14 Eylül 2020 06:58

Öğrencilerin yüzde 30’u bilgisayara erişemiyor; 1,5 milyon öğrenci internetten mahrum

Uzaktan eğitime ilişkin tartışmalar sürerken; öğrencilerin yüzde 30’unun bilgisayara erişemediği; 1,5 milyon öğrencinin ise internet erişim bulunmadığı belirtildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eğitimde fırsat eşitsizliğinin her geçen yıl daha da arttığı Türkiye’de uzaktan eğitim, bazı öğrencileri eğitimden kopma noktasına getirdi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün raporuna göre, “Sessiz çalışma yeri olan öğrenciler” listesinde 77 OECD ülkesi arasında 49’uncu sırada yer alan Türkiye’de, bilgisayar sahipliği oranı da yüzde 44,1’e geriledi. Bişlgisayara erişemeyen öğrencilerin oranı ise yaklaşık yüzde 30.

EŞİTSİZLİK RAPORA YANSIDI

Türkiye’deki uzaktan eğitim, OECD’nin çalışmasında da masaya yatırıldı. OECD’nin, “Ülkelerin pandemi sırasında eğitim ihtiyaçlarını karşılamasında yol gösterici olması” gerekçesiyle hazırladığı rapor, Türkiye’deki fırsat eşitsizliğinin eğitime etkisini ortaya koydu.

Birgün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre; ülkelerin, okul çalışmaları için kullanabileceği bir bilgisayarı olan öğrencilere göre sıralandığı listede de Türkiye, OECD ortalamasının çok altında kaldı. Türkiye, OECD’nin ‘Okul Çalışmaları İçin Bilgisayara Erişim’ isimli 77 ülkelik listesinde 64’üncü olarak ortalamanın çok gerisine düştü. Bilgisayara erişimi olan öğrencilerin ortalaması Türkiye’de yüzde 70’in biraz altında kalırken ‘Avantajlı okullarda’ okuyan öğrencilerde bu oran yüzde 90’a yaklaştı.

BİLGİSAYARI OLAN SAYISI AZALDI

Kovid-19 salgınıyla birlikte evden çalışmak ve uzaktan eğitim milyonlarca kişi için zorunluluk haline gelirken Türkiye’de kurumsal olmayan nüfus içinde bilgisayar sahipliği oranı son yıllarda giderek geriledi. 2016’da yüzde 50,6 olan bilgisayar sahipliği oranı, 2019’da yüzde 44,1’e geriledi.

Uzaktan eğitime erişimde yaşanan sorunlar, “Kayıp nesil” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Eğitim Uzmanı ve CHP Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan, “Kayıp nesil oluşması kaçınılmaz. Uzaktan eğitimin de bunu engellemede büyük faydası olacağını düşünmüyorum” dedi. Uzaktan eğitime erişemeyen ya da kısmen erişen öğrencilere eğitim yaşamları boyunca özel program uygulanması gerektiğini ifade eden Taştan, “Makas iyice açılıyor. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler bir taraftayken özel ders alan öğrenci sayısında da patlama yaşanıyor. Olan yoksul ailelerin çocuklarına oluyor. Belki MEB’e bu basit gelebilir ama gerçekten de eşitsizlik giderek derinleşiyor” ifadelerini kullandı.

1,5 MİLYON ÖĞRENCİNİN İNTERNET ERİŞİMİ YOK

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin bilgisayar ve internet ihtiyacı karşılanamazken öğretmenlere verilen 6 GB internetin canlı dersleri kapsamadığı öne sürüldü. Gazeteci Barış Yarkadaş eğitimdeki sorunlara tepki gösterdi.

Barış Yarkadaş’ın açıklaması şöyle oldu:

“MEB, uzaktan öğretimi eline yüzüne bulaştırdı. 1.5 milyon öğrencinin interneti yok. Öğretmen ve öğrenciler sisteme giremiyor. Üstelik, öğretmenlere verilen 6 GB’lık kota ise canlı dersleri kapsamıyor. Çok sayıda öğretmen yarın ne yapacağını bilmiyor? Ziya Selçuk biliyor mu?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DSÖ: Avrupa'da ekim ve kasımda daha fazla koronavirüse bağlı ölümler olabilir

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Oruç Reis limana bakım ve ikmal için çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa