10 Eylül 2020 13:13

Gülistan Doku 250 günü aşkındır kayıp | Av. Çimen: Şüpheliler için çember daralıyor

Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolmasının ardından Dersim gibi her yanı MOBESE kameralarıyla izlenen küçük bir şehirde 250 günü aşkın süredir bulunamadı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Üniversite Öğrencisi Gülistan Doku, dört bir tarafı MOBESE kameralarıyla izlenen Dersim’de 250 günü aşkındır kayıp. "İntihar algısı" üzerine yürütülen soruşturmada, baş şüpheli Zaynal Abakarov’un ifadesi bile alınmazken, ailenin avukatı Ali Çimen, şüpheliler için çemberin daraldığını söyledi.

Gülistan Doku soruşturmasındaki gelişmeleri Mezopotamya Ajansından Ayşe Sürme’ye değerlendiren Çimen, soruşturmanın başlama aşamasında olay yerine giden polislerin, savcıdan talimat almak yerine Abakarov’un üvey polis babasını arayıp baş şüpheliyi serbest bıraktığını kaydetti. Çimen, Abakarov hakkında makul kuvvetli şüpheler olmasına rağmen gözaltı işlemi yapılmadığı gibi Gülistan’ı zorla bindirmeye çalıştığı araç ile bilgisayar ve telefonunda herhangi bir şekilde bilimsel inceleme yapılmadığını da dile getirdi. Abakarov’un sadece ifadesinin alınıp serbest bırakıldığını söyleyen Çimen, Abakarov’un annesinin ve polis babasının ifadelerinin yalan olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

"SAVCILIK DOSYAYI KAPATIYORDU"

Gülistan Doku'nun 5 Ocak günü kaybolduğu saat 12.25 sıralarında suya düşen (Dinar Köprüsü) bir nesne izlenimi yaratıldığını söyleyen Çimen, bu aşamadan sonra sadece saat 11.00 ile 13.00 arasında bir çalışma yapıldığını belirtti. Tüm soruşturmanın da buna göre yapıldığını dile getiren Çimen, “Savcılık yavaş yavaş dosyayı kapatıyordu. Biz dosyaya dahil olduğumuzda 5 Ocak’ta saat 16.41’de Gülistan’ın iki tanık tarafından görüldüğü anlaşıldı. 12.25’teki intihar tezi bu anlamda tanık ifadeleriyle çöktü. Biz Gülistan’ı gören kişilerin HTS kayıtlarını istedik. Bunların 16.46’da köprüden geçtikleri de görüldü. Ailenin bu durumdan hiç haberi yoktu. Saat 16.41’de kızlarının yaşadığını bilmiyorlardı. Aile 12.25’te intihar ettiği tezine inandırılmıştı. Aile her gün köprüye gidip cesetlerini almak için bekliyordu” dedi.

İNTİHAR TEZİ ÇÖKTÜ

Saat 12.25’teki görüntülerin sağlıklı olmadığını tespit ettiklerini söyleyen Çimen, savcılıktan görüntüleri iyileştirmelerini istediklerini, ancak "Köprüdeki görüntüleri iyileştiremiyoruz, ancak bu kadar oluyor" cevabını aldıklarını paylaştı. Bunun üzerine TÜBİTAK gibi kurumlara verilerek görüntülerin iyileştirilmesini talep ettiklerini dile getiren Çimen, emniyetin Gülistan’ın kaybolduğu gün baş şüpheli ile görüşmelerine ait 13 dakikalık görüntüyü beden dili yapmadan iyileştirmediğini ve bunu bir saniye ile sınırlı tutuğunu söyledi. Kafe ve köprüden atıldığı düşünülen görüntüleri bilirkişiye gönderdiklerini belirten Çimen, “Kafe önünde Gülistan’ın 13 dakika boyunca baş şüpheli tarafından zor kullanıldığı, tehdit edildiği ortaya çıktı. İkinci görüntüde ise saat 12.25’teki emniyet tutanağının da düzmece olduğu ortaya çıktı. Gülistan atlamış olsaydı düşen bir nesnenin ‘V’ şeklinde dalgalanma yaratacağı, bunun da bir piksel kayma olduğu ortaya çıktı. Tutanağı hazırlayanlar piksel kayması olduğunu bilmiyorlar mı? Baş şüphelinin babası polis. Gülistan’ın intihara eğilimli olan bir kadın olduğunu gösteren paylaşımlarda bulundu. Neden özellikle intihar deniliyor? İntihar tezi de bilirkişi raporuyla çöktü” dedi.

Tüm bunlarla birlikte dosyaya HTS kayıtlarının girdiğini belirten Çimen, Abakarov’un polis babasının 5 ayrı telefon hattı olması üzerinde durdu.

56 GÜN SONRA MESAJ ATTI

Olaydan 56 gün sonra Abakarov’un telefonuna el konulduğunu ifade eden Çimen, “Baş şüpheli telefonuna el konulacağını biliyordu. Dosyadaki bilgilerden haberdar. 56 gün Gülistan’ı merak etmeyen şüpheli bir anda telefonun alınacağı gece Gülistan’a onlarca mesaj attı. Bir insan neden bir kişiyi merak etmez. Çünkü onun akıbetini biliyordur. Bunun başka bir açıklaması olamaz” diye konuştu.

Abakarov’un tutuklanması halinde dosyanın hız kazanacağını vurgulayan Çimen, şüphelinin tutuklanması halinde gerçeği söyleyeceğini savundu. Delillere müdahale edilemeyeceğini de belirten Çimen, “Şüpheliler açısından çember daralıyor. Dosyada sessizlik var. Soruşturma makamları ciddi anlamda etkin soruşturma yürütmüyor. Taleplerimizi makul gerekçelerle yanıtlamıyorlar. Dosyayı AİHM’ye kadar taşıyacağız. Yaşam hakkının ihlal edildiği, etkin bir soruşturma yapılmadığı da anlaşılacak. Bu soruşturmayı yapmayanlar hakkında da görevi kötüye kullanma, görevi ihmal suçları gelişecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cezayir parlamentosu, Anayasa değişiklik taslağını oy birliğiyle onayladı

SONRAKİ HABER

Yunanistan'daki Moria mülteci kampında iki günde üçüncü yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa