Muhafazakar Partili vekillerden Başbakan Johnson’a ‘iç piyasa’ mesajı
Birleşik Krallık’ta tartışmaları beraberinde getiren ‘iç piyasa’ tasarısı, Avam Kamarası’nda kabul edildi. Ancak üst düzey bazı Muhafazakar Partililerin oylamada çekimser kaldığı görüldü.
Fotoğraf: DHA
Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın ülke içine tartışmaya sebep olan ve Londra ile Brüksel'i karşı karşıya getiren iç piyasa yasa tasarısı Avam Kamarası’nda kabul edildi. Muhafazakar Parti’nin çoğunluğunu oluşturduğu Avam Kamarası oylamasında Muhafazakar Parti’nin bazı üst düzey isimlerinin çekimser oy vermesi Johnson’a mesaj olarak yorumlandı.
The Guardian'a konuşan hükümetten bir kaynak, Adalet Bakanı Robert Buckland'in diğer kabine üyelerine tasarıdaki tartışmalı maddeyi daha çok incelemelerini söylediğini belirtti.
Eski Maliye Bakanı Sajid Javid, eski başsavcı Geoffrey Cox ve Liam Fox gibi isimler tasarıya destek oyu vermedi. Eski başbakan Theresa May'in de Güney Kore'de olduğu için oy kullanmadığı ama tasarıdan memnun olmadığı belirtildi.
Toplamda 30 Muhafazakar Parti milletvekili çekimser oy kullanırken ikisi de hayır oyu verdi. Ancak Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin Avam Kamarası'ndaki ciddi üstünlüğü nedeniyle tasarı 77 oy farkla kabul edildi.
Önümüzdeki hafta tasarının tartışmalı maddesi için durumdan memnun olmayanların hazırladığı bir düzeltme üzerine oylama yapılacak.
TARTIŞMALI TASARIDA NE VAR?
Tasarı, İngiliz bakanlara Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık'ın geri kalanı arasındaki ticaret konusunda daha fazla yetki veriyor. Tasarının yasalaşması durumunda bakanlar, daha önce işletmelere yapılacak devlet yardımları konusunda üzerinde uzlaşılmış anlaşmaları da geçersiz kılabilecek. Bu da AB ile İngiliz şirketleri arasında haksız rekabete yol açabilecek. Uzmanlar, tasarının hem Kuzey İrlanda Protokolü'nü hem de uluslararası hukuku ihlal ettiği konusunda hemfikirler. Kuzey İrlanda Protokolü, Avrupa Birliği ile imzalanması planlanan Brexit anlaşmasının bir parçasıydı.
AB, tasarının geri çekilmesini istemişti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, 10 Eylül'de yaptığı açıklama, Londra'ya ay sonuna kadar süre vermiş. aksi halde Avrupa Adalet Divanına gideceklerini söylemişti.
BREXIT SÜRECİ
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.
İngiltere'deki uzun süren tartışmaların ardından AB'yle varılan anlaşma geçen sene aralık ayında parlamentoda kabul edilmiş ve İngiltere, 31 Ocak'ta AB'den ayrılmıştı.
Taraflar daha sonra başta ticaret olmak üzere her alandaki ilişkileri belirleyecek anlaşmalar için masaya oturmuş, ancak görüşmelerde ilerleme kaydedilememişti.
31 Aralık'ta sona erecek geçiş süresi boyunca anlaşmaya varılamaması durumunda İngiltere, AB'den anlaşmasız olarak ayrılacak ve iki taraf arasındaki ticaret, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yürütülecek. (DIŞ HABERLER)