14 Eylül 2020 11:07

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AYM Başkanı'nı hedef aldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesinin toplantı ve gösteri hakkına dair almış olduğu kararlardan dolayı Başkan Zühtü Arslan'ı hedef aldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Toplumsal Olaylarda Müzakere Kursu” açılış törenine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarına dair açıklamalarda bulundu. Soylu, AYM’nin toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunundaki "şehirlerarası karayollarında toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" hükmünü iptal eden kararına tepki gösterdi.

Kararın uygulamada sorunlara yol açacağını savunan Soylu, şunları söyledi:

“Sosyal medyada bir terörizm olduğunu herkes kabul ediyor. Hemen Anayasa Mahkemesi bir düzenleme yapıyor, 'bunu siz kolluk kuvveti olarak belirleme hakkına sahip değilsiniz' diyor. Sonra vatandaşımız şikayet ediyor. 'Biz bu kadar hakaretle karşı karşıyayız' diyor. Cumhurbaşkanımızdan başlayarak tüm devlet büyükleri karşı karşıya kalıyor. Sonra güvenlik tatbikatları var, iptal ettiler. Nesini iptal ettiniz? FETÖ, Türkiye'yi ele geçirmeye çalıştı. Nerede ele geçirmeye çalıştı? Yargıda, Emniyette, TSK'da. Bunlar kim, kamu görevlisi. Kamu görevlileri kamuya nasıl giriyorlar. Ben anlamıyorum. Şartlar, şekiller. Şu özgürlüktür, şu değildir. Burada bir şey yapılmak isteniyor. Sevgili AYM Başkanı, size söylüyorum. Şehit cenazelerindeki 1 yaşındaki çocukların gözyaşlarını ben yaşıyorum. Anne ve babalarla biz konuşuyoruz. Canı yanan biziz. Onun için sözlerime alınabilirsiniz, alınmayabilirsiniz ama bunu söylemezsem bu dünyaya karşı da öbür dünyaya karşı da kendimi mesul hissediyorum."

Soylu, “Anayasa Mahkemesi Başkanı'na söylüyorum, madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?​” diye konuştu.

CHP’Lİ TANAL: YARGIYA GÖZDAĞI VERMEYE ÇALIŞIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Soylu’nun açıklamalarının yargıya gözdağı verme niyetinde olduğunu kaydetti. Temel hak ve özgürlükleri korumakla görevli Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının yerinde bir karar olduğunun altını çizen Tanal, Bakan Soylu’nun Anayasanın 138. maddesine göre anayasal suç işlediğini belirtti.

"İKTİDARA KALSA HER EYLEMİ YASAKLAYACAK!"

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal’ın, Twitter üzerinden Soylu’ya tepki gösterdiği açıklama şöyle:

  1. İçişleri Bakanı’nın bu çıkışı, yürütmenin yargıya verdiği bir gözdağıdır.

    Yürütme, yargıyı teslim almaya çalışıyor. Yürütmenin yargıyı teslim aldığı, yönlendirdiği rejimler, otoriter, baskıcı, özgürlüğün olmadığı rejimlerdir.
  2. Anayasa Mahkemesi’nin, 2911 sayılı Kanun’da yer alan "Şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" hükmünü iptal etmesi yerinde bir karardır. Herkesin gösteri yürüyüşünden haberdar olmasını sağlamak anayasal bir haktır.
  3. Yasak, iktidarın kolayına geliyor. İnisiyatifi iktidar yetkililerine bıraksak her eylemi yasaklayacaklar. Anayasa Mahkemesi'nin görevi, temel hak ve özgürlükleri korumaktır. Bırakın da AYM görevini yapsın.
  4. İçişleri Bakanı’nın açıklamaları, Anayasamızın “Mahkemelerin bağımsızlığı” başlıklı 138. Maddesinin de ihlali anlamına geliyor. Bakan, anayasal suç işliyor. Yürütme, İdare, mahkemelere ve yargıçlara emir ve talimat veremez. İktidar, mahkeme kararlarına uymak zorundadır.
  5. Adalet bir gün herkese lazım olur. AYM, 1961 anayasası ile kuruldu. 27 Mayıs darbesinden önce, 1924 anayasasıyla Anayasa Mahkemesi'nin temelleri atılsaydı, Menderes ve arkadaşları idam edilmezlerdi. AYM bir şekilde keyfiliğe, hukuksuzluğa 'dur' der, Menderes asılmazdı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB tüm yurttaki sağlık çalışanlarına eylem çağrısında bulundu

SONRAKİ HABER

Can Dündar ve 6 gazeteci daha bu hafta hakim karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa