14 Eylül 2020 07:02
Son Güncellenme Tarihi: 14 Eylül 2020 14:38

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Oruç Reis limana bakım ve ikmal için çekildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. AB ise Oruç Reis'in limana çekilmesinin geri adım anlamına gelmediği açıklaması yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyeti sürdüren Oruç Reis gemisinin limana çekilmesine ilişkin açıklama yaptı. Geminin limana çekilmesinin bir geri adım olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, geminin bakım ve ikmal için limana çekildiğini ifade etti. Avrupa Birliği, Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'den çekilmesini ise "yetersiz" buldu. AB dışişleri bakanları önümüzdeki hafta Türkiye’yle ilgili istişarelerde bulunacak ve 24-25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek AB liderler zirvesinde Türkiye'nin adımları değerlendirilecek. 

ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN ÖN ŞARTLARDA DİRETİRSE BİZ DE KOYARIZ

NTV’ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Oruç Reis gemisinin limana çekilmesinin bir geri adım olmadığını, geminin bakım ve ikmal için limana çekildiğini söyledi. Yunanistan’la diyalog çağrılarına ilişkin “İki komşu ülke doğrudan görüşebilir. Ama ön şartlarda diretirse biz de ön şartlar koyarız” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, 24-25 Eylül’deki AB liderler zirvesinden yaptırım kararı çıkması olasılığıyla ilgili olarak da “Yaptırım çalışması var. Bunu Fransa, Yunanistan ve Rum kesimi yapıyor. Şu anda onlara destek veren yok. Toplantıya getirilirse destek verecek ülkeler var ama Türkiye’ye yönelik yaptırım çalışmasını bu üç ülke yapıyor” dedi.

Olası bir yaptırım kararının oy birliğiyle alınabileceğini belirten Çavuşoğlu, “Dolayısıyla ben 24-25 Eylül’de bir yaptırım kararı beklemiyorum ama olabilir de. Böyle bir ihtimal de var. Gemimize, şirketimize veya kişilere yönelik olabilir. Geçmişte de böyle kararlar alındı. Peki biz kararlılığımızdan vazgeçtik mi? Hayır. Kararlılığımız daha da arttı” diye konuştu. 

Çavuşoğlu yine mültecileri masaya sürdü. Türkiye’nin de AB ile başta göç olmak üzere bazı meselelerdeki tavrını değiştirebileceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Avrupa’ya gidecek göçmenleri durdurmama kararı aldık ve bu karar halen geçerli. Göçle ilgili konularda AB üzerine düşen görevi yapmalıdır. Türkiye ile AB arasında, AB gerginlik yaratmak istiyorsa o zaman sadece göç konusu değil aramızdaki ilişkilerin ya da üzerindeki konular gözden geçirilir. Ama AB bu konuya gelmeyecektir diye düşünüyoruz. Üyelik sürecinde ciddi bir tıkanma yaşanıyor” dedi.

AB: TEK TARAFLI EYLEMLERE SON VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Avrupa Birliği ise Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'den çekilmesini "yetersiz" buldu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin gemiyi bakım için çağırdığı açıklamasına dikkat çekerek, bu durumun "tek taraflı eylemlerden geri adım atıldığı" anlamına gelmediğini söyledi. Oruç Reis’in çekilmesinin kendileri açısından “Henüz Ankara’nın geri adım attığı anlamına gelmediğini” söyleyen Borrell, “Buna karşılık AB, Doğu Akdeniz’de bazı üyelerimiz tarafından provokasyon olarak görülen tek taraflı eylemlere son verilmesini talep etmektedir” açıklaması yaptı.

 

"GERÇEKTE NE YAPTIĞINA 24-25 EYLÜL’DE KARAR VERECEĞİZ"

DW Türkçe'nin haberine göre AB’nin verdiği “temel mesajda bir değişiklik olmadığını” belirten Borrell'in sözcüsü, AB dışişleri bakanlarının önümüzdeki hafta Türkiye’yle ilgili istişarelerde bulunacağını ve konunun 24-25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek AB liderler zirvesinin de gündeminde olacağını hatırlatarak, “Türkiye’nin tansiyonu düşürmek için gerçekte ne yaptığına bu toplantılarda karar verileceğini” kaydetti.

AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarını hukuka aykırı olarak değerlendiriyor.

Ağustos sonunda bir araya gelen AB dışişleri bakanları Türkiye’ye yönelik yaptırımların genişletilebileceği açıklamasında bulunmuştu.

AKAR LEFKOŞA'YA GİTTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Kaş’taki temaslarını tamamlamasının ardından Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 tatbikatını takip etmek üzere Lefkoşa'ya geçti. Akar, “Kıbrıs bizim milli meselemiz. Türkiye, uluslararası anlaşmalar kapsamında Kıbrıs'ta garantör bir ülke. Biz Kıbrıs'ı milli mesele kabul ediyoruz ve buradayız. Burada bize düşen görev neyse, 1974'te ne yaptıysak aynı ruh, aynı heyecan aynı esaslar dahilinde KKTC'li kardeşlerimizin güvenliği, bekası için her türlü şeyi yaptık, yapmaya hazırız bundan da kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Bakan Akar, Doğu Akdeniz'deki gelişmelere dair "Bizim buradaki haklarımızdan fedakarlık yapmamız, hakkımızı feda etmemiz asla söz konusu değil” dedi.

Akar dün Meis Adası'nın karşısında bulunan Kaş'ta açıklama yapmış ve "Taleplerimize karşılık verildiği takdirde barıştan yanayız" ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Oruç Reis gemisinin geri çekilmesi ile ilgili "Gerginliğin azaltılmasına dair gerçek deliller olursa Yunanistan her zaman Türkiye ile yeni görüşmelere hazır" açıklaması yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerin yüzde 30’u bilgisayara erişemiyor; 1,5 milyon öğrenci internetten mahrum

SONRAKİ HABER

Almanya’nın en büyük eyaletinde yerel seçimler yapıldı, Yeşiller oyunu artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa