Ford Otosan işçisi: Uzaktan eğitim ek masraf getirdi, eğitimin verimini düşürdü
Ford Otosan işçileri, pandemi nedeniyle online verilen eğitimde çocuklarının yaşadıkları sorunları anlattı.
Görsel: Pixabay
Arzu ERKAN
Kocaeli
Pandemi nedeniyle yapılan uzaktan eğitim Ford Otosan işçilerinin masraf kalemini daha da artırdı. Çocukları eğitim sürecinin dışında kalmasın diye bu yüke katlandıklarını anlatan işçiler, ek yük getiren uzaktan eğitimin internete erişimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle verimsiz olduğu görüşünde. EBA televizyon kanallarından verilen derslerin ya da online derslerin yüz yüze yapılan eğitimin yerine geçemeyeceğini gördüklerini dile getiren işçiler, çocuklarının okulla bağının zayıflamasından endişe ediyor.
HER DERS KRİZE DÖNÜŞÜYOR
Bu dönem biri dördüncü, diğeri altıncı sınıfa geçen iki çocuğu olduğunu söyleyen bir Ford Otosan işçisi, oturduğu mahallede internet altyapısı olmadığı için çocuklarının uzaktan eğitime dahil olmakta büyük güçlükler çektiğini söyledi. Ford işçisi şunları söyledi: “Evde internet yok. Geçen dönem uzaktan eğitime geçilince başvuru yaptım ama mahallede internet altyapısı olmadığı için bağlayamadılar. İki çocuğum var, benim ve eşimin telefonundan derslere katılıyorlar. Bilgisayar ya da tabletleri de yok. Çocuklar canlı derse bağlanmaya çalışıyor, telefonlar iyi çekmiyor, bağlantı sorunu yaşanıyor ve katılamıyorlar. Her ders bir krize dönüşüyor. Bağlanamayınca üzülüyorlar ama ne yapayım, elimden bir şey gelmiyor.”
Eşinin çalışmadığını ve sadece tek bir maaşla dört kişilik bir aile olarak geçinmeye çalıştıklarını anlatan Ford Otosan işçisi “Buna rağmen çocuklarımız eğitim sürecinin dışında kalmasın diye elimizden geleni yapıyoruz. Kira, elektrik, su, yakacak gibi masraflara ek olarak şimdi en az 150 lira telefon faturası ödüyoruz. Tamam, çocuklarımız için bu yüke katlanalım ama verimli olmuyor ki. Çocukların eğitim konusunda zayıfladığını veli olarak fark ediyoruz. Bu bizi aşırı rahatsız ediyor, çocuklara sürekli tekrar yaptırmaya çalışıyoruz, çocuklar da bunaldı” diye konuştu.
İKTİDAR SINIFTA KALDI
Uzaktan eğitimin çocukları eğitim sürecinden uzaklaştırdığını, bunu kendi çocukları ile yaptığı sohbetlerden de görebildiğini ifade eden Ford işçisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımla özellikle konuşuyorum. Bu süreçten hiç memnun değiller. EBA’dan ve canlı derslerden bir şey anlamadıklarını, duydukları rahatsızlığı sürekli dile getiriyorlar. Okula gitmek istiyorlar ama virüs dolayısıyla okuldan da çekiniyorlar. Çocukların kafası çok karışık, psikolojileri bozulma derecesinde. Daha önce konuştuğumuzda biri doktor olmak istediğini, birisi de avukat olacağını söylüyordu. Şimdi bunu söyleyemiyorlar, maalesef her geçen gün çocuklarımız için geç ve güç olacak.”
Pandemi sürecinin halk sağlığı açısından doğru yönetilmediğini düşünen Ford işçisi “Bu süreçte herkes evde kalırken biz işçiler evde kalamadık. Sürü bağışıklığı tümüyle bizim üzerimizden yürütüldü. İktidar da, Sağlık Bakanı da, Milli Eğitim Bakanı da tümüyle başarısız diye düşünüyorum. Türkiye’de uzaktan eğitim altyapısının olduğunu düşünmüyorum, bunu yaşayarak gördük. Sınıfta kalındı” dedi.
Vaka ve ölüm sayıları sürekli arttığı için yüz yüze eğitimin başlayacağını düşünmediğini dile getiren Ford Otosan işçisi “Eğer 21 Eylül’de yüz yüze eğitim başlarsa; okullar, sınıflar iyi dezenfekte edilmeli, sınıflarda sıralarda birer kişi oturulmalı, maske mutlaka takılmalı, sosyal mesafe korunmalı, öğretmen ve hizmetli sayısı kesinlikle artırılmalı, her okulda ateş ölçer mutlaka olmalı, sağlık birimi oluşturulmalı, her sınıfın ders saati aynı olmamalı, aralarında en az 10 dakika olmalı, öğretmenlere muhakkak test yapılmalı. Aslında öğrencilere de yapılmalı… Bunları düşünsem de okullarda bu kontrolü sağlamanın güç olacağını düşünüyorum. Çocuklar taşıyıcı rol üstlenip, evde anne ve babaya bulaştırabilir, bunun gibi çokça risk var” diye konuştu.
ÇOCUKLAR OKUMA KONUSUNDA ZAYIF
Geçen dönem çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayan başka bir Ford işçisi ise çocuğunun ikinci dönem başında okuma yazmayı yeni yeni öğrenmeye başlamışken okullarda eğitime ara verildiğini, çocuğunun okuma yazmayı öğrenmesi için çok büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Ford Otosan işçisi “Ne yalan söyleyeyim çocuğun eğitimi ile benden daha çok eşim ilgileniyor. Bu süreçte çok zorlandı, tam okuma yazmayı öğrendi, okullar tatil edildi. Tabii zor bir süreçti bizim için, öğretmen çocuklar geri kalmasın diye çok çaba gösterdi. Yani bizim evde yine okula gider gibi kalkıldı. EBA’dan dersler izlendi, anne çok çalıştırdı. Ama şu bir gerçek, okuma konusunda çocuklar zayıf, bu da okul ile ev farkı diye düşünüyorum” dedi.
21 Eylül’de önlemler alınsa da okulların açılmasını doğru bulmadığını ifade eden Ford işçisi şöyle devam etti: “Okullarda önlemler alınsa da kimin nerede gezdiği belli değil, çocukların da taşıyıcı birey olması sebebiyle önlemler boşa gidecektir diye düşünüyorum. Umarım bu kötü durumdan bir an önce kurtuluruz da yeni nesil kör bir karanlığa saplanmak zorunda kalmaz. Zaten eğitim olarak da iyiye gittiğimiz söylenemez.”
LİSEYE BAŞLADI AMA…
Uzaktan eğitim sürecinde en büyük zorluğu çekenler hiç kuşku yok ki 8. sınıfta okuyan çocuklar ve velileri oldu. Liseye geçiş sınavına hazırlanan çocukların okulların tatil edilmesiyle tüm motivasyonunun altüst olduğunu anlatan başka bir Ford Otosan işçisi, “Bu süreçte EBA dersleri dışında online derslere de katıldık. Tam da sınav öncesi çok büyük sorunlar yaşadık. İnternete bağlanma sorunları yaşadık. Bizim için çok zor oldu çünkü çocuğum ders çalışmak istemedi. Online eğitimde de yeterli destek ve verim alamadı. Evet onunla birlikte ben de çok strese girdim çünkü yeterli eğitimi, bilgiyi almadığını görüyordum. Bu süreçte online da olsa özel dersler de aldırdık. Sonuçta istediği bir liseye yerleşti ama yine aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Liseye başladı ama ‘Ben liseye başladım’ heyecanı yaşayamıyor maalesef” dedi.