Peşmerge'nin yeniden Kerkük'te konuşlandırılacağı iddia edildi
Federal Kürdistan Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Peşmerge'nin Kerkük'te yeniden konuşlandırılması konusunda merkezi hükümetle çalışma yapıldığını açıkladı.
Harita: Google Maps
Federal Kürdistan Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Peşmerge güçlerinin Kerkük'te yeniden konuşlandırılması konusunda Erbil ile Bağdat'ın uygun yöntem üzerinde çalıştığını iddia etti.
Federal Kürdistan hükümetinin sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre Talabani, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller ile Erbil'deki konutunda yaptığı görüşmede, IKBY ile Irak merkezi hükümeti arasında farklı konular üzerinde devam eden müzakereleri ele aldı.
Açıklamada, Federal Kürdistan adına Irak merkezi hükümeti ile müzakereleri yürüten Kürt heyetin başkanı konumundaki Talabani'nin, Tueller ile görüşmede katedilen aşamayla Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin durumunu konuştuğu kaydedildi.
Talabani'nin, Peşmerge güçlerinin özellikle K1 Askeri Üssü olmak üzere Kerkük'te yeniden konuşlandırılması konusunda Federal Kürdistan’ın tutumuna vurgu yaptığı, bu konuyu Bağdat'taki yetkililerle görüşmelerde de gündeme getirdiklerini belirttiği aktarıldı.
Talabani'nin ayrıca, şu aşamada Bağdat ve Erbil'in Peşmerge'nin yeniden konuşlanmasını sağlayacak uygun yöntem ve mekanizmanın altyapısı üzerinde çalıştığını öne sürdüğü ifade edildi.
Irak merkezi hükümeti tarafından ise Peşmerge'nin Kerkük'e yeniden konuşlanması konusunda herhangi bir açıklama gelmedi.
Türkmen ve Arap aşiretler ile Türkiye Peşmerge'nin Kerkük'e dönmesine karşı çıkıyor.
Peşmerge güçleri, IŞİD’in Haziran 2014'te ilerleyişi karşısında Irak ordusunun çekilmesinin ardından Kerkük ve çevresinde 3 yıldan uzun süre kontrolü elinde tutmuştu.
Bağdat merkezi yönetimine bağlı güçler, 16 Ekim 2017'de kente girmiş, Peşmerge güçleri kademeli olarak geri çekilmişti.
Federal Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani 4 Eylül'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 1 saat 15 dakika süren görüşmede Türkiye'nin askeri operasyonlarına üçüncü ülkelerin müdahil olmasına izin vermeyecekleri konusunda güvence verildiği iddia edilmişti. (DIŞ HABERLER)