İHD ve Garo Paylan'dan BES tepkisi: Emeklilik parasına neden göz diktiniz?
İnsan Hakları Derneği ve HDP Milletvekili Garo Paylan, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki birikimin patronlara ucuz kredi olarak aktarılacağı açıklamalarına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Metin Aktaş/AA
İnsan Hakları Derneği (İHD), Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) birikimin patronlara ucuz kredi olarak aktarılacağı açıklamalarına tepki göstererek “İşsizlik Fonu ve BES'te biriken paraların ne şekilde değerlendirileceğine kararnamelerle değil, çalışanların sendikaları ve mesleki örgütlerinin de iradesinin yansıyacağı demokratik ve şeffaf karar mekanizmalarıyla karar verilmelidi” dedi. HDP Milletvekili Paylan da konuyu Meclis gündemine taşıyarak “Vatandaşın emeklilik birikimlerine neden göz diktiniz?” diye sordu.
Kamu sigorta şirketlerinin Varlık Fonu çatısı altında birleşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BES'teki birikimnin özel sektöre aktarılabileceği sözlerine tepkiler sürüyor.
İHD tarafından yapılan açıklamada, İşsizlik Fonu'nda biriken paranın işverenlere aktarılması yetmediği gibi şimdi de işçilerin sigorta fonunda birikimlerine göz dilidiği ifade edildi.
Açıkamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “BES’te toplanan 154 milyarın reel sektöre kaynak olarak aktarılabileceğini” açıkladığı ve bununla zorunlu tasarrufa dönüştürülen sigorta fonundaki birikimin işverenler için bir can simidi haline getirilmesinin planlandığı belirtildi. İşçi ve emekçilerin aldıkları ücretlerle yaşamını sürdürmekte zorlanırken, zorunlu olarak kesilen fonların işverenlere sermaye olarak aktarılmasının kabul edilecek bir durum olmadığı vurgulandı.
İŞSİZLİK FONU DA YILLARDIR YAĞMALANIYOR
Hükümetin daha önce de İşsizlik Fonu'nu yıllarca işverenlere aktardığına dikkat çekilen açıklamada, “İşsizlik Fonu’ndan işçiler en fazla 10 ay yararlanırken işverenler 54 ay yararlanabilmektedir. İşçilere İşsizlik Fonu'ndan 1168 TL ile 2436 TL arasında bir ücret ödenirken, işverenlere işçi başına 4336 TL destek verilmiştir. İşsizlik Fonu'nda biriken paranın yüzde 60’ı işverene, yüzde 25’i işçilere aktarılmış durumda. OECD ülkelerinde işsizlik ödeneğinden yararlanmada Türkiye en katı davranan ülke durumunda” denildi.
Hükmetin pandemi sürecinde de İşsizlik Fonu'nu ağırlıklı olarak işverenlere destek amacıyla kullandığına dikkat çekilen açıklamada, ücretli izin ve kısa çalışma ödeneğinin işçinin brüt kazancının yüzde 60’ı baz alınarak İşsizlik Fonu'ndan ödendiği kaydedildi.
Hükümetin BES'i zorunlu bir sigorta uygulaması kapsamından çıkarması gerektiği belirtilen açıklamada, “Sosyal güvenlik sisteminin eksiklikleri giderilmeli, iş güvenliğini ve bütün çalışanların tazminat hakkını güvenceye alacak düzenlemeler yapmalıdır. Buna rağmen, hükümet gerek İşsizlik Fonu'nda biriken, gerekse BES’te biriken fonları amaçları dışında kullanmamalıdır. İşsizlik Fonu ve BES'te biriken paraların ne şekilde değerlendirileceğine kararnamelerle değil, çalışanların sendikaları ve mesleki örgütlerinin de iradesinin yansıyacağı demokratik ve şeffaf karar mekanizmalarıyla karar verilmelidi” denildi.
HDP'Lİ PAYLAN, KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
HDP Milletvekili Garo Paylan da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni şirketlerin tanıtım toplantısında, “Devletin desteği ve teşvikiyle fon tutarı 154 milyar liraya ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli ve düşük maliyetli büyük bir kaynak sağlanabilecektir” ifadelerinin Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bulunan milyonlarca vatandaşı tedirgin ettiğini söyledi.
“Vatandaşın emeklilik birikimlerine neden göz diktiniz” diye soran Paylan, vatandaşın emeklilik birikimleriyle hangi şirketlere ucuz kaynak sağlamanın düşünüldüğünü, vatandaşın rızası olmadan şirketlere nasıl ucuz kaynak aktarılacağını sordu. (Ankara/EVRENSEL)