11 Eylül 2020 00:37

Dr. Hüseyin Yaviç: Hastaların evine gönderilmesi pozitif vaka sayısını artırdı

Evrensel’e konuşan Van Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, Van'da hastanelerin yoğun bakımlarının ve servislerin büyük oranda dolu olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair Evrensel’e konuşan Van Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, kentte hastanelerin yoğun bakımlarının ve servislerin büyük oranda dolu olduğunu dile getirerek, hastaların ilaç verilerek evlerine gönderildiğini söyledi. Bu durumun vaka sayısını artırdığını belirten Yaviç, bir kısım hastanın durumu kötüleşerek tekrar hastaneye başvurduğunu ifade ederek, “Yatarak tedavi alması ve izole edilmesi gereken birçok hasta sağlık kurumlarının kapasite sorunu nedeniyle evlerine gönderilmektedir” dedi.

PCR TEST YAPIMI ZORLAŞTI

Kovid-19 pandemi sürecinde Van’da PCR testlerinin kısıtlı uygulanmaya başladığını belirten Yaviç, “İlerleyen dönemlerde Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen genelge veya rehberler aracılığıyla uygulama kriterleri daha da zorlaştırılarak sadece ileri yaş ve kronik hastalığı olanlara uygulanmaya başlandı. Bunun sonucunda tanı amacıyla çok yoğun bir şekilde tomografi çekimine başvuruldu. Tomografinin yoğun radyasyon içermesi nedeniyle insan sağlığına olan zararlarından dolayı bu durum bilim çevrelerince eleştirilmesine rağmen maalesef başta ilimizde olmak üzere tüm ülke genelinde bu durumun önüne geçilemedi” dedi.

EVE GÖNDERİLEN HASTALAR KÖTÜLEŞTİ

Tomografi ile tipik akciğer tutulumu tespit edilen Kovid-19 vakalarının çoğunun ellerine ilaç verilerek evlerine gönderildiğini dile getiren Yaviç, “Ancak bu uygulama pozitif vakaların toplum içerisinde daha da artmasına sebep oldu. Ayrıca evine gönderilen insanların bir kısmı daha sonra kötüleşerek ya tekrar hastanelere başvurdu veya sağlık kurumu gözetiminde alması gereken tedaviyi alamayarak evinde hastalığı geçirmek zorunda kaldı. Kovid-19 hastalığında bilinen en etkin ilaç olan favipravir sadece yatan hastalara verilip evine gönderilen Kovid-19 hastalarına ise etkinliği bilimsel açıdan tartışmalı olan hidroksiklorokin (plaquenil) veriliyor” dedi.

YOĞUN BAKIM VE SERVİSLER DOLU

1 Haziran itibarıyla normalleşme adımlarıyla beraber bir çok kısıtlamanın kaldırılması nedeniyle Kovid-19 salgınının tekrar etkisini arttırdığına dikkat çeken Yaviç, “Şu an ilimizde hastanelerdeki yoğun bakımların neredeyse tamamı dolu, servisler ise büyük oranda doluluk kapasitesindedir. Yatarak tedavi alması ve izole edilmesi gereken birçok hasta sağlık kurumlarının kapasite sorunu nedeniyle evlerine gönderilmektedir” dedi.

SAĞLIKÇILARDA TÜKENMİŞLİK VAR

Kovid-19 ile ilgili verilerin sadece merkezi düzeyde paylaşılması ve yerellerdeki verilerin çok farklı olmasının toplumda güvensizliğe neden olduğunu belirten Yaviç, “Bu sürecin bir diğer mağduru ise sağlık çalışanlarıdır. Onlarca kayıp veren sağlık çalışanları tedbirlerin kaldırılması ile birlikte tekrar vaka sayılarının yoğun bir şekilde artması nedeniyle ve ayrıca iş yüklerinin çok fazla olmasının da etkisiyle umutsuzluğa ve tükenmişlik duygusuna maruz kalmış vaziyetteler. Sonuç olarak  devletin yapması gereken pandeminin temel sorumluluğunu topluma yüklemeden; başta tabip odaları olmak üzere bilim çevrelerini bu sürece katarak şeffaf bir şekilde kararlar alması, bu kararların bilimsel kriterlere uygun olması ve sosyoekonomik  politikalarla desteklenmesi ile bu sorunun üstesinden gelinebilir” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tıp Fakültesi öğrencisi Dr. Merve Mercan Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Cezayir parlamentosu, Anayasa değişiklik taslağını oy birliğiyle onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa