Çukurova’da tarım işçileri hakları için grevde
Çukurova'daki tarım işçileri ve elciler yevmiyelerinin 116 liraya çıkarılması talebiyle iş bıraktı.
Volkan PEKAL
Adana
Mersin, Adana ve Hatay’da tarım işçileri ve elciler elektriğe, ekmeğe, ulaşıma, çaya, şekere gelen zamlarla ücretlerinin eridiğini ve ücret konusunda patronlarla anlaşamadıklarını belirterek iş bıraktı. Alınan karar Mersin’den Hatay’ın Erzin ve Dörtyol ilçelerine kadar geniş bir alanda on binlerce tarım işçisini kapsıyor. Narenciye, biber, domates, patlıcan, kabak, salatalık, soğan, patates, karpuz, mısır gibi ürünlerin üretildiği Çukurova’da ürünlerin ekiminden, toplanmasına, budanmasına, fabrikalarında paketlenmesine kadar birçok işlemde çalışan işçiler hak ettikleri ücretleri istiyor.
"AKİB TALEPLERİ KABUL ETMEDİ"
Her gün gelen zamlar karşısında zam görüşmelerinin yapıldığı Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB), elcilerin aldığı pay da dahil 100 lira teklif ediyor. İşçiler ve elciler bu rakamın 116 lira olmasını istiyor. Çukurova Aracılar ve Elciler Derneği Başkanı Fevzi Ete, 9 yıldır bölgedeki elci dernekleri ile bir komisyon oluşturup AKİB ile ücretleri görüştüklerini belirterek narenciye üretiminin yoğun olduğu bu dönemde ihracata yönelik daha çok işçi çalıştığı için görüşmeleri AKİB ile yaptıklarını, talepleri cevapsız kalınca pazartesiden itibaren çalışmama kararı aldıklarını söyledi.
"ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA"
Bu sene kendilerine 100 lira dayatıldığını ifade eden Ete, “Elcilik ücreti dahil 100 lira teklif ettiler. Biz de bunu kabul etmeyeceğimizi kendilerine söyledik. En azından asgari ücretin üzerinde olacak şekilde elci payı dahil 116 lira talep ettik” dedi. 116 lira almaları durumunda henüz netleşmemekle birlikte bunun 106 lirasının işçilere düşeceğini ifade eden Ete, 100 lirayı kabul etmeme nedenlerini şu sözlerle açıklıyor: “Bugün brüt asgari ücrete göre bir işçinin eline geçmesi gereken rakam günde 98 lira 10 kuruş. İhracatçılar bizi işe başlayalım diye arıyor. Biz de onlara ‘AKİB ile görüşün. 116 lirayı kabul etsinler’ diyoruz” dedi.
"HER ŞEYE ZAM GELDİ"
Bir başka Elci Mahmut İzol, Çukurova’dan saat 4’te kalkıp, 5’e kadar 45 derece güneşin altında tanker suyu ile akşam ettiklerini belirtirken, bu çalışmanın karşılığını almak istediklerini söyledi. Çukurova’nın Türkiye’de tarım üretiminin kalbi olduğunu ifade eden İzol, kendileri üretmezse bu ürünlerin olmayacağını belirterek “250 gram ekmek, 1.25’ten 1.5 liraya çıkmış, ulaşım 4 lira olmuş, bir kilo çay geçen sene 35-40 lira, bu sene 90 lira. Onun için bizim istediğimiz zamma çok demesinler” dedi.
"82 LİRA YEVMİYE YETMİYOR"
Tarım işçiliği yapan 18 yaşındaki Recep Aydoğar, evin geçimini babası ile birlikte kendisi sağlıyor. İş bırakma nedenini anlatan Aydoğar şunları söyledi: “Yevmiye 82 lira. Markette her şey çok pahalı. Bir evde iki kişi çalışıyoruz. Yetmiyor. Evde 7 kişiyiz, 2 öğrenci var. Kişi başı yol ücreti ve yemek parası veriyoruz. Ben okulu bıraktım, çalışıyorum. Gece gündüz çalışıyoruz. Biz üretim yapmasak fabrikadaki mallar çürür. Biz hakkımızı istiyoruz.”
"ÜRETİCİLERDEN İŞÇİYE DESTEK"
Çiftçilik yapan Ramazan Afşin geçen sene çaydan, şekere, ekmekten suya kadar her şeye zam gediği için tarım işçilerinin haklı olduğunu belirtti. İşçilerin kimi zaman sabah 3’te tarlaya götürülmesinin de insani olmadığını söyledi. Aynı zamanda çiftçi olan Doğankent Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Selahattin Fırat da “Bu bölge tarım ile geçiniyor. Tek sorun ücretler değil. Ekmek 1.5 lira olmuş, ulaşım 4 lira olmuş, biz 150 lira alsak ne olacak? Zamdan önce otobüs, esnaf zam yapıyor. Bu zamların da önüne geçmemiz lazım. Biz işçinin hakkının verilmesini istiyoruz. Et 60-70 lira, tüp 100 lira ise yevmiyenin 100 lira olması normaldir” dedi.