Kadın Yazarlar Derneğinden demokrasi ve özgürlük mücadelesi vurgusu
12 Eylül'ün 40. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan Kadın Yazarlar Derneği, "Demokrasi ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar savunacağız" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Kadın Yazarlar Derneği (KYD), 12 Eylül'ün 40. yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. KYD, "40 yıldır sorunlarımız da sorularımız da bitmedi" dedi.
KYD binasında düzenlenen açıklamayı Kadın Yazarlar Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Sevim Dinç okudu. KYD olarak 12 Eylül’den bugüne yaşananları bir kez daha hatırlatmak istediklerini söyleyen Dinç, “Kenan Evren’in 12 Eylül gecesi elinde Kur'an ile halka hitaben yaptığı konuşmayla başlayan sürek avı, genç yaşlı, kadın erkek binlerce insanı kışlalara doldurulurken, keyfi gözaltılar, işkenceler ve yargısız infazlar döneme damgasını vurdu. Özelleştirmeler birbirini izledi. Uygulanan cinsiyetçi, ırkçı, düşmanlık ve nefret söylemine dayalı politikalar, halklar arasında bölünmelere yol açtı. Demokrat, yazar, sendikacı ve parti yöneticileri ile yaşamından endişe eden binlerce kişi sürgünde yaşamaya mahkum oldu” dedi.
"24 OCAK KARARLARININ DEVAMI UYGULAMALARINDAN EN ÇOK KADINLAR ETKİLENDİ"
24 Ocak kararlarına da değinen Dinç, “24 Ocak kararlarının devamı olan uygulamalardan en çok kadınlar etkileniyor. Kadınların kazanılmış hak ve özgürlükleri ellerinden alınıyor. “Aile” denilen kurum içine hapsediliyor. Esnek çalışma adı altında iş yerlerinden uzaklaştırılıyor. Vasıfsız işlerde, sendikasız çalışmaya zorlanıyor. Cinsiyetçi söylemlerle taciz ve tecavüze uğruyor, öldürülüyor. Gün geçmiyor ki erkekler tarafından öldürülen bir kadın kaybı ile karşılaşmayalım” dedi.
“Geçen 40 yılın ardından sorunlarımız da sorularımız da tükenmedi” diyerek konuşmasını sürdüren Dinç şu soruları sordu: “ 12 Eylül’de soruşturma geçiren, gözaltına alınıp işkence gören 1.5 milyon kişinin kaçı kadındı? Kaç kadın ceza aldı? Kaç kadın cezaevlerinde doğum yaptı? Haftalarca süren işkencelerden sonra, kaç kadın ceza almadan tahliye edildi? Kaç kadın işkencelerdeki tecavüzden sonra eşinden, erkek arkadaşından ayrıldı? Kaç kadın cezaevi sonrası ve ekonomik kriz sonucu işsiz kaldı? Kaç kadın yaşadıklarını taşıyamayarak intihar etti? Ve kaç kadın yaşadıklarını yazarak 12 Eylül’ün karanlık günlerini tarihe not düştü?”
"DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ"
Dinç, 12 Eylül karanlığını parmakla sayılacak kadar kadının, belgeleriyle yazıya taşıdığını hatırlatarak, “…Ve hep birlikte koştuk (1996)”, “Demir Parmaklar Ortak Düşler (2005)”, “Analar, Yoldaşlar, Tanrıçalar(2007)”, “Unutulmasın diye… Demokratik Kadın Derneği (2008)”, “Tanıklıklarla 12 Eylül- Kadınlar Anılarını Paylaşıyor (2010)”, “Sanki Eşittik- 1960-1970’li Yıllarda Devrimci Mücadelenin Feminist Sorgusu (2011)”, “Kızıl Feministler (2011)”, “Kaktüsler Susuz da Yaşar(2011)” kitapları sıraladı. Son olarak ise Dinç şunları kaydetti: “Ve biliyoruz ki tüm olumsuzluklara rağmen, içimizde sürekli büyüttüğümüz inancımız ve direnme ruhumuzla, demokrasi ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar savunacağız.” (İzmir/EVRENSEL)