İngiltere'de sağlık çalışanları zam talebiyle eylem yaptı
640 sağlık emekçisinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği İngiltere’de sağlık emekçileri yüzde 15’lik ücret artışı talebiyle eylem yaptı.
Fotoğraflar: AA
Özden DİNÇ
Londra
İngiltere’de, sağlık emekçileri ücretlerine zam için tüm ülkede sokaklara çıktı. 30’dan fazla şehirde, fiziksel mesafe gözetilerek yapılan gösterilerde, Başbakan Boris Johnson’a tepki gösterilerek sık sık, “Utan Johnson, biz de zammı hakediyoruz” sloganı atıldı.
Londra’da yapılan gösteride, Johnson’un Kovid-19 tedavisi gördüğü ve bugün yaşamını sağlık emekçilerine borçlu olduğu hatırlatılarak, sağlık emekçilerine gerekli saygının gösterilmesi talep edildi.
29 Temmuz ve 8 Ağustos’un ardından kitlesel olarak bir kez daha sokağa çıkan sağlık emekçileri, kamu işçilerine yönelik ücret artışlarının dışında bırakılmalarına yönelik tepkilerini dile getirdiler. Hemşirelerin biraraya geldiği bir iletişim ağı olan Nurses United’ın öncülüğünde sosyal medya üzerinden örgütlenen emekçiler, bugün İngiltere’nin pek çok yerinde eş zamanlı olarak yapılan gösterilerde “Sağlık Emekçileri Ücret Eşitsizliğine Hayır Diyor” dediler.
JOHNSON VE BBC’YE TEPKİ
Londra’da BBC binası önünde yapılan protesto gösterisine, Boris Johnson hükümetine yönelik tepkilerin yanı sıra BBC’ye yönelik eleştiriler de damgasını vurdu. Kamusal yayın yapan bir kuruluş olarak BBC’nin, sağlık çalışanlarının yaşadıkları sıkıntılara karşı duyarsız davrandığını ve halihazırdaki protesto gösterilerini de görmezden geldiğini belirten göstericiler uzun bir süre boyunca “Utan BBC” şeklinde slogan attılar.
Sabahın erken saatlerinden itibaren BBC önünde toplanan sağlık emekçileri, burada yaptıkları konuşmalarda, yıllardan beridir devam eden bütçe kesintilerinden dolayı sağlık sisteminde yaşanan personel ve ekipman sıkıntılarının bitmediği dile getirildi. Pandemi sürecinin çalışma koşullarını daha da ağırlaştırdığını ifade ettiler.
BBC önünde toplanan kitle buradan Trafalgar Meydanı’na kadar yürüdü. Orada da yapılan konuşmalarda, hükümetin sağlık politikaları eleştirilerek, sağlık emekçilerine kulak verilmesi uyarısında bulunuldu. Gösterilerde ayrıca salgın döneminde İngiltere’de bugün itibariyle 640 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği belirtildi ve ölenlerin anısına saygı duruşu yapıldı.
Bu kadar riskli bir dönemde emeklerinin karşılığının sadece alkışlar olamayacağını belirten bir hemşire, kamu sektöründeki ücret düzenlemesinin dışında tutulmaktan dolayı öfkeli olduklarını ve üzüntü duyduklarını söyledi.
"ÖZELLEŞTİRME PERSONEL KAYBINA NEDEN OLUYOR"
Ulusal Sağlık Servisi (NHS) emekçilerinin sıkıntılarını ve taleplerini dile getirmek için özel olarak hazırlanan “NHS Staff Voices” isimli broşürde, duyulan öfkenin yegane nedenin ücret politikası olmadığı, aynı zamanda kamu sektöründe devam eden özelleştirme sürecinin yetişmiş personelin meslekten uzaklaşmasına da sebep olduğu ifade ediliyor.
Nurses United’tan Hemşire Jemma James şöyle diyor: ”Kovid sürecinden önce bir hemşirenin ya da bir başka yardımcı sağlık çalışanının -şayet mesleki bir kusur işlemediyse- medyada yer aldığını hiç gördünüz mü? Gündelik hayatımızı idame ettirmek için gıda bankalarına ve hayır kurumlarına muhtaç bırakıldığımız için öfkeliyiz. Meslektaşlarımızı, dostlarımızı ve sevdiklerimizi kaybettiğimiz için öfkeliyiz.”
Sağlık emekçileri koruyucu ekipman eksiğiyle çalışmaya devam ettikleri ve pek çok meslektaşlarını kaybettikleri bu dönemin izlerini hayatları boyunca taşıyacaklarını ve ayrıca seslerini duyurmak için yeterli medya desteğinden yoksun oldukları için de üzgün olduklarını belirtip ”Hakettiğimiz saygıyı gösterin ve ayrıca bunun maddi karşılığını ödeyin. Ücret artışını hemen şimdi talep ediyoruz” dedi.
ALKIŞ KARIN DOYURMUYOR
NHS emekçileri, talep ettikleri yüzde 15’lik ücret artışının, geçmişte maaşların dondurulmuş olması ve enflasyon göz önüne alındığında kayıplarını karşılamak için aslında yeterli gelmeyeceğini ancak bunun sosyal medyada yaptıkları anketlerde ortaya çıkan oran olduğunu belirtiyorlar. “Esasında sadece bizler değil, tüm kamu çalışanları ve tüm işçiler ücret artışını hakediyor” diyorlar.
1948 yılında kurulan ve kamu malı olan NHS, hükümetler tarafından yıllardır bütçesinden kesintiler yapılarak, hizmet verememe durumuna getirdiler. Bunu da NHS’i satmak için yaptıkları, daha önce bir çok uzman ve politikacı tarafından ifade edildi. NHS özelleştirilemeyen ender sektörlerden biri.
Koronavirüs salgınının 5 Mart’tan itibaren İngiltere’ye gelmesiyle birlikte, sağlık emekçilerinin yoğun çabası ve özverisi için tüm ülkede her perşembe akşamı alkış tutuluyordu. Şimdi ise sağlık emekçilerinin ücretlerine zam yapılmıyor.