13 Eylül 2020 14:20

Emek Partisi Adana İl Örgütü: Ulaşım ve ekmek zamları geri alınsın

Emek Partisi Adana İl Örgütü, kent genelinde ulaşıma yapılan zamlara tepki göstererek zamların geri alınmasını, ulaşım hizmetinin ücretsiz sağlanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Adana İl Örgütü, kent genelinde ulaşıma yapılan zamlara tepki gösterdi. Emekçiler virüse yakalanmak ile aç kalmak arasına sıkıştırımışken bu olumsuz tabloya ulaşım ve ekmek zamlarının eklendiğine dikkat çeken Emek Partisi Adana İl Örgütü, zamların geri alınmasını, ulaşım hizmetinin ücretsiz sağlanmasını istedi.

Heykelli Park’ta bir araya gelen Emek Partililerle Haber Sen, HDP ve Anadolu Der zamların geri alınmasını istedi. Açıklamanın ardından Emek Partililer emekçileri, salgının ve krizin yükünün sırtlarına yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.

Basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyo Merkezi tarafından 8 Eylül gününden itibaren ulaşıma yüzde 7 ila 33 oranında, ekmeğe yüzde 20 zam yapıldığını belirterek zamların geri alınmasını istedi. İşsizliğin en yoğun olduğu şehirlerden biri olan Adana’nın zamların ardından en pahalı ulaşım ücretlerine sahip illerinden biri haline geldiğini ifade eden Aracı, “Öte yandan ekmek fiyatları 1.25 TL’den ekmek 1.50 TL’ye çıkarılmıştır. Yapılan zamlar ile emekçiler, yiyecekleri ekmeği, verecekleri yol parasını dünden daha çok düşünür olmuş ve artan giderleri karşılayamayacak duruma gelmiştir” dedi.

“PATRONLARA DESTEK, İŞÇİLERE ÜCRETSİZ İZİN”

Pandemi sürecinde hükümetin açıkladığı ekonomi paketleri ile patronlara destek sunduğunu ifade eden Aracı,  zorunlu mesai ile hızlandırılmış bantlarda yetersiz önlemlerle çalışan işçilerin payına ücretsiz izin, kısa çalışma gibi dayatmaların düştüğünü ifade etti.  Soğaka çıkma yasaklarında dahi Adana’da temel ihtiyaçların üretildiği fabrikalar dışında yaklaşık 700 işletmenin çalışmaya devam ettiğini ifade eden Aracı, “Yine bu süreçte AKP Hükümeti, işçilerin ve emekçilerin, ücretli izin, ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık, yaygın test, Covid-19’un iş kazası sayılması ve evde kalma koşullarının sağlanmasına dair birçok talebini kulak ardı etmiştir. Kısa çalışma ödeneği adı altında işsizlik fonunu yağmalayan hükümet, mini istihdam paketi ile ücretsiz izin uygulamalarını meşrulaştırmış, ücretsiz izin dayatması ile emekçiler bin 168 lira ile yaşamaya mecbur bırakılmıştır” dedi.  

“HALK KENDİ KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR”

Hükümet’in salgın koşullarını fırsat bilerek kıdem tazminatını fona devretmeyi gündeme getirdiğini dile getiren Aracı, “Ancak emekçilerden gelen tepkiler sonucu şimdilik bu tasarıyı geri çekmiştir. Bütün bu saldırılar hükümetin tek kaygısının salgının yayılmasını önlemek olmadığını, asıl amacın salgın koşullarını fırsata çevirerek sermayeye kalkan oluşturmak olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi. Normalleşme süreci ile birlikte de zaten yetersiz olan önlemlerin yerini tamamen önlemsizliğe bıraktığını dile getiren Aracı, “Halk kendi kaderine terk edilmiştir. Salgının hem sosyal, hem ekonomik maliyeti halkın sırtına yıkılmış, emekçiler virüse yakalanmak ile aç kalmak arasına sıkıştırılmıştır. Bu olumsuz tabloya bir de belediyeden gelen zam haberi eklenmiş, Adana Büyükşehir Belediyesi şehrimizde 8 Eylül gününden itibaren ulaşıma yüzde 7 ila 33 oranında zam yapıldığını duyurmuştur” dedi.

“ULAŞIM ÜCRETLERİ KÂR AMACI GÜDÜLMEDEN BELİRLENMELİDİR”

Bir işçi ailesinde aileden sadece bir kişinin günde yalnızca iki defa toplu ulaşım aracı maliyetinin ortalama 210 lirayı bulduğunu ifade eden  Aracı, “Bir kişinin ulaşıma harcadığı minimum gider bu iken ailenin tümünün ulaşım araçlarını kullanmak zorunda olduğunu düşündüğümüzde hesap kabarmakta, ulaşıma güç yetmez hale gelmektedir. Emekçiler zaten ay sonunu getiremezken bir de ulaşıma zam yapmanın açıklaması “özür dilemek” olamaz. Ulaşım ücretleri yerel yönetimler tarafından kar amacı güdülmeden belirlenmelidir. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı bu karar halkçı belediyecilik anlayışının tam karşısındadır” dedi.

“EKMEK ZAMMI GERİ ALINSIN, ESNAFA DESTEK ARTIRILSIN”

Ekmek fiyatının 1.25 TL olan ekmek 1.50 TL’ye çıkarıldığını dile getiren Aracı, “Yapılan zamlar ile emekçiler, yiyecekleri ekmeği, verecekleri yol parasını dünden daha çok düşünür olmuş ve artan giderleri karşılayamayacak duruma gelmiştir. Ekmeğe yapılan zam da derhal geri alınmalı, esnaflara devlet desteği arttırılmalıdır.  Emek Partisi Adana İl Örgütü olarak emekçileri, salgının ve krizin yükünün sırtlarına yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye; Adana Büyükşehir Belediyesi’ni halkın taleplerine kulak vererek ulaşım zamlarını derhal geri çekmeye çağırıyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından Emek Partisi üyeleri Heykelli Park'ta bildiri dağıttı.

“YÜZDE 7 İLA 33 ARASINDA ZAM YAPILDI”

Adana'da yapılan son zamlarla birlikte dolmuşlarda kartsız biniş 3.50 TL'den 4 TL'ye; kart ile biniş 2.95 TL' den 3.50 TL' ye, öğrenci1,90 TL'den 2,05 TL'ye; özel halk otobüslerinde kart ile sivil 2,80 TL'den 3,35 TL'ye, öğrenci 1,70 TL'den 1,90 TL'ye; belediye otobüslerinde ise sivil 2.25 TL'den 2.90 TL'ye, öğrenci 1.40 TL'den 1.50 TL' ye çıkarıldı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Berk Esen: Akdeniz’de üstünlük mücadelesi gerilime neden oluyor

SONRAKİ HABER

Mimarlar Odasından Alayont: Afetlere karşı tedbirlerin alınmış olması gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa