Meslek örgütleri: Heybeliada Sanatoryumu sağlık tesisi olarak kalmalıdır
Meslek odaları, Heybeliada Sanatoryumu'nun Diyanet İşleri Başkanlığına devriyle başlayan tartışmalara ilişkin ortak açıklama yaptı, sanatoryumum Sağlık Bakanlığına devredilmesi gerektiğini belirtti.
Fotoğraf: Wikimedia Commons
Türkiye koronavirüs salgını ile boğuşurken ülkenin ilk pandemi hastanesi olan Heybeliada Sanatoryum binasının Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesine dair tepkiler büyüyor. Salgın günlerinde binanın daha da önem kazandığına vurgu yapan İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi, SES İstanbul Şubeleri, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve İstanbul Barosu, yayımladıkları ortak açıklama ile “Heybeliada Sanatoryumu sağlık tesisi olarak kalmalıdır” dedi.
"PANDEMİYLE BİRLİKTE SAĞLIK TESİSLERİNE İHTİYAÇ BERLİRGİN HALE GELDİ"
İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi, SES İstanbul Şubeleri ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve İstanbul Barosu, 1924 yılında kurulan ilk tüberküloz hastanelerinden Heybeliada Sanatoryumu'nun Diyanet İşleri Başkanlığına devriyle başlayan tartışmalara ilişkin ortak açıklama yaptı.
Pandemi süreciyle sağlık tesislerine olan ihtiyacın tüm toplum için daha da belirgin hale geldiğine dikkat çekilen açıklamada, sanatoryumun halen geçerli olan doğal ventilasyon kurallarına göre yüksek tavanlı ve özel pencereleri ile her türlü bulaşıcı hastalık düşünülerek inşa edildiğine vurgu yapıldı. Açıklamada, “Bugün inşa edilen, modern ventilasyonlu ama açılmayan pencereli binalardan daha güvenli olduğu söylenebilir. Bulunduğu ormanlık ve esintili bölge de özel olarak seçilmiştir” denildi.
"SANATORYUM SAĞLIK BAKANLIĞINA DEVREDİLMELİ
Belirsiz bir zaman dilimini kapsayan pandemi koşullarında, her türlü sağlık tesisinin kullanıma hazır hâle getirilmesinin zorunluluk olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bir yandan eşsiz bir kültür mirası olması nedeniyle korunması, içinde bulunan tüm yapıları ile birlikte restore edilerek geleceğe aktarılması gerekmekte; diğer yandan tüm dünyayı derinden etkileyen COVID-19 salgını nedeniyle, sağlık tesisleri altyapısının güçlendirilmesi açısından da sağlık fonksiyonu ile devam etmesi sağlanmalıdır. Bu kapsamda, Heybeliada Sanatoryumu’nun yeniden Sağlık Bakanlığı’na devredilerek gerekli restorasyon işlemlerinin yapılarak yenilenmesi, böylelikle yeniden aslına uygun bir hastane ve bu dönemin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere bir pandemi merkezi haline getirilmesi sağlanmalıdır. Bizler, sağlık alanında uzun zamandan bu yana sürdürülmekte olan, inşaat, arazi tahsisleri, şirketleşme ve ticarileşmeye dayalı politikaları reddettiğimizi, rant odaklı değil, kamu odaklı politikalara ivedilikle sahip çıkılması gerektiğini ve konunun takipçisi olacağımızı bir kez daha önemle vurguluyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)