13 Eylül 2020 07:36

Çevre Mühendisi Raşit Deniz: Kanal, İstanbul'a saplanan son hançer olur

Kanal İstanbul’un birçok açıdan ciddi tahribatlara yol açacağını söyleyen Çevre Mühendisi Raşit Deniz, iktidarın kanalla, İstanbul’un bağrına son hançeri saplamak istediğini ifade etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Planlanan Kanal ve yenişehir projelerinin ilk adımının 3’üncü havalimanı ve 3’üncü köprü projeleri olduğunu söyleyen Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Raşit Deniz, bu projelerin ortak özelliklerinin İstanbul’u megakent haline getirmek ve kentin yeşil, sulak ve tarım alanlarını ranta açmak olduğunu söyledi.

SU HAVZALARINDAKİ TAHRİBAT ARTACAK

Projenin hayata geçirilmesi halinde su havzalarındaki tahribatın artacağı uyarısında bulunan Deniz, “Kanal İstanbul’u betonlaştırma ve inşaat üzerinden rant yaratma, ekonomiye imkan ve para girişi sağlama üzerine kurulu bir proje olarak görüyoruz. Bununla Kuzey Ormanları ekosistemine inanılmaz zararlar verildi, verilecek. Yapılmak istenen kanalı aynı zamanda İstanbul’un böğrüne saplanmak istenen son hançer olarak görüyoruz. Bunun nedeni ise yapılan projelerin bölgenin ekolojik döngüsüne verdiği zararlar” dedi.

Deniz, “İBB’nin 2009 yılında hazırladığı Çevre Düzeni Planı’ndaki uyarılara rağmen Kuzey- Güney eksininde yapılaşma sürüyor. 12 yıldır bu süreç devam ediyor. Çok tehlikeli bir evreye ulaştı. İstanbul’u yaşanacak bir şehir haline getiren nefes almamızı sağlayan yeşil alanların, sulak alanlarını bitirilmesi de çok vahim bir durumdur” diye belirtti.

SU SORUNU

Kanal İstanbul ile kentte yaşanacak su sorunu üzerinde duran Deniz, kentin mevcut su kaynaklarının yarısının yok olacağını dile getirdi.

Kanal İstanbul’a dair hazırlanan ÇED raporuna da değinen Deniz, gayrimenkul satışlarına işaret etti. Planlanan şekliyle çok ciddi şehircilik ve nüfus sorunu yaşanacağı uyarısında bulunan Deniz, “Su fakiri bir kentin su kaynaklarını artırmak yerine azaltılıyor. Bir de üstüne ciddi bir nüfus geliyor. Eğer planlandığı şekilde giderse çok büyük şehircilik sorunları, alt yapı sorunları öngörülüyor” dedi.

Deniz, sırf bu şehri yapmak için ortadan kaldırılacak atık su aratma tesisleri, koalisyonlar, su şebeke hatları için harcanacak paranın yarısıyla tüm İstanbul’daki atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesisi haline getirilebileceğini kaydetti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Mardin Kadın Daire Başkanlığı’na bir kez daha erkek atandı

SONRAKİ HABER

KPSS Alan Bilgisi 3’üncü oturumu başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa