar elbetteki pandemi ile mücadelede tarafımızca sahadan elde edilen ve bilimsel olarak ciddi bir şekilde eleştirdiğimiz uygulamalar idi. Tespit edilmeyen her pozitif vakanın salgının yayılmasında ciddi bir risk olduğu bilinen bilimsel bir gerçektir” dedi.
700 SAĞLIKÇI ENFEKTE OLDU
Pandeminin başından beri fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına tarama amaçlı test yapılmadığını dile getiren Oğuz, “İlimizde sahadan aldığımız bilgiler maalesef 700 civarı sağlık çalışanının Kovid-19 ile enfekte olduğu yönündedir. 5 bin civarı sağlık çalışanının olduğu ilimizde bu kadar fazla sağlık çalışanının enfekte olmuş olması durumun ciddiyetini gösteriyor. Buna rağmen hâlâ tarama amaçlı düzenli test yapılmadığı gibi birinci basamak sağlık hizmet sunumunun yapıldığı aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık çalışanlarına son bir buçuk aydır kişisel koruyucu ekipman dağıtımının kamu idarecileri tarafından yapılmadığı bilgisi sahadan bizim ile paylaşılmıştır” dedi.
10 SAĞLIKÇI İSTİFA ETTİ
Pandeminin başından beri ağır iş yükü ile fiziki ve psikolojik olarak yıpranan, yorulan hatta tükenme noktasına gelen sağlık çalışanları maalesef sürecin iyi yönetilmemesi sonucu kentte 10 meslektaşlarının istifa ettiğini belirten Oğuz, Yine halen çözülemeyen sorunlar dolayısıyla istifayı ciddi bir şekilde düşünen meslektaşlarımızın olduğu bilgisini de maalesef sahadan alıyoruz” dedi.
YOĞUN BAKIMLAR TAM KAPASİTE
Batman Bölge Devlet Hastanesinin Kovid polikliniklerine bir hafta öncesine göre başvuru sayısında bir azalma olsa da halen günlük 400 civarı başvurunun olduğunun bilgisini veren Oğuz, “Sahada çalışan sağlık çalışanlarından almış olduğumuz bilgilere göre bu poliklinik başvurularındaki azalmaya rağmen genel durumu kötü olan hasta sayılarında maalesef bir artış olduğu ve hâlâ Batman Bölge Devlet Hastanesi yoğun bakımlarının tam kapasite dolu olduğu şeklinde bilgiler bizim ile paylaşılmaktadır” dedi.
CİDDİ TEDBİRLER ALINMALI
Sonbahar ile birlikte önümüzdeki aylarda influenza(grip) vakalarının da görüleceği durumu göz önünde bulundurularak şimdiden salgının kontrol altına alınmasına yönelik ciddi tedbirler alınması gerektiğini dile getiren Oğuz, “Bu anlamda salgının toplum katılımlı demokratik ve şeffaf yönetilmesi başta olmak üzere, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının pandemiye uygun düzenlenmesi, ihtiyaç duyulan yoğun bakım ve yataklı servis kapasitelerine ilişkin eksikliğin hızlıca giderilmesi, mevcut sağlık çalışanı sayısı ile pandemi ile baş etmenin zorluğu artık görülerek şimdiden başta hukuki herhangi bir sorunu olmayıp açığa alınan ya da ihraç edilen sağlık çalışanları olmak üzere atama bekleyen bir çok branştaki sağlık çalışanlarının pandemi ile mücadelede yer almalarının sağlanmasının önemli olduğunu ifade etmek isterim” dedi.