Şule İdil Dere'nin annesi: Asıl sorumlular korundu
Hafriyat kamyonunun öldürdüğü Şule İdil Dere’nin davasında karar açıklandı. Anne Nesrin Aslan, "Adaletin sağlanmaması için ne gerektiyse onu yaptılar. Vali sorumluları korudu” diyerek tepki gösterdi.
Fotoğraf: DHA
Harfiyat kamyonun çarpması sonucu yaşamını yitiren Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin davada verilen kararı değerlendiren anne Nesrin Aslan, "Adaletin sağlanmaması için ne gerektiyse onu yaptılar. Vali sorumluları korudu. Bu ülkede adalete olan güvenim kalmadı” dedi. Dere'nin ailesi davayı AİHM’e taşıyacağını söyledi.
İstanbul Kadıköy'de Yoğurtçu Parkı'nda 12 Mayıs 2016 tarihinde yaya-bisiklet yolunda çalışma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait hafriyat kamyonun çarpması sonucu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Şule İdil Dere (23) yaşamını yitirmişti.
İNDİRİMLİ VE TAKSİTLİ PARA CEZASI VERİLDİ
Dere’nin ölümüyle ilgili açılan davanın 17’nci duruşmasında karar çıktı. 4 yıl sonra sonuçlanan davada 7 alt düzey görevliden 3'üne indirimli ceza verildi. İkisine verilen hapis cezaları taksitli olmak üzere para cezasına çevrildi.
İBB ve İSTAÇ çalışanı Şoför Mümin Kılıç'a indirim uygulanarak 3 yıl 10 ay, diğer çalışanlar İbrahim Ruhi Kelleci'ye gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasında sorumluluk sahibi olduğu gerekçesiyle 2 yıl 11 ay hapis cezası verildi. Hapis cezası para cezasına çevrilerek 24 ay taksitle 42.400 TL ile cezalandırıldı.
İSTAÇ İş Güvenliği Uzmanı Zafer Karasaçlı'ya gerekli güvenlik tedbirlerini alınması hususunda sorumluluk sahibi olduğu gerekçesiyle verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasında indirim uygulandı, ardından adli para cezasına çevrilerek 26.425 TL ile cezalandırıldı.
2 yıl 1 ay hapis cezası verilirken İSTAÇ Asya Yakası Kıyı Temizleme Şefi Teyfur Bingöl, İBB Deniz Yüzeyi Kıyı Temizleme Şefi Saffet Altındağ, İBB kontrol elamanları Ergün Ata ve Kamil Celal Yıldırım'ın ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.
ASIL SORUMLULAR KORUNDU
MA'nın haberine göre karara ilişkin konuşan anne Nesrin Aslan, davanın başlangıcından bu yana sorumluların valilik tarafından korunduğunu belirterek, “Kendi seçtikleri gözden çıkardıkları sanıklar yargılandı. 8 defa bilirkişi raporu istendi. İnsanı tüketen bir süreçti. Her duruşmada kızımın cenaze gününü yaşadım yeniden. Zor bir süreçti. Dava sonucuyla ilgili bir beklentim de yoktu. Çıkan sonuca şaşırmadım. Başladıkları gibi bitirdiler. Adaletin sağlanmaması için ne gerektiyse onu yaptılar. Vali sorumluları korudu. Bu ülkede adalete olan güvenim kalmadı” dedi.
"AİHM’E TAŞIYACAĞIM"
Davayla ilgili Temmuz 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruya dikkat çeken Aslan, “Oradan çıkan kararı bekliyorum. AYM’ye yaptığım başvuruda da 3 yıldır herhangi bir cevap gelmedi. Bir gelişme de kat edilmedi. Oradan aldığım cevabın ardından AİHM’e gideceğim. Başka çarem kalmadı. Adaletin sağlanması için uzaya bile gitmem gerekirse giderim demiştim. Bu düşüncemden vazgeçmeyeceğim. Dosyanın bu şekilde kapatılmasına izin vermeyeceğim” diye konuştu.
Kadıköy Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmaları kapsamında, Yoğurtçu Parkı’ndaki hafriyatı taşıma işinde kullanılan 34 AJ 4681 plakalı kamyon, 13 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule İdil Dere’ye çarpmış, ve Dere hayatını kaybetmişti. (HABER MERKEZİ)