Ulaşım zammına tepki: Zaten virüsten milletin anası ağlamış üstüne zam yapıyorlar
Adana Büyükşehir Belediyesi ulaşım ücretlerine yüzde 7 ila 17 oranında zam yaptı. Her gün servise binmek için vasıta kullanmak zorunda kalan işçiler karara tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana
Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Müdürlüğünün aldığı karar ile ulaşım ücretlerine dün itibariyle yüzde 7 ila 17 oranında zam yapıldı. Pandeminin hayatı zorlaştırdığı dönemde gelen zamdan Adanalılar şikayetçi. Suat Çapar isimli vatandaş her geçen gün yeni bir zam geldiğini belirterek “Zamların durdurulmasını istiyoruz” dedi.
İşçilere destek olunacak uygulamalar yapılması gerektiğini söyleyen Çapar, “Asgari ücretle nereye kadar geçinebilirsin. Her şey iki katı olmuş. Artık asgari ücret yetmiyor” dedi. Emekli olmasına rağmen geçinemediği için çalışan Mahmut isimli işçi de hayat pahalılığına dikkat çekerek, “Ulaşım zamlarını emekli olarak kabul etmiyorum” dedi.
"DOLMUŞA 4 LİRA VERİRSEM EVİME NE GÖTÜRECEĞİM?"
Gündelik işlerde çalışarak geçinmeye çalışan Halil Aslan isimli işçi, pandemi sürecinde yaşadığı işsizliğe dikkat çekerek “Zaten vürüsten milletin anası ağlamış, işi, dönmüyor, tekeri dönmüyor. Bir de yaptıklarına bak” diye zamma tepki gösterdi.
100 liraya 27 ton gübre taşıyacağını ifade eden Aslan, “Ben yevmiyeci olarak çalışıyorum. Günde 4-5 sefer dolmuşa biniyorum. Her dolmuşa günde 4 lira para verirsem ben evime nasıl ekmek götüreceğim? Virüste zaten millet çalışamıyor. Yazıklar olsun” dedi.
Asgari ücretle çalışan Abdullah isimli işçi, sadece ev kirasına 500 lira ödediğini, çocuğunun okuduğunu, maaşlarda vergi kesintileri olduğunu hatırlatarak “Buna bir de ulaşım masrafları eklenince asgari ücretle geçinmek zor oluyor” dedi.
Asgari ücrette vergi kesintisinin çözülmesini isteyen Abdullah, ulaşımla ilgili şunları söyledi: “Ulaşıma çok para gidiyor. Zaten araç almaya mecalimiz yok. Araç alsak da ya mazota, ya benzine sürekli zam geliyor. İn bin, 3.5-4 lira. Alığımız maaşı kemiriyor. Yetmiyor.”
BAŞKAN KARALAR ZAM İÇİN ÖZÜR DİLEDİ
Yeni düzenleme ile dolmuşlarda kartsız biniş 3.50 TL’den 4 TL’ye çıkarıldı. Dolmuşlarda kart ile biniş sivil 2.95 TL’ den 3.50 TL’ ye çıkarılırken öğrenci 1.90 TL’den 2.05 TL’ye çıkarıldı.
Geçtiğimiz yıl kartlı binişlere yapılan zammı görmezden gelen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ulaşıma en son üç yıl önce zam yapıldığını söyledi. Zamlardan ‘Fiyat ayarlaması’ diye bahseden Karalar özür açıklamasında , “Son zammın yapıldığı zamandan bu yana dolar yüzde 115 arttı, akaryakıt tüm dünyada ucuzlarken Türkiye’de zamlandı. Çarşı, pazar (TÜFE) fiyatları resmi verilerle ortalama yüzde 51 arttı. Biz tek kuruş zam yapmadık. Çok üzgünüz ama artık başka çaremiz kalmadı. Anlayışınıza sığınıyoruz” ifadelerine yer verdi.
EMEP: YEREL YÖNETİMLER KÂR AMACI GÜTMEMELİ!
Emek Partisi Adana İl Örgütü yaptığı yazılı açıklama ile zamma tepki gösterdi: “Son zamlarla birlikte memleketin en pahalı ulaşım ücretlerine sahip illerinden biri Adana oldu. Ulaşım ücretleri yerel yönetimler tarafından kâr amacı güdülmeden belirlenmelidir”.
“Bir işçi ailesini düşünelim. Aileden sadece bir kişinin günde yalnızca iki defa ulaşım kullanacağını hesap etsek dahi aylık ulaşım gideri ortalama 210 lirayı buluyor. Bir kişinin ulaşıma harcadığı minimum ücret bu iken ailenin hepsinin ulaşım araçlarını kullanmak zorunda olduğunu düşündüğümüzde hesap kabarıyor” ifadelerine yer verilen açıklamada, halktan yana bir belediyecilik anlayışı ile yönetileceği söylenen Adana Büyükşehir Belediyesinin aldığı bu kararın halkçı belediyecilik anlayışının tam karşısında olduğu dile getirildi.
Emek Partisi Adana İl Örgütü, emekçileri, salgının ve krizin yükünün emekçilerin sırtına yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye, Adana Büyükşehir Belediyesini ulaşım zamlarını derhal geri çekmeye çağırdı.
ULAŞIM ZAMLARI BİZİ DAHA DA ZOR DURUMA SOKACAKTIR
Ayakkabı İşçisi
Adana
Merhabalar, Adana’da son yapılan ulaşım zammı ve biz işçilerin çalışma koşullarına ilişkin sizlere yazacağım. Ayakkabı atölyesinde çalışan bir işçiyim. Her gün işime dolmuşla gidip geliyorum. Ulaşıma gelen zam daha kötü etkiliyor. Aldığımız maaşın değişmemesi açlık sınırının altında aldığımız maaşlar sadece günü kurtarmaya yetiyor ve bu durum bizi daha da sıkıntıya sokuyor. Haftada 6 gün çalışırsam kafadan 50 lira yola gidiyor. Ayda 200 lira eder. Aylığa vurunca maaşım 2 bin lira ediyor. Gün içinde bazen ben dahil arkadaşlar çıkan yemekleri yemiyoruz. Dışardan yersek o da cebimizden çıkıyor.
Şu an pandemi ve yasak gelecek bahanesiyle işyerinde cumartesi, pazar da mesai yaptırıp işi bitirmeye çalışıyorlar. İş bittikten sonra da ücretsiz izin olacak. Sigortasız olanlarımız günlük 39 liradan da faydalanamayacak. İnsanların birçoğunun çalışacak yeri olmayacak ve borçlarımız daha da artacak. Ve bu bahsettiğim durum çok değil 2-3 haftaya gerçekleşecektir.
İşyerinde çalışma koşullarımız ise sanki köle gibi. ‘Konuşma’, ‘1 dakika erken kalkma’, ‘Onu yapma, bunu yap’ laflarını işitiyoruz bütün gün. Paydosa son yarım saat kala lavabo giriş kapısını kilitliyorlar. İşçiler gidip zaman geçirmesinler diye... Geçenlerde de bazı arkadaşlara ‘Pazar gelmezseniz pazartesi gelmeyin’ demişler. Yani pazar günü fazla mesaiye gelmeyen pazartesi ise gelmesin tarzında. Şu sıralar günlük 500-600 ayakkabı üretiyoruz. İşçiler tüm bunların içinde geleceği dahi göremiyor. Maalesef sadece günü kurtarma peşindeyiz. İnsanlar kıt kanaat geçinirken bir de bu zam bizi daha kötü duruma sokacaktır.