12 Eylül 2020 13:34

İİSŞP: İşten atma gerçekten yasaklansın, yaygın test yapılsın, ücretler yükseltilsin

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek işçilerin taleplerini sıraladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgınının yeniden yükselişe geçtiğini, emekçilerin ise salgına karşı kaderlerine terk edildiğini, ücretlerinin eridiğini belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) işten atmaların yasaklanmasını, yaygın test yapılmasını, ücretlerin insanca yaşanacak seviyeye yükseltilmesini istedi.

İİSŞP yaptığı son toplantının sonuçlarını yazılı bir açıklamayla paylaştı. Yeniden yükselişe geçen salgının emekçileri ve yoksulları vurduğu belirtilen açıklamada, Kovid-19’un işçi sınıfı hastalığı haline geldiği vurgulandı. Bir yandan da işçilerin ücretlerinin eridiği, yoksulluğun yaygınlaştığı belirtilen açıklamada, sermaye ve iktidarın krizin ve salgının faturasını işçilere çıkarttığına dikkat çekildi. Platformun yaptığı açıklamada şu tespitler ve talepler öne çıktı:

  • - İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yeniden düzenlenerek pandemi sürecinde Covid-19 testi, tüm işyerlerinde ücretsiz ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.
  • - İşsizlik Sigortası Fonu’nu patronların yağmasına açan kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneği yerine salgına karşı ücretli izin talebi hayati bir önem kazanmaktadır.
  • - Uzaktan çalışma, emekçiler için ekonomik-sosyal hak kayıplarına yol açmakta ve esnek-güvencesiz çalışmayı yaygınlaştırmaktadır. Bu durum önümüzdeki süreçte işçi sınıfımız açısından daha da olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
  • - Hayat pahalılığı ve ücretlerdeki kayıplara ek olarak vergi yükü de işçi ve emekçilerin omzuna yüklenmektedir. Bu dönemde vergi adaletinin sağlanması; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması talebi sendikaların ve emek örgütlerinin acil gündemlerinden biridir.
  • - Önümüzdeki dönemde asgari ücretin belirlenmesi süreci, işçilerin ve sendikaların esas gündemlerinden biri olacaktır. İnsanca yaşanacak bir asgari ücret ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması yakıcı ortak mücadele konularından biridir.

Sınıfın yaşadığı bu sorunların ortak mücadeleyle çözülebileceğini belirten İİSŞP, “İşten atmaların gerçek anlamda yasaklanması, yaygın test, ücretli izin, ücretlerin insanca yaşanabilir bir seviyeye yükseltilmesi ve vergi adaleti taleplerimiz etrafında başta işyerlerimiz, fabrikalarımız olmak üzere her yerde ortak mücadeleyi geliştireceğimizi ve büyüteceğimizi kamuoyuna saygı ile bildiririz” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de sağlık çalışanları zam talebiyle eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Grup Tekstil işçilerinden patronun evi önünde eylem: Sadaka değil hakkımızı istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa