Almanya Yunanistan'dan 5 bin sığınmacıyı almayı tartışıyor
Midilli Adası'ndaki Moria mülteci kampında yangın çıkmasının ardından Almanya'da sığınmacıların alınması gerektiği yönündeki tartışma alevlendi.
Fotoğraf: Erbil Başay/AA
Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan Moria sığınmacılar yurdunda önceki gün çıkan yangında çok sayıda insanın yaralanması ve barınaksız kalması Almanya'nın bir çok kentinde dün yapılan eylemlerle protesto edildi. Taşınan pankart ve dövizlerde, yapılan konuşmalarda “Sığınmacılar için yerimiz var” çağrısı yapıldı. Berlin ve Köln'de eylemlere üçer bin katılırkeni Leipzig'de 2 bin, Hamburg'da 2 bin, Frankfurt'ta 300 kişi eyleme katıldı.
“Seebrücke” (Deniz Köprüsü) adlı örgüt tarafından çağrısı yapılan eylemlere çok sayıda kurum ve kuruluş da destek verdi. Almanya'da sivil toplum örgütleri pazartesi günü Berlin'deki Federal Meclis binası önüne 13 bin sandalye dizerek, “Midilli adasındaki 13 bin sığınmacı için yerimiz var” mesajı vermişti.
HÜKÜMETTEN EL UZATMA ÇAĞRISI
Yangından sonra Almanya'da sığınmacıların alınması gerektiği yönündeki tartışma ise alevlendi. İlk önce Kuzey Ren Eyaleti Başbakanı Armin Laschet bir açıklama yaparak eyalet olarak bin sığınmacıyı alabileceklerini söyledi. Ardından Federal Maliye Bakanı ve SPD'nin Başbakan adayı Olaf Scholz, konunun AB çapında çözülmesi gerektiğini ifade ederek, Yunanistan'ın yalnız bırakılmamasını istedi. Yine Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Midilli'deki sığınmacıların AB çapında dağıtılması gerektiği çağrısında bulundu.
Hristiyan Demokrat Federal Ekonomi Bakanı Gerd Müller ise yaptığı açıklamada Almanya'nın 2 bin sığınmacıyı alması gerektiği çağrısında bulundu. Televizyon kanalı ARD'ye konuşan Müller, AB çapında bir çözümün bulunması için diğer AB ülkelerinde sığınmacı alma çağrısında bulundu.
En dikkat çekici çıkışı ise 16 Hristiyan Demokrat Partili (CDU) politikacı yaptı. Federal İçişleri Bakanı Host Seehofer'e bir mektup gönderen 16 CDU milletvekili, 5 bin sığınmacının alınmasını istedi.
Yangınla birlikte Midilli adasındaki sığınmacıların durumunun alarm verdiğini belirten milletvekilleri ayrıca AB çapında harekete geçilmesini istediler. Mektubu imzalayanlar arasında CDU genel başkanlığına aday olan Norbert Röttgen de var.
AB ÇAPINDA ÇÖZÜM ZOR GÖRÜNÜYOR
Ancak Seehofer ve Başbakan Angela Merkel'in şu anda tek başına Almanya'nın harekete geçmesinden yana olmadığı ifade ediliyor. AB çapında bir çözüm bulunmadığı taktirde tek başına Almanya'nın sığınmacıları almasınının doğru olmayacağı ileri sürülüyor.
Fransa, Macaristan ve Polonya gibi ülkeler Midilli'deki sığınmacıların AB ülkeleri arasında paylaştırılmasına karşı çıktı.
Moria kampında önceki gün çıkan yangında bir çok kişi yaralanmıştı. Yangın nedeniyle sığınmacıların kamptan çevreye dağıldığı da haber veriliyor. Bunlar arasında koronavirüse yakalananlar da var.
Yangından sonra 405 çocuğun uçakla Selanik'e götürüldüğü açıklandı. Yurtsuz kalan sığınmacılar ise gemilere ve çadırlara yerleştirildi.
Almanya'daki sığınmacılara yardım örgütleri, yangından AB'yi zorumlu tutuyorlar. Moria kampında durumun içler acısı olduğu ve bu konuda AB devalarca uyarıldığı, ancak sessiz kaldığı vurgulandı. (Köln/EVRENSEL)