15 Eylül 2020 10:41
/
Güncelleme: 11:14

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye ile istikşafi görüşmelere başlamaya hazırız

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin adım atması halinde deniz yetki alanlarının belirlenmesi için istikşafi görüşmelere hemen başlamaya hazır olduklarını açıkladı.

Miçotakis, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Akdeniz'in tüm Avrupa'nın güvenliği için önemli olduğunu ifade eden Miçotakis, ülkesinin bu bağlamda diyaloğa açık olduğunu söyledi.

Miçotakis, “tüm Akdeniz için hassas bir dönemde” olduklarının altını çizerek Türkiye ile yaşadıkları krizde “Sadece Yunanistan'ın değil, AB'nin jeopolitik ve stratejik çıkarlarının da tehdit altında olduğunu” söyledi.

Ankara ile sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi konusuna da değinen Miçotakis, “Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda aramızdaki tek anlaşmazlık konusu (deniz yetki alanlarının belirlenmesi) için istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız” ifadesini kullandı.

MORİA KAMPINDAKİ SIĞINMACI KRİZİ

Miçotakis ayrıca Midilli Adası'ndaki Moria sığınmacı kampında yaşanan insani krizin “üzüntü verici” olduğunu belirterek geçen hafta çıkan yangınlar sonrası binlerce sığınmacının evsiz kaldığı kampın yeniden inşasına başlayacaklarını kaydetti.

Bölgede Yunanistan ve AB'nin iş birliğinde hizmet edecek yeni bir kamp kurulacağını dile getiren Miçotakis, AB'nin yeni bir sığınmacı politikası belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Michel de göç meselesinin sadece birkaç Avrupa ülkesinin değil, AB’nin de sorunu olduğunu söyledi.

Bu konuda kapsamlı ve etkili çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Michel, “yasa dışı göç”ün engellenmesini istedi.

Michel, Midilli'yi ziyaret edeceğini kaydederek “AB, karşı karşıya kaldığınız ve kaldığımız durum karşısında Midilli Adası konusunda size (Yunanistan’a) önceliklerinize göre gereken desteği verecek” diye konuştu.

AB LİDERLER ZİRVESİ

24-25 Eylül’de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde Doğu Akdeniz’deki durumun ve AB - Türkiye ilişkilerinin ele alınacağını aktaran Michel, AB ülkelerinin egemenliklerine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Michel, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimiyle Doğu Akdeniz konusunda dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞME NEDİR?

Türk Dil Kurumu (TDK) yetkilileri, “istikşaf" sözünün Arapça “keşf"ten türediğini belirterek TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve “keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar içerdiğini kaydetmişti. Sözün “istikşafi" biçiminin geçmiş dönem ve günümüz Osmanlıca sözlüklerinde geçmediğini belirten yetkililer "Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen 'istikşafi görüş- meler' gibi tamlamalardaki 'istikşaf" ve 'istikşafi', benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce 'exploratory' sözünün çevirisi; 'istikşafi görüşme' sözü ise 'exploratory talks' tamlamasının çevirisidir. Bu durumda 'istikşafi görüşme' tamlaması için 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi' gibi anlamlar verilebilir" demişti.

Diplomatik bir terim olan istikşafi ile Türkiye kamuoyu 2002'de tanışmıştı. O dönem bu kelime Ege Denizi'ne ilişkin Yunanistan’la müsteşarlar düzeyinde yapılan görüşmneleri tanımlamak için kullanılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et