11 Eylül 2020 12:18

Ordu Mesudiye’de 9 maden sahası için açılan ihale tepki çekti

Ordu Mesudiye’de 9 maden sahası için açılan ihaleye dernekler ve kitle örgütleri tepki göstererek "Halktan görüş alınmadan ihaleye çıkılması hukuksuzdur” dedi.

Mesudiyeli dernek ve kitle örgütü temsilcileri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ordu'da Mesudiyeliler Derneği, Mesudiye Dernekler Federasyonu, Mesudiyeliler Vakfı, Mesudiye Geliştirme Vakfı, İstanbul Mesudiye Spor Kulübü, Mesudiye Çevre Derneği, Ordu-Mesudiye Gazetesi tarafından yapılan ortak açıklamada, ilçede 9 bölgede maden aranması için ihale açılmasına tepki gösterildi.  

“İHALENİN YAPILMAMASI İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Açıklamada, 17 Eylül 2020'de Maden İşleri Genel Müdürlüğünce Ordu ve Mesudiye’de yapılacak 9 adet maden arama ruhsat ihalesinin, maden sahalarında yaşayan insanlara bilgi verilmeden, görüş ve onayları alınmadan gerçekleştiriliyor olmasının Anayasa hükümlerine aykırı olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, “Bu ihalenin yapılmaması için ortak hareket edeceğimizi, yasalarımıza ve yönetmeliklere uymak, milli değerlerimize saygı göstermek koşuluyla mücadele sürdüreceğimizi Mesudiye, Ordu ve Türkiye kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi.

Mesudiye’nin, M.Ö 2000'li yıllardan beri tarih sahnesinde var olduğu, Hacıemiroğulları Beyliği’ne başkentlik yaptığı, 1858’den beri ise ilçe hüviyetine sahip olduğu ve Türkiye’nin tabiatı bozulmadan korunmuş ender yerleşim yerlerinin başında geldiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Yeraltı zenginliklerimizin ortaya çıkarılması, memleketimizin milli ekonomisine kazandırılması, bizlerin de samimi olarak istediği bir durumdur. Ancak İhaleye çıkarılacak alanlarda hangi maden kaynaklarının işletileceği, hangi yöntemlerle ayrıştırılacağı belirtilmemiştir. Özellikle ekolojik çevreye saygılı yöntem kullanılmadan, insan  ve bitki örtüsünü talan edecek, siyanür  veya patlatma gibi yöntemlerle yapılacak maden çıkarılması bizleri kaygılandırıyor.”

“TEMSİL ETTİĞİMİZ 320 BİN KİŞİLİK KİTLE ADINA SESSİZ KALMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Türkiye’nin en bakir yaylalarının Mesudiye’de olduğu ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin, Mesudiye ilçesini projeler geliştirmek üzere doğal tarım ve hayvancılık merkezi olarak ilan ettiğinin altı çizilen açıklamada; “Doğa ve yayla turizm cenneti olabilecek bölge coğrafyasının birkaç kişi veya firmanın zenginleşmesi için talan edilmesine ve yaşanılamaz hale getirilmesine; temsil ettiğimiz kurumlar ve 320 bin kişilik kitle adına sessiz kalmamız söz konusu olamaz” denildi.

Açıklamada, HES’ler ve taş ocaklarından sonra şimdi de maden ccaklarının Mesudiye’de açılmasının getireceği yaşam alanı sorunları şöyle sıralandı: "Mesudiye’de orman alanlarının bitmesi demek, Mesudiye’de tarım arazilerinin ve tarımın bitmesi demek, Mesudiye’de hayvancılığın bitmesi demek, Mesudiye’de suların derelerin kirlenmesi zehirlenmesi demek, Mesudiye’de havanın kirlenmesi ve yaşanılamaz hale gelmesi demek, Mesudiye’de doğal yaşamın bitmesi demek. Kısacası Mesudiye’nin ve Mesudiyelinin yaşamının altüst edilmesi demek, Gurbette ve Mesudiye’de yaşayan Mesudiyelilerin ve tüm hayallerinin bitmesi demek.”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Tüm bu nedenlerden sadece bir tanesi bile karşı olmamız için yeterli iken,  aşağıda imzaları olan bizler, kendimiz ve kurumlarımız adına yetkili olarak Mesudiye coğrafyasının maden aramaları nedeniyle talan edilmesine karşı olduğumuzu, Mesudiye, Ordu ve tüm Türkiye kamuoyu ile paylaşıyoruz.” (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Didem Akman ölüm orucuna ara verdi

SONRAKİ HABER

Uzaktan eğitimde eşitsizlik sorgulanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa